– Vår beste tid er nå

Han har spilt konserter og hatt meninger om mangt og mye i en hel mannsalder. I år fyller han 70 år og lørdag 12. november ser han frem til å spille for haldenserne. Mikael Wiehe er mer aktuell enn noensinne med sine samfunnskritiske låter og frittalende engasjement.

Mikael Wiehe har gitt ut flere titalls plater og skrevet enda flere låter. Felles for de fleste låtene er at han skriver tekster som er sett med folks øyne, som ofte handler om makt, urettferdighet og samfunnsutvikling.
Når han nå legger ut på turne er det med ”kjente låter i en ny drakt”. Men hva betyr egentlig det?
– Jeg skal spille en hel del sanger som allerede finnes på platene mine og så blir det noen som ikke er spilt før. Men det som er spennende er at jeg har med meg en strykere på turneen. Jeg har drømt lenge om å få gjøre en konsert med strykere og endelig får vi det til!

Han har spilt siden midten av 70-tallet, både som soloartist og i band. Han har arbeidet sammen med blant annet Bjørn Afzelius, Ebba Forsberg og Åge Aleksandersen. Han har reist verden rundt med musikken sin. Men noe høydepunkt vil han ikke snakke om.
– Jeg har fått oppleve så utrolig mye. Jeg kan godt tenke tilbake på turneen med Åge og glede meg over det eller huske tilbake til alle de fine opplevelsene med Bjørn. Men det er det som skjer nå og i fremtiden som er viktig for meg. Vår beste tid er nå, forteller han.
– Jeg har drømt om å ta med strykere på scenen i 20 år. En av mine drømmer går i oppfyllelse!

I løpet av samtalen forteller han flere historier fra et langt musikerliv og om bakgrunnen for flere av låtene han har skrevet. Han skriver faktisk på en låt denne dagen også og har tatt en liten pause fra den for å gjøre intervjuet.
– Jeg kan ikke velge ut en favoritt blant alle låtene mine. De har alle en spesiell betydning for meg. Det blir som en mor som elsker alle sine barn, bare på forskjellige måter, sier han. Men den låten du skriver på nå da, hva handler den om?
– En av de gamle direktørene i Svenska Akademien (som ble stiftet i 1786 og arbeider for det svenske språkets renhet) kom en gang med en spydig kommentar om at noe var ”den tonedøves pekefingervals”. Og akkurat det uttrykket tar jeg utgangspunkt i når jeg tenker på hvordan mange av Sveriges kulturpersonligheter har uttrykt seg om at Bob Dylan fikk Nobels litteraturpris for noen uker siden. Det er mange som mener at det var helt feil at han fikk den for de syns ikke han er ”litterær nok”. Det er sånt som inspirerer meg til å skrive!

Det skal sies at Mikael Wiehe har oversatt en rekke Bob Dylan-låter gjennom sin lange artistkarriere og er sånn sett over gjennomsnittet godt kjent med tekstene også.

Det er ingen hemmelighet at Mikael Wiehe i hele sitt liv har befunnet seg godt ut på venstresiden av det politiske landskapet. Hans tekster om urettferdighet, menneskeverd og frihet har berørt generasjoner. Han er frittalende og velformulert, men samtidig en grubler som stiller like mange spørsmål som han gir svar.
Så hva mener han er vår tids største utfordring?
– En av utfordringen er utvilsomt miljøet. Det handler om menneskehetens overlevelse. Vi har utfordringer med miljøet fordi mennesker vil tjene penger på det. Kapitalismens makt har ingen grenser. Alle utfordringer vi står ovenfor, som for eksempel miljø, flyktningkrise og arbeidsløshet, handler om makt, kapitalisme og nyliberalisme.

Han ser frem til konserten i Halden. Låtene han har plukket ut er nøye gjennomtenkte. Noen av låtene er laget nesten helt på nytt for å tilpasses strykerne han har med seg på turneen.
– Man kjenner melodien, men får låten i ny kostyme, forklarer han. Turneen startet for en snau måned siden og han kjenner godt på følelsen av hvor bra han syns det er å få komme ut og spille for et publikum.
– Jeg får reise rundt med flere fantastiske musikere. Komme til et nytt sted hver kveld, tjene penger, spise godt, lese mye, sove det jeg trenger og tilbringe tid sammen med mennesker jeg beundrer. Jeg kan rett og slett ikke ha det bedre!

Konserten med Mikael Wiehe er på Brygga Kultursal lørdag 12.november.
Billetter kan kjøpes her.

Del artikkelen:

Kommentarer

kommentarer