Vår gemensamma andning

Den femte august åpner Cecilie Jørstad og Maja Sjöström en utstilling med tekst, malerier, skulpturer og tekstiler sammen i Øvre Magasin på festningen. Tema er pusten. Vår felles pust.

De møttes aller først på Konservativen for et par år siden, i forbindelse med en av Majas kunstutstillinger. Siden traff de hverandre tilfeldig et par ganger, og snart skjønte de at de skulle gjøre noe sammen.

– Vi ble enige om at vi skulle samarbeide, forteller Maja, vi visste bare ikke om hva ennå. Jeg så også Cecilies forestilling Eplesøvn, den fascinerte meg veldig. Lyden av Cecilies stemme. Den har det der vakre og skjøre i seg.

«Låt dom sväva genom livet» (Maja Sjöström). Vannbasert oljefarge på duk.

– Maja treffer meg med kunsten sin, sier Cecilie, den er veldig vár og vakker – og samtidig har den det harde og politiske i seg.

Men så flyttet Cecilie til Nord-Norge. Da begynte Maja og Cecilie og skrive brev til hverandre i stedet, i diktform. Det overordnede temaet var andning – pusten. Startpunktet var et dikt Maja hadde skrevet om pusten.

– Maja hadde jobbet mye rundt dette temaet lenge før hun involverte meg i det, forteller Cecilie, hun hadde allerede skrevet flere verk om andning.

– Det er jo et kjempestort tema, sier Maja, mye av livet kan legges under dette. Men det føltes også naturlig at dette med pust kunne inkludere Cecilie, hun driver med yoga, der pust er sentralt.

«Vår gemensamma lunga»(Maja Sjöström), strikket med sytråd, hudlim og en gren.

I ett år skrev Cecilie og Maja dikt og sendte hverandre. Den ene teksten inspirerte den neste.

– Det har vært superinspirerende, sier Maja. Jeg hadde aldri skrevet de samme tekstene om jeg hadde sittet alene og skrevet. Mye fordi det vi har skrevet spinner videre på det den andre har skrevet. Jeg tar inn det Cecilie skriver, så går det gjennom kroppen, før min respons kommer ut.

– Diktene bunner i personlige livserfaringer, sier Cecilie, men som i all kunst, omformes historier gjennom underbevisstheten vår, og forhåpentligvis oppleves de som universelle for den som lytter.

«Fjärilslunga», strikket av sytråd og garn.

Maja sendte en artikkel til Cecilie, den handlet om forurensning i India. Den gjorde sterkt inntrykk.

– Man kan se på spedbarns lunger i New Dehli, forteller Maja, etter kun et døgn hadde de små lungene endret farge. Det var skremmende, og vekket mange ulike følelser. Om hvor uskyldige og forsvarsløse små barn er når de fødes, og om forskjellen mellom fattige og rike.

Maja ville gjerne bygge videre på andnings- prosjektet sitt, utvide det. Kanskje Cecilie ville være med på en utstilling? Med sine tekster? Det ville Cecilie. I august skal de «flytte inn» på loftet i Øvre Magasin og henge opp tekst og Majas kunst. Og her vil vi finne både tekstiler, skulpturer og malerier.

Maja Sjöströms «Inuti». (Under arbeid) Strikket garn.

– Vi har et ønske om at publikum blir en del av prosessen vår, sier Cecilie, at de ikke bare kommer for å betrakte – men også for å føle. Dette er vår kunst, men det er også noe vi alle har felles. Pusten er noe alle mennesker har til felles, vi er jo egentlig ikke så ulike!

Maja og Cecilies utstilling er åpen fra 5. til 8. august.

Tider: Del 1 Vår Gemensamma Lunga

Tøihuset i Gamlebyen, Fredrikstad.

31 juli og 1 august. Kl. 12:00-16:00

 

Del 2 Vår Gemensamma Lunga

Øvre magasin, Fredriksten festning, Halden.

6-8 august. Kl. 12:00-16:00

 

Vernissasje Fredriksten festning, Halden:

Torsdag 5. august.

Kl. 17:00-20:00

 

Maja og Cecilie er takknemlige for sine sponsorer: Berg Sparebank, Sparebankstiftelsen, SG Arkitekter og Halden kommune.

 

Kommentarer

kommentarer