Variert og spennende festivalprogram

Opera Østfold har satt sammen et spennende og variert program for Operafestivalen i juni, spekket med dyktige solister fra ut- og innland.

Det er like greit å markere det i kalenderen allerede! Fredag 11. juni braker det løs med Operafestival i Opera Østfolds regi, og siden følger en hel uke til ende med opera, opera og atter opera! Det skal klinge vakker musikk og fortryllende arier over den ganske by, fra Fredrikshalds teater og helt opp på Fredriksten festning.

– Det er en fryd å få arrangere festival med så mange flotte innslag, sier Malin Østli, det blir kvalitet over hele fjøla.

Det blir forestillinger byen rundt. Det skal synges i Fredrikshalds Teater, i kultursalen, i Busterudparken, i Black Box, på Vannvogna, i Immanuels kirke, i Haldens Klub, på Frivilligsentralen, på Østgaard i Berg, i Busterudparken, og på cruise med MS Vesleø.

Det blir ikke bare konserter på Operafestivalen, man kan gå på utstilling også! I samarbeid med Østfoldmuseene stiller Opera Østfold ut operakostymer fra sine oppsetninger på Fredriksten festning. Utstillingen avholdes i Fredrikshalds Teater. Bildecollage: Opera Østfold.

–Vi har et bredt program med mange sjangre og mange flotte solister, forteller sjef for Opera Østfold, Pål Scott Hagen. Både lokale, regionale, nasjonale og internasjonale solister skal være med. Vi benytter oss av de solistene og det kunstneriske teamet som opprinnelig var hyret inn til Den flyvende hollender. På denne festivalen vil dere derfor møte mange av solistene som skal synge i Den flyvende hollender neste år.

Programmet er variert, det spenner fra sommerfest for barna i Busterudparken, til Operagalla med rød løper i Brygga kultursal. Og Opera Østfold har naturligvis noen klassikere på programmet! Mozarts Don Giovanni får æren av å åpne festivalen i ærverdige Fredrikshalds Teater fredag 11. juni.

Aleksander Nohr har rollen som Don Giovanni i Mozarts opera ved samme navn.

Don Giovanni er vel sammen med Tryllefløyten en av de mest fremførte operaen i verden, sier produksjonssjef i Opera Østfold Fredrik Akselberg. Vi skal fremføre en norsk versjon, med en moderne oversettelse. Her har vi med åtte supre solister, og flere av dem er lokale. På denne forestillingen har vi også med oss Det Norske Blåseensemble.

Sjangerspennet er som nevnt bredt, og man skal også innom musikalens univers i løpet av uka.

Drømmen om morrada’n i kultursalen er musikalkonserten vår, forteller Fredrik, med Sanne Kvitnes og Heidi Gjermundsen Broch på sang, og Ellen Marie Carlsen i front som kapellmester og pianist.

Sanne Kvitnes, Heidi Gjermundsen Broch og kapellmester Ellen Marie Carlsen. Collage: Opera Østfold.

I Immanuels kirke skal Kvindelige Studenters Sangforening trollbinde oss med alt fra Poulenc til Mendelssohn og nasjonalromantisk musikk i forestillingen Sangerhilsen.

– Jeg mener at dette er et av verdens beste damekor, sier Fredrik, de vinner konkurranser over alt og gir ut plater som får kjempekritikker. De byr på et bredt repertoar, med alt fra kjente klassiske komponister, til nyskrevne verk og nasjonalromantiske toner.

Et annet høydepunkt på programmet er barokkkonserten i Fredrikshalds Teater med den verdenskjente operastjernen Ann Hallenberg.

Verdenstjernen Ann Hallenberg kommer til Halden i juni! Foto: Örjan Jakobsson.

– Vi er kjempestolte over at Ann Hallenberg kommer hit, sier Fredrik. Hun er en av verdens beste mezzosopraner, hun skal fremføre spektakulære arier, og ta oss med på en reise gjennom barokkmusikken. Vi skal ha et barokkorkester på femten mann stående rundt henne på scenen i Fredrikshalds teater. Magnus Stavland er også med og synger på denne konserten, han er Norges mest etablerte tenor. Magnus er også en av solistene i den Flyvende hollender neste år.

Opera Østfold så seg nødt til å utsette oppsettingen av Den flyvende hollender til 2022. I juni vil vi allikevel svinge innom historien om skipperen som er dømt til å seile hvileløst på de syv hav, men denne gangen med en ganske annen hovedfigur i sentrum. Den vesle, bekymrede sjøormen Ruffen er stjernen denne gangen, og dette er ekslusivt! Barneoperaen Ruffen og Den flyvende hollender er spesialskrevet for Opera Østfold!

Et utsnitt av besetningen på Ruffen og Den flyvende hollender. Fra venstre: Mezzosopran Siv Iren Misund, dukkespiller Ida Frisch, sjølveste Ruffen, og pianist og komponist Eva Holm Foosnæs. Bildecollage: Opera Østfold.

– Vi har bestilt musikk, vi har bestilt libretto, og vi gjør alt fra scratch, forteller Fredrik. Malin er produsent. Dette blir den største produksjonen i festivalen. Vi skal lage en flott scene inne på ekserserhuset, vi bygger tribuner og alt som trengs. Vi har et utrolig bra kunstnerisk team i ryggen her. Ivar Tindberg har regien på stykket, det er han som var regissør på Tryllefløyten, og han også skal regissere Den Flyvende hollender neste år.

– Barn er et satsningsområde for Opera Østfold, legger Malin Østli til, derfor er det et ganske stort fokus på barn i denne festivalen. Dette blir urpremieren for barneoperaen om Ruffen!

I forbindelse med barneoperaen på ekserserhuset lager Opera Østfold endatil et festivalområde foran huset, der barna kan få gå på tegnekurs. Tegnelæreren er ingen ringere enn Thore Hansen; illustratøren bak Ruffen-bøkene! Det blir også arrangert et papirdukkeverksted der barna kan få lage sprelledukkeversjonen av Pia, menneskedukken til Ruffen.

– Her skal barna presenteres for Ruffen-universet før forestillingen, sier Fredrik.

– Og så skal det bli det fint vær, legger Pål til.

– Ja, det skal det bli, sier Malin, det har vi bestemt.

Menneskedukken Pia som sprelledukke. Ytterst til venstre ses kunstner Thore Hansen. Bildecollage: Opera Østfold.

Festivalen avsluttes med en tradisjonell Operagalla i Brygga kultursal, med Blåseensemblet som stødig akkompagnatør.

– Det er gøy hvis folk kommer litt ekstra pyntet til gallaen, sier Malin, man er jo litt underernært på det nå. Dette er en fin anledning til å komme stilig kledd, og kose seg på galla!

Peter Szílvay er dirigent på Operagallaen i kultursalen. Han skal også dirigere Den flyvende hollender på Place d’armes neste år. Foto: Lars Igesund.

Programmet er fylt av spennende konserter, og for å få en fullstendig oversikt bør du klikke deg inn og lese hele programmet her.

–Vi gleder oss veldig, sier Pål. Det blir ganske spennende, det er jo første gang vi gjøre noe som dette. Vi har satt sammen et glitrende program med mange dyktige solister og musikere, så dette må jo bare bli bra!

Den foreløpige planen er å slippe billettene til festivalen mandag 16. mai! Følg med på Opera Øsfolds facebookside, der publiseres alle nyheter. Du kan også abonnere på Opera Østfolds nyhetsbrev, og dermed sørge for å være helt oppdatert til enhver tid. Det kan du gjøre her.

Her finner du Opera Østfolds nettside.

Kommentarer

kommentarer