Utstilling med Torben Svendsen

Torben Svendsen har tegnet og tilegnet seks bilder til de seks ungdommene Østfold mistet under attentatet på Utøya. Bildene henger på Kulturhuset frem til 2. september.

Da Fredrikstad kommune oppfordret lokale kunstnere til å komme med forslag til en markering av 10-årsmarkeringen for terroren på Utøya, fikk Torben Svendsen umiddelbart en tanke om hvordan han ville visualisere dette.

– Jeg laget tegninger, og en forklaring på hvordan jeg ville markere dagen, men til slutt så gikk Fredrikstad kommune for et annet forslag. Jeg hadde nå disse tegningene liggende, men på grunn av av temaet og følelsene bak, var det aldri et alternativ å selge dem.

Torben tok kontakt med galleri 1845 i Gamlebyen for å rådføre seg med hvordan man burde forvalte bildene. De foreslo at han kunne donere dem til støttegruppen for de etterlatte her i Østfold.

– Støttegruppa organiserte en utstilling på Kulturhuset. Der fikk jeg møte flere av de etterlatte. Fantastisk gjeng som jeg fikk tilbringe resten av kvelden med.

Utstillingen ble åpnet av leder for Støttegruppen 22. juli Østfold; Unni Espeland. Monne Stang Møller og Daniel Sandvik holdt en liten minikonsert, og gjorde arrangementet til en gripende opplevelse.

Unni Espeland åpner utstillingen.
Torben Svendsen på vernissage.
Daniel Sandvik og Monne Stang synger og spiller på vernissagen.

De fleste tegningene Torben lager, prøver å gå i dybden av følelser. Enten det er glede, frustrasjon, sinne, erotikk eller sorg.

– Vi har alle opplevd sorg og for meg var det veldig klart hvordan jeg ville visualisere tankene mine. Og tolke slike bilder er noe jeg sjelden gjør, jeg gir aldri bildene mine titler er gang, i frykt fra å ta vekk seerens tolkning og opplevelse.

Bildene fremstiller bånd mellom to mennesker hvor man lett kan se at den ene parten ikke er hundre prosent visuelt til stede.

– Men om dette viser den siste kontakten, den kontakten man har i dag eller eventuelt drømmen eller ønsket om at vedkommende er der, det må være opp til de som ser bildet. For meg betyr de alt dette og mye mer.

Torben har et atelier hjemme i Fredrikstad.

– Jeg tegner med tusj så det er ingen angremuligheter her. Jeg tegner store sirkler og kruseduller og jobber frem de bildene jeg har dannet meg i hodet. Å jobbe med disse bildene var sårt, rart og fint. Sårt fordi temaet er så langt utenfor det de fleste av oss klarer å sette oss inn i. Rart fordi at jeg prøver å formidle hva jeg tenker andre føler. Fint fordi strekene faller på plass slik jeg ønsker å formidle.

 

Bildene henger utstilt og kan ses i Kulturhusets 1.etg frem til 2.september.

Kommentarer

kommentarer