Søndag ble den åtti år gamle Vadeka Petra sjøsatt igjen etter omfattende restaurering av ildsjeler fra Fredrikshald Kystlag.
Tjærelukta ligger tjukk over indre havn søndag ettermiddag, og blander seg med lukta fra vaffeljernet på Rekecaféen der det stekes vafler i store mengder. Utenfor restauranten har det samla seg en stor flokk med mennesker som har planer om å få med seg Fredrikshald Kystlags sjøsetting av den gamle Vadeka Petra ved Søndre Sjøbod.
Men før den gamle damen skal på sjøen igjen skal det prekes litt, og det er han som har lagt ned flest timer på restaureringa som får æren av å preke først. Dag Martin Fredheim har ordet, og forteller litt om fiskeren som eide Petra i sin tid: Petter Dahl. Etterpå får Dag et fenalår som takk for den store restaureringsjobben.
Lær litt om Petter Dahl på plakaten Fredrikshald Kystlag har satt opp for anledningen:
Litt musikk må vi også ha til sjøsettinga.
Så skal Petra ut på vannet. Dag hanker inn noen ekstra hjelpere fra publikum. Vannet er lavt i dag, og det blir en lenger tur ned for Petra fra bryggekanten enn de hadde tenkt.
– Vi må ha flere folk, roper Dag ut i publikum.
Flere mannfolk melder seg til tjeneste, og snart er Petra på vei ned der hun hører hjemme.
Så skal endelig Petra få seg en tur på sjøen igjen, etter tjue år på land. Dag får med seg fire passasjerer på prøveturen.
– Ta med øsekar Dag, ropes det fra bryggekanten.
– Hva skal vi med det a, svarer Dag kjekt, og klyver oppi eka.
Rorkarene tar årene fatt og der glir Petra av gårde, og hun går som ei kule innover i indre havn.
Jeg tar en prat med sjefsrestaurerer Dag når han har rodd passasjerene trygt tilbake til land.
Hvordan var hun å ro?
– Kjempefin! Veldig bra sig. Det er viktig i en sånn båt at det er bra sig. Da rekker jo en fisker å gjøre mye annet, for eksempel sette rusene mens båten siger.
Dag har brukt flere måneder på å restaurere Petra. Han starta på jobben i mai, og så har det gått jevnt gjennom sommeren.
– Det har vært moro å stå her og jobbe med båten, forteller Dag, det er flere turgåere som har gått tur forbi her som stadig har kommet tilbake for å se hvordan det går. Jeg er leirskolelærer, og vårsesongen ble avlyst på grunn av korona. Det er sånn jeg har fått så mye tid til å jobbe så mye med eka. Det er koronaflaks.
Leder for Fredrikshald Kystlag Rune Midtlien synes Petra har blitt veldig fin, og ble positivt overraska over at så mange har tatt turen ned til Rekecaféen for å være med på sjøsettinga. Det var Rune som først begynte å lete etter en vadeke til kystlaget.
– Jeg visste at det lå ei vadeke på land i Sponvika, forteller Rune. Så tok jeg kontakt med slektningene, og fikk positivt svar på å ta over eka. Det som er ekstra spesielt er at dette er en av de få vadekene som fortsatt lever her i området.
Petra var i elendig stand da kystlaget fikk henne i hende.
Tør du å anslå hvor mange timer du har brukt på restaureringa Dag?
– Jeg har nok brukt rundt hundre timer. Men dette er ikke effektivt arbeid altså. Har jeg vært her i fire timer, så har jeg jobba i to timer og preka i to. Man må ta seg tid til å preke med dem som kommer innom, det er viktig.
Hva skal hun brukes til?
– Vi har tenkt til å lære unger å ro, sier Rune. Og vi skal gå til anskaffelse av et lite vad, som vi skal bruke ute i sundet her. Der er det et vadtrekk, så vi tenkte vi kunne ta med oss unger ut og lære dem hvordan man drar et vad. Da kan vi ta med oss primus og koke kaffe, sånn som de gjorde i gamle dager.
Så blir det konkurranse i dobbel halvstikk, og ikke minst; mer kaffe og musikk.
Jeg rusler hjemover, med tjærelukt i håret, mens kystlaget fortsetter sjøsettingsfesten nede i indre havn.
Var du en av dem som ikke fikk med deg sjøsettinga? Ta deg en tur ned til Søndre Sjøbod, så kan du ta madammen Petra nærmere i øyesyn. Hun ligger rett nedenfor bua til Rekecaféen, nytjæra og fin.
Vil du vite litt mer om hva Fredrikshald Kystlag driver med?
Her finner du nettsiden deres, og her kan du følge dem på Facebook.
Kommentarer