Vandrende danseforestilling på festningen

Lørdag 25. september kan du være med på den vandrende danseforestillingen Veiled med Palette Dance Collective på Fredriksten festning. Forestillingen starter ved Borgerskansen, og danser seg helt opp til Klokketårnet.

 – Tittelen kan leses både på norsk og engelsk, sier Aurora Itland i Palette Dance Collective – som ellers består av Ingrid S. Nyhus og Marte Golten. Veiled som i tilslørt, eller veiled på norsk.

Ordet «tilslørt» viser til det store sorte sløret danserne bruker i forestillingen.

Sløret skal symbolisere oljen, som har det åpenbare ødeleggende aspektet ved seg – men samtidig bringer med seg materiell verdi.

– Det var det paradokset som ga Ingrid denne idéen tilbake i 2019 da hun tilbrakte noen måneder i Thailand hvor hun opplevde forurensing på nært hold. Sløret blir som en fjerde dansepartner i trioen vår.

Palette Dance Collective er: Ingrid S. Nyhus, Marte Golten og Aurora Itland. Foto Joshua Jacob.

Tekstil har vært veldig sentralt i prosessen.

– Vi har jobbet med kostymedesigner Zofia Jakubiec som studerte ved KHiO samtidig som meg, hun er også tidligere utdannet danser, sier Aurora. Det har vært et kjempeinteressant samarbeid. Kostymene er designet slik at det ikke blir noe restavfall, og vi har jobbet med bærekraftige materialer. Det er viktig for oss at det gir mening i alle ledd når vi behandler en slik tematikk.

Veiled er en vandreforestilling. Det hele starter ved Borgerskansen, og så danser trioen seg oppover slyngveien helt opp til Klokketårnet,

– Her åpner vi for at publikum kan ta valg, sier Aurora. De kan følge oss tett hele veien, eller stå på avstand hvis de vil. Man kan for eksempel stå oppe ved Klokketårnet, og følge oss ovenfra. Da får man jo sin helt egne forestilling, fordi man valgte å stå der og se alt sammen fra en annen vinkel.

Forestillingen har noen stoppesteder langs veien opp til tårnet, og på disse utvalgte platåene vil danserne ha noen lenger sekvenser før de beveger seg videre oppover.

– Dette er en improvisasjonsbasert forestilling, forteller Itland. Vi har jobbet med mange ulike oppgaver, konsepter og intensjoner som skal med i forestillingen, og har et slags rammeverk. Ut over det skal vi improvisere. Hver forestilling vil også påvirkes av vær, vind og publikum. Det betyr at ingen av opptredenene blir helt like!

Foto: Joshua Jacob.

Musikken er det trompetist Hilde Marie Holsen som skal stå for.

– Hun er utrolig dyktig. Akkurat som oss skal hun spille improbasert, og fra Klokketårnet skal hun lokke oss oppover slyngveien med trompeten sin.

Hvorfor akkurat festningen?

– Jeg elsker festningen, og tenker vi må utnytte den når vi kan. Den er jo fantastisk!

Veiled er et slags skråblikk på klimadebatten. Men det er ingen moralske pekefingre her.

– For meg er det viktig å bruke den stemmen jeg har til å si noe. Jeg føler meg privilegert som kan jobbe som kunstner, og kjenner på et samfunnsansvar. Jeg har lyst til å snakke om temaer som er viktige, og da kan jeg bruke dansen til å uttrykke det. Det er nok et fellestrekk for oss som gruppe også. Men det er viktig for oss at det ikke er pekefingre her, dette skal bare være noe man opplever. Og som kanskje får deg til å tenke.

Man trenger ikke å være en kjenner av dans for å få glede av denne forestillingen.

– Jeg tror dette kan være interessant for et publikum som ikke er vant til å se dans også. Man bør ikke å være redd for å ikke forstå. Det er ikke nødvendigvis sånn man må forstå alt innen dansekunst! Og det kan jo være kult å utfordre seg selv litt, med å se en sånn forestilling?

Første forestilling: 12.15

Andre forestilling 14.15

Varighet: ca en time.

Her finner du arrangementet på Facebook.

Kommentarer

kommentarer