Velkommen til Den store klesbyttefesten 2019! 

15. juni arrangeres Den store klesbyttefesten på Vannvogna Konsert & Kunsthall mellom klokka 10 og 15.

Halden Naturvernforbund settesøkelyset på bytte og gjenbruk av klær. Målet denne dagen er å gjøre klesbytting til et hyggelig, sosialt og enkelt miljøtiltak. Vi byr på god service med live pianomusikk i bakgrunnen. Sammen med elever fra Haldens ungdomsskoler satser vi på å skape et hyggelig alternativ til shopping!

Marie Kondo, også kjent som Konmari, tok verden med storm da hun ga ut sin første bok om ryddeglede, «The Life-Changing Magic of TidyingUp». Hun deler sin metode for å rydde hjemmet effektivt – og med glede. På listen over kategoriersom skal ryddes, befinner klærne seg. Den voksende kleshaugen er en kilde til dårlig samvittighet i mange norske hjem. Vi drukner i gensere og sko vi ikke bruker, og det går på bekostning av både skapplassen og miljøet.

Foto: Naturvernforbundet i Halden.

I Norge importerer vi nemlig klær som aldri før, og selve klesproduksjonen er en stor miljøbelastning. Det brukes for eksempel opptil 2700 liter vann for å produsere én t-skjorte i bomull. Ved å bytte fremfor å stadig kjøpe nytt, reduseres behovet for å produsere nye klær, og dermed ressursforbruket vårt, betydelig.

Når Marie Kondo lærer kundene sine å rydde klær, går hun gjennom ett og ett klesplagg, og spør: «Does this spark joy?» Om svaret er ja, går plagget tilbake i skapet. Er svaret derimot nei, skal det bort. Til slutt sitter de igjen med klærne de faktisk gleder seg over, og har samtidig blitt kvitt klærne som hoper seg opp i skapet.

Bytt med glede

Klesbyttekonseptet er enkelt: Finn frem hele og fine klær du ikke lenger har bruk for. For hvert plagg du tar med deg, får du en kupong du kan bytte med et nytt plagg du faktisk har glede av. Ta med deg vennegjengen, studiekameratene eller familien, og vær en av flere tusen nordmenn som fornyer garderoben på en bærekraftig måte. 

Finn frem sko du ikke bruker og ta dem med på klesbyttefest! Foto: Naturvernforbundet.
Fra klesbyttedagen i fjor. Foto: Naturvernforbundet i Halden.

Gi klærne lengre levetid

Å reparere glidelåsen på favorittjakka, eller sy om kjolen som ikke passer helt, har kanskje ikke den høyeste prioriteten i hverdagen. Å reparere klærne gir faktisk bedre utnyttelse av ressursene. Det har Naturvernforbundet lyst til å bidra til! Derfor har vi invitert skredder Bassam Talli til Den store klesbyttefesten. Stikk innom bordet hans og se hva han kan hjelpe deg med!

Skulle alle levd som den gjennomsnittlige nordmannen hadde vi trengt 2.7 jordkloder. En av mange grunner til dette er vårt enorme forbruk. Produksjon av klær legger beslag på mye av verdens matjord og drikkevann. Samtidig er tekstilindustrien ansvarlig for 20 % av verdens vannforurensing. Derfor er det viktig å tenke nytt om hvordan vi forbruker. Skoleelever verden rundt streiker i disse dager for klimaet, og vi kan alle bidra til en bedre fremtid for de neste generasjonene ved å være mer bevisste på de valgene vi tar i butikken hver eneste dag. 

Velkommen!

Tekst: Maryan Syversen

Kommentarer

kommentarer