Vakkert og nært

Tekst: Hanne Bærkas-Buer.

Siste kvelden i november tilbringes på Bryggerhuset Syd. Her disker Opera Østfold opp med varme, flotte stemmer og lun stemning i sesongens andre Operapub.

Sopran Vigdis Unsgård og mezzosopran Désirée Baraula er solistene som har fått i oppdrag å gjøre denne kvelden magisk. Det greier de, det er bare å sette seg ned og nyte. Glemt er kalde vindgufs, julekalenderpakker og ostekaka: her er det opera som gjelder. Det er vakkert og nært.

Sammen med solistene geleider pianist Markus Kvist oss inn i handlingene på de forskjellige operaen de synger fra. For opera er stort. Store følelser, store personligheter, store handlinger, og vanligvis: store scener. En liten introduksjon er derfor aldri feil. Publikum blir satt på rett spor før Vigdis Unsgård og Désirée Baraula starter kvelden med en duett fra Orfeus og Evrydike av Chrisoph Willibald Gluck.

Etter det kommer verk fra blant annet Händel, Mozart, Rossini og Puccini. Publikum blir med Juno og Iris til Somnus for å få hjelp så dragene som vokter slottet hvor Semele er fanget sovner (Semele), vi blir med når Grevinnen og Susanna planlegger hvordan de skal lure den elskovssyke greven (Figaros Bryllup), vi får høre om kjærlighet, masse kjærlighet, og bruk av kvinnelist før det hele avsluttes med en betryggende aftenbønn (Hans & Grethe).

De to solistene bruker rommet, går rundt blant publikum og synger til «bare» deg. Det er i alle fall slik det føles. Vigdis Unsgård, som sist sjarmerte oss haldensere som Papagena i Tryllefløyten, har en fantastisk formidlingsevne. Man ser hun lever seg inn i sangen og rollen, og dermed gjør du det også.

Vigdis Unsgård lever seg inn i sangen og rollen når hun synger opera. Foto: Hanne Bærkas-Buer.

Det gjør også Désirée Baraula, som starter etter pausen med en vakker arie fra La Gioconda av Amilcare Ponchielli og dermed setter stemningen for andre avdeling. Stemmene til Vigids og Désirée passer godt sammen, og vi får flere duetter dem imellom. Det høres så uanstrengt og lekent ut når de sammen, og hver for seg, fyller Bryggerhuset med tonene fra store velkjente komponister.

Désirée Baraula sang en vakker arie fra La Gioconda av Amilcare Ponchielli.

Man behøver ikke kunne noe om opera for å trives her. Noen av ariene har man hørt, andre kanskje ikke. Det spiller ingen rolle for uansett forkunnskap, eller mangel på kunnskap om opera, så er dette vakkert!

Tekst og foto: Hanne Bærkas-Buer

Hanne Bærkas-Buer synger i blandakoret PicoCanto, og har vært med i Operakoret siden 2010.

Kommentarer

kommentarer