Uteservering på Torget?

Politikerne i Halden har vedtatt at Torget skal utvikles som kulturarena. En av ideene er at serveringstedene skal inn på Torget, bilene skal ut. Hva tenker serveringsbransjen om det?

Morgan Hansen på Grotten har tidligere vært i kontakt med kommunen og gitt uttrykk for at de er avhengig av at det fortsatt blir parkering på Torget.
– Våre kunder må ha enkel tilgang til våre lokaler slik at de får hentet mat eller kan stoppe for å kjøpe seg en is, forklarer han.
De har også et ønske om å gjøre noe med uteserveringen ved å øke bredden på fortauet.
– Vi tror det finnes en enkel løsning for å kombinere større uteserveringer og øke torgfølelsen ved å ta vekk langtidsparkeringen og kun ha parkering opp til en time, sier han.
Han tar frem Torget i Sarpsborg som et godt eksempel på hvordan man kombinerer enkel tilgang og tradisjonell torghandel.
– Det er selvsagt kostbart med et parkeringshus under bakken. Vi forstår at det er vanskelig å gjennomføre i en kommune i sparemodus, derfor ser vi til enklere og billigere løsninger som et alternativ.

12046645_937199803027114_4957770991663789638_n

På Bryggerhuset er det som regel fullt på uteserveringen vår, sommer og høst. Der sitter folk med kaffekoppen mens bilene kjører sakte forbi. Hanne Følstad, eier av stedet, kan godt tenke seg en plass i solen på Torget for kundene sine.
– Vi ønsker at Torget fortsatt skal brukes som parkeringsplass, men det bør være mulig å få til at det både er plass til biler og servering for de som ønsker det. Kanskje det kunne vært laget et område ved Bautaen som kan brukes, foreslår Følstad. Hun er tydelig på at man bør se hva som skjer på nordsiden der bilene er henvist til sidegatene.
– Vi trenger ikke at den samme feilen gjøres på sydsiden. Folk ønsker å ha bilen i umiddelbar nærhet.

11693875_1171012596257798_6766405629964338071_n

Nathalie Sørlie på bakeriet Brød og vann syns det er fristende å drømme om hvordan Torget kan bli.
– Jeg kunne godt tenkt meg et bilfritt torg med yrende liv i form av uteserveringer, markeder og typiske landhandlerier, sier hun. Samtidig heller hun en kalddusj over egne drømmer.
– Dessverre blir denne ideen overskygget litt negativt av nordisk vær og tidsklemma. Kundene er helt avhengige av gode parkeringsmuligheter for å handle her, gjerne også gratisparkering.
Hun er svært glad for at det skjer så mye i byen og alle arrangementene på Torget er positive. Samtidig er det en utfordring at området sperres av ved større arrangementer.
– Når det blir sperringer mister vi en stor kundemasse og dermed også viktig omsetning.
Jeg vil ikke virke pessimistisk, men hva skal Torget brukes til de dagene og månedene som er bløtest og kaldest, undrer hun. Avslutningsvis kaster hun ut ideen om å bygge et stort drivhus på Torget.

Hos mikrobryggeriet på Torget er de positive til ideene om å utvikle Torget til en kulturarena. De har selv vært inne på tanken om å gjøre noe mer utendørs.
– Det er fristende å tenke at fortauet burde vært utvidet utenfor hos oss, så vi kan kombinere noe uteservering med Brød og Vann. Men da må det være mye bredere der, og så ønsker vi selvfølgelig å trekke det bortover mot inngangen vår i Rådhusgata, forteller trekløveret Lars Svenkerud, Ole Kristian Sørlie og Mathias Dalnoki.

Sentralt på Torget ligger Fabian Restaurant og Pannekakeri som drives av Sverre Stang. Sverre har tidligere markert seg i debatten om utviklingen av Torget, og er klar i sitt synspunkt.
– Torget er skapt til å være en handelsplass. Vi trenger gode og spennende langsiktige løsninger for å utvikle Torget til nettopp det, sier han.
Han tar frem eksempelet fra Oslo der Karl Johan på sommertid nå er gjort om til restaurantgate uten biler. Samtidig ser han at det kan være en fordel med noen få parkeringsplasser på Torget og tror det skal være mulig med en kombinasjon mellom biler, servering og markedsaktiviteter.
– Jeg vil gjerne ha mer liv og røre på Torget, tenk om vi kunne fått til Bondens Marked hver lørdag. Spisestedene rundt her kan samarbeide om uteserveringen, noen kan ha grønne bord og stoler, andre kan ha røde. Det umulige er fullt mulig å få til, det kan bare hende det tar litt lenger tid.

Kommentarer

kommentarer