Veien mot eliten

I begynnelsen av februar ble haldengutten Haakon Solli Borge norgesmester i innendørsroing for juniorer. Fra høsten av blir det Wang Toppidrett for Haakon. Han er en av sju unge roere som får delta i et treningssopplegg i samarbeid med Norges Roforbund og Olympiatoppen.

Lørdag 2. februar ble Haakon norgesmester for juniorer i NM i innendørsroing i Tindlundhallen. Mandag fikk han bekreftet at han er en av sju utøvere som får plass i prosjektet Veien mot eliten. Veien mot eliten er et trenings og -kartleggingsopplegg der han skal trene mot å komme seg inn i elitegruppa i Roforbundet. Nå får Haakon et skreddersydd treningsopplegg, og får trene med Olympiatoppen. Det er sportsjef for roing på Wang, Per Helge Brun-Svendsen, som skal lede Haakon gjennom prosjektet. Per Helge så tidlig potensialet i Haakon.

-Haakon hadde en bra sesong i fjor, forteller Per Helge, til tross for at han hadde hatt en vinter med mye sykdom og til tross for at han er helt fersk i gamet. Han responderer bra på treninga vi gjør, og viser både potensiale og vilje.

Haakon er fersk i gamet. Han tok årene fatt for første gang for knappe to år siden. Frem til da hadde Haakon spilt håndball og syklet. Men pappa Hans-Petter var aktiv roer i sin tid, og Haakon tenkte at han kunne prøve ut roingen og se hva han syntes.

-Det var gøy fra første stund, forteller Haakon, jeg skjønte ganske fort at det her var noe jeg skulle holde på med.

Siden den gang har Haakon trent iherdig. Han trener så og si hver dag, og på vinteren når båtene ligger på land er det romaskin og løping som gjelder. Pappa Hans-Petter er med i kulissene. I høst begynte Per Helge Brun-Svendsen å dukke opp på treningene, han hadde sett Haakons testresultater og etter hvert begynte han å komme fast på tirsdagstreningene. Skal vi tro Haakon er Per Helge en god pisk å ha.

-Per Helge spør meg alltid: Har du vært på trening, eller har du trent? Så jeg sørger alltid for at jeg har trent, og ikke bare vært på trening.

Haakon tok gull i NM i innendørsroing lørdag 2. februar. Her er han, øverst på pallen i Tindludhallen.

Det er et Trener 3-kurs i regi av Roforbundet og Olympiatoppen som åpnet denne muligheten for Haakon. Per Helge og de seks andre trenerne som deltar på kurset skal plukke seg én utøver hver som de kartlegge og lage et treningsopplegg for, utøverne skal trene mot elitenivå.

-Dette er Olympiatoppens verktøy for kartlegging av potensiale og egen utvikling, forteller Per Helge, så det er et flerårig prosjekt der vi vil kartlegge Haakon og følge utviklingen hans tett. Vi skulle finne utøvere med høye ambisjoner og potensiale, og det fant jeg i Haakon.

Kartleggingen skal fortelle hva Haakon er god på, og hva han trenger å øve mer på.

-Vi starter med dette i august, forteller Per Helge, da skal vi sette oss ned og lage et opplegg og planlegge det neste året. Dette er en glimrende anledning for Haakon, her blir han kartlagt og fulgt opp tett. Det går stort sett bra med elever som går på Wang også, dette er en flott utgangspunkt for Haakon.

Haakon og trenekompis Thomas Furuvarp ser frem til isen går og båtene kommer på vannet.

Haakon ser frem til å gå på Wang, og føler seg heldig som får være med på Per Helges opplegg. Men Haakon er en beskjeden fyr.

Blir du ikke litt stolt? Dette betyr jo at noen anser deg for å være en lovende roer?

-Joda, jeg blir jo det. Men mest føler jeg meg heldig. Dette blir veldig spennende, og det er mye motivasjon i det at folk tror på meg. Jeg gleder meg skikkelig til skolestart. Jeg tror jeg har funnet den perfekte sporten for meg.

Opplegget til Haakon begynner først ved skolestart i august. Frem til det må rotalentet holde fullt trøkk med trening. Det er ikke alltid så lett å finne motivasjon når båter og brygger ligger på land. Haakon og treningskompis Thomas ser frem til at isen går og båtene kommer på vannet.

-Men det blir ikke noe slækking nå, det er helt sikkert, lover Haakon, jeg vil være klar for opplegget i august.

Hadde du sett for deg dette da du starta med roing?

-Jeg hadde ikke forventa noe av det her for to år siden. Det er ikke så lett å finne sin idrettsgren alltid, men roing har passa meg bra siden starten.

Det må det jo ha gjort, siden du ble norgesmester! Hvordan føltes det?

-Det var en bra dag. Jeg hadde høye forventninger, Jeg visste jo ganske godt hvordan jeg lå an, for vi testes jevnlig og der har jeg gjort det bra. Men man vet jo aldri hva som skjer!

 

 

Del artikkelen:

Kommentarer

kommentarer