Utstillingen som ikke fant sted

Denne helgen inviterer Halden kunstforening til åpning av utstilling med fire unge kunstnere på Galleri Wenda i Jernbanegata 4. 

Fire unge kunstnere har akkurat ankommet Galleri WendA når jeg tar turen innom onsdag kveld. Thea Strøm Arntzen, Sara Emilie Nygaard, Saphir Bliss Klevmo og Christina A. Josefsen har tatt med seg utallige poser og kasser med kunst, og satt dem langs vegger og oppå stoler og bord. Enn så lenge veggene er hvite og blanke, men nå skal kunstnerne snart i gang med å montere sine produksjoner på veggene i galleriet. For på lørdag er det utstilling, og bildene skal henge i galleriet ut helgen.

Thea Strøm Arntsen er kurator.

Men du skal stille ut kunst også?

– Ja, jeg tror kanskje jeg har flest bilder faktisk! Jeg skal stille ut tjue bilder. Først og fremst tegninger, men også noen trykk.

Thea driver først og fremst med tegning.

– Jeg foretrekker tegning, forteller Thea. Jeg tegner for hånd med gråblyant, og vanligvis tegner jeg bare etter innfall. Det er som regel ingen dyp mening bak. Jeg bruker å kalle tegningene mine meningsløs kunst! Jeg liker å tegne semi-realistiske tegninger av mennesker, og rare ting som faller meg inn. Nå nylig har jeg testet ut typografi også, det er morsomt å holde på med. Her har jeg tatt utgangspunkt i teksten til en sang, og så lager jeg en figur ut fra det.

Thea Strøm Arntzen eksperimenterer med typografisk kunst om dagen. Sirkelen består av en sangtekst av Arctic Monkeys. Fint, ikke sant? En premie til dem som klarer å se hvilken tekst det er.

Saphir Bliss Klevmo står bak merket We Come from Art, og lager blant annet veldig kule T-skjorter. Men hun maler også!

– Jeg har prøvd meg på flere ulike teknikker, forteller hun, men akkurat nå fokuserer jeg på akryl. Jeg legger heller ikke så mye mening i bildene mine, jeg liker at folk heller tolker og finner egne meninger med kunsten min. Akkurat dette bildet har faktisk en baktanke, men det kan jo folk finne ut av selv kanskje?

Saphir Bliss Klevmo maler med akryl. Hun skal stille ut 10 bilder.

Sara Emilie Nygaard har stilt ut med kunstforeningen tidligere.

– Jeg har holdt på med mye forskjellig, forteller hun, blant annet analog fotografikunst. Jeg jobber med negativene, og legger flere oppå hverandre. Jeg fikk faktisk oldefars gamle kamera til jul, så det skal jeg fikse opp og jobbe med fremover. Men jeg har også laget noen akvareller. Der tar jeg utgangspunkt i fotografier, og tegner over. Og så maler jeg til slutt.

Sara maler også med både akryl og oljemaling, og maler alt fra naturalistisk til abstrakt. Men akkurat denne gangen skal hun altså stille ut fotografier og akvareller.

Sara Emilie Nygaard stiller ut fotografier og akvareller. Akvarellene er bilder fra en årskalender med motiver fra Halden by, den er utrolig fin! Kalenderen blir også å få kjøpt på utstillingen.

Sistemann ut er Christina A. Josefsen!

– Jeg maler først og fremst fordi jeg liker å holde på med det, sier Christina, jeg har brukt det litt som terapi også. Stort sett bare begynner jeg å male uten noen som helst plan, og så blir bildet til underveis. Da henger jeg meg på ideene som oppstår, og spinner videre på det.

Christina bruker mye maling i bildene sine, for å gi dem litt struktur.

Christina tar blant annet utgangspunkt i ulike kartutsnitt, og maler landområdene og havet rundt. På landområdene legger hun på ekstra maling for tekstur.

Avtroppende leder for Halden kunstforening Mona Espelien er veldig glad for at kunstforeningen får arrangert en utstilling med foreningens unge avdeling.

– Dette er min baby, sier Mona, og noe jeg har jobbet for i mange år. Jeg er så glad for at vi endelig fikk til en utstilling med det vi har kalt U30  – altså under tretti.

Halden kunstforening var så heldige å få støtte av Sparebankstiftelsen DnB til et prosjekt der de søkte å finne ut hvordan de skulle engasjere unge folk i Halden i kunst.

Leder for Halden kunstforening; Mona Espelien.

– Konsulenter fra Prospera har jobbet i hele høst med dette, forteller Mona. De presenterte rapporten for oss i desember, og fremover vil vi jobbe med å legge tilrette for flere aktiviteter for unge kunstnere og unge kunstbeundrere i Halden.

På grunn av de underlige tidene vi lever i om dagen blir det ikke arrangert vernissage på lørdag, utstillingen åpner i stillhet klokken 12. Kunstnerne håper publikum kommer jevnt fordelt utover dagen. Antibacen står tilgjengelig på flere bord, og munnbind er påkrevd. Det blir også en maksgrense på ti personer i lokalet.

– Dette er jo faktisk en av de få tingene man kan gjøre, sier Saphir, og vi skal sørge for at det er trygt for alle som kommer hit.

Utstilling på Galleri WendA altså, med unge kunstnere i Halden! Utstillingen er åpen mellom 12 og 16 lørdag og søndag førstkommende helg OG helgen etter.

Inngang er gratis!

Del artikkelen:

Kommentarer

kommentarer