Vegansk kokosfudge med salt karamell

Jeg elsker fudge! Og innimellom er det fint å droppe fløten og smøret. Men de fleste veganske fudgene er basert i peanøtt- eller cashewsmør – nøtter jeg ikke tåler. Så da var det på tide å finne en nøttefri fudge som også var vegansk.

Jeg skal ikke lyve (tenk om nissen hører?!), så ikke tro at disse fudgene er sunne, bare fordi de er veganske. De inneholder akkurat like mye sukker som vanlig fudge, to typer sukker også, faktisk – men de er uten fløte og smør. Dermed passer disse fugene utmerket for melkeallergikere også.

Julen er tid for å kose seg. Jeg er kjent for å ha mange slag i hus, men få av de tradisjonelle «sju slagene». Så dette er min tredje batch med fudge i år!

Først lagde jeg espressofudge med sjokolade. Supergode, og litt sprø i konsistensen.

Så lagde jeg lakrisfudge. Seigere, men med en god fugdekonsistens. Ikke like klissete som lakriskaramellene jeg pleier å lage.

Og nå altså, veganske fudge. Til ære for yogaelevene som kommer på yogaretreat i morgen, her på Ganesha Yogastudio på Flatland.

For det er ikke alle blant oss som tåler melk og fløte, eller som velger å spise det.

Til alle dere: Her er oppskriften!

Til ca. 50 fudge trenger du:

2,5 dl sukker

2,5 dl brunt sukker

2,5 dl vanlig kokosmelk på boks (ikke lettvariant, og ikke drikke-kokosmelk)

2/3 dl kokosolje

½ dl lønnesirup eller agavesirup

1 klype flaksalt

Flaksalt til pynt

Ha sukker, kokosmelk, kokosolje, sirup og en klype salt i en gryte. Kok opp, og når det koker, slår du ned varmen til middels. Bruk sukkertermometer og la massen koke til det når 115 grader.

Ha massen over i en miksebolle og pisk med visp på full guffe til fudgen tykner og blir matt.

Ha massen over i en papirkledt form på 20×20 cm. Bruk slikkepott og press massen flat. Press ned flaksalt på toppen til pynt.

Avkjøl på kjøkkenbenken før du kutter i biter. Oppbevares i lufttett boks i romtemperatur.

Tekst og foto:  Gunn Helene Arsky, ernæringsfysiolog cand.scient og yogalærer.

Del artikkelen:

Kommentarer

kommentarer