Ved den tredje sol

Av Torstein Valero

Jeg har nettopp vært og sett skuespillet «Ved den tredje sol» på Fredrikshalds teater. 7ende og 8ende var de heldige vinnerne som fikk se dette fascinerende skuespillet som handlet om vikingkongen Jell.

Kong Jell og hans familie, Astrid, Tuva, Gorm, Jørund, Bergdis, Fryd og trellen Toke skal få gjester. Gjestene er Are, hans familie og menn. Jell og Are skal planlegge tokt.

Monia Berger og Asgeir Borgemoen spiller dronning Astrid og Kong Jell.

Den døende farmor Fryd har mistet smykket sitt som hun fikk av sin døde mann. Hun er redd at han ikke skal kjenne henne igjen på den andre siden uten smykket. Unge Tuva datter av Kong Jell hører dette og går ut og leter etter dette smykket. På veien blir hun kidnappet av den fredløse Kolbein og hans familie, men det er ikke uten grunn….

Farmor Fryd og Tuva (Liv Anne Fossbråten og Alma Øverby Svendsen).

Det er kult å se så mange flinke skuespillere spille sammen i et skuespill med nydelige kostymer og fine kulisser. Det er imponerende at man kunne høre både store og små selv om de ikke hadde mikrofoner. De levde seg skikkelig inn i rollene, og oppførte seg som ordentlige vikinger. De begynte å sloss, og hoiet skikkelig når Toke spilte fiolin. Det gjorde at skuespillet ble mer ekte, og morsomt å se på.

Man kan se at det er brukt mye tid på å gjøre scenen så fin og tidsriktig som mulig. Kulissene var flotte og passet veldig med vikingtemaet. Det var gryter, tau med klær, krukker og kurver rundt omkring på scenen. Bakgrunnen som var malt av Ola og Pontus Berglund var imponerende. Det er utrolig at noen har malt en så fin bakgrunn.

Kostymene var veldig lekre. Siden det ikke var et profesjonelt skuespill kunne man tenke seg at kostymene ikke kunne være perfekte, men det var de! De hadde kjørt fullt ut og brukt noen nydelige vikingkostymer.

 

Kostymene var laget av ull og bomull, med detaljer som pels, smykker, sverd, viking hjelmer, kapper, forklær og skjold.

De som styrte lyd og lys gjorde en veldig god jobb. Når det ble mørkt skjønte man at det ble kveld og lyset uthevet alt viktig. Lyden hjalp veldig for at man skulle skjønne hvor man var og hva som skjedde. Lyset og lyden gjorde alt mer levende.

Jeg synes skuespillet var bra, det var morsomt å se på og jeg synes skuespillerprestasjonene var veldig gode. Spesielt karakteren Toke. Han levde seg skikkelig inn i rollen. Jeg synes at skuespillet var litt forvirrende noen ganger. Som da ravnene danset og da volven kom fram. Men ellers var det et bra skuespill.

Jeg hadde det gøy. Det var mye som skjedde så det ikke ble kjedelig å se på. Jeg likte at det var vikingtema, jeg liker det bedre enn andre typer skuespill.

Jeg tror moralen var at man ikke skal ha fordommer mot andre selv om man tror at det var de som gjorde noe galt.

 

Alle foto: Ellen Midtfjeld

Kong Jell er satt opp av Den lokale kulturelle skolesekken, ved Kirsti Andersen. Elever fra Rødsberg har skrevet anmeldelser av teaterstykket som et ledd i norskundervisningen, og vi har plukket ut tre anmeldelser som blir publisert i KanDusi.

På scenen, i tillegg til elever fra Veslefrikk og folk fra Vinir Vikinglaug:

Asgeir Borgemoen

Alma Øverby Svendsen

Monia Berger-Lund

Liv Anne Fossbråten

Aud Pettersen Solberg

Marcus Hannestad

Lars Hammer

Jonathan Andersen

Nina Garder

Veronica Mittet

Jonas Borge Stafsengen

Martin Kingsrød Larsen

Elida Aam

Jennie Ellen Margrethe Carlsen

Nøkkelroller: 

Manus: Kristin Søhoel (stykket er ført i pennen av Søhoel, men utarbeidet i samarbeid med elever fra Gimle skole)

Regi: Dag Sørlie

Produsent: Geir Andersen

Kostymer: Marit Røed

Musikere: Diako Mesgari, Nadia Cuellar Krause fra Halden Kulturskole. Ole-Hermann Huth, fiolin og Andre Fjørtoft i DNBE.

Inspisient: Ylva Berger Nyborg

Lyd: Espen Jamne van Groningen

Lysdesign: JMD

Lysavvikler: Magnar Østby.

Koreografi: Veronica Mittet.

Kommentarer

kommentarer