Vant Warner-stipend på 20 000

Amalie Winther er vinneren av årets Warner-stipend, en pris som går til kvinner «bak scenen» i norsk musikkindustri. 

Det starta med at Magnus Kallar ville starte band. Han ringte til Amalie for å høre om hun kunne spille trommer.

– Det kunne jeg jo egentlig ikke, forteller Amalie. Men Magnus hadde sett meg slå på en hi-hat i fire minutter på avslutninga i fransken, så det var vel derfor han ringte.

Amalie stilte på øving til tross for at hun bare hadde traktert en hi-hat i fire minutter, og vips så ble bandet Astronomies født. I mange år var det bare Magnus og Amalie, men i 2018 kom Isa inn i bandet. I dag teller Astronomies fem, og har hovedsete i Oslo, der bandmedlemmene bedriver ulike typer studier. I tillegg til Isa, rommer Astronomies nå Maja fra Drammen og Stanislaw fra Bergen.

Astronomies anno 2022. Foto: Simen Omland.

I dag er Amalie student, og i ferd med å avslutte andreåret på en bachelor i Kjønnsstudier ved Universitetet i Oslo. Mye av fritiden går med til kultur. I tillegg til å administrere Astronomies og tromme ukentlig med dem, har hun engasjert seg ganske så heftig i musikkproduksjon og musikkteknikk  – både her i Halden på Oslos musikkscene. Hun har rigga, hun har styrt lys og lyd, og hun har vært inspisient.

– Jeg var først med og arrangerte UKM i flere år i Halden, og kom også videre til fylkes- og landsfestivalen. I tillegg har jeg jobba backstage på mange andre produksjoner, ofte med lyd eller lys.

I fjor fikk Amalie plass på Østfold Musikkråds Prosjekt Komet (tidligere Prosjekt Ø), som tilbyr proff opplæring og kurs i teknikk innen musikk for unge mennesker. Der har hun valgt å fordype seg i lysteknikk.

– Det finnes jo ingen formell utdannelse innen lysteknikk, så jeg skaffer meg kunnskap gjennom Prosjekt Komet, og gjennom å ta kontakt med kulturarenaer i Østfold og spørre om lysteknikerne vil ha besøk av meg.

Jobben Amalie har lagt ned, har gitt resultater. Denne våren var hun lystekniker på GRL PWR FSTVL, og til høsten skal hun jammen være lystekniker på enda en festival. Og så fikk hun stipend da. På 20 000. Prisen er ment å gi utviklingsmuligheter og bidra til rekruttering av kvinner inn i musikkbransjen

Gratulerer! Hva skal du bruke pengene til?

– Takk! Jeg tenker jeg kommer til å bruke pengene på kurs i lysteknikk.

Bandplaner er det også, Astronomies ruller videre. I sommer skal bandet spille på Månefestivalen i Fredrikstad, og dessuten spiller de på by:Larm i Oslo til høsten! Amalie er den som holder i bandet, som samles hver uke på Øveriet.

– Det er jo produktive øvinger. Eller, som oftest ikke.

Det er du som er strukturen?

– Ja, det stemmer nok ganske bra ja. Jeg vet ikke hva de skulle gjort uten meg altså.

Gratulerer til Amalie som har vunnet gjevt stipend! Og hvis dere vil se Astronomies spille, så må dere ta en tur på Månefestivalen i sommer. Der spiller Travis også. Og Madrugada! Og mange andre.

Sjekk programmet her.

 

Kommentarer

kommentarer