Ungdomssamfundet som ville vokse

Ungdomssamfundet ungdomsklubb åpnet i fjor høst, og etter snart ett år i drift har de vokst seg så store at de trenger både mer plass, og flere voksne. Og mer penger. Nå har de søkt kommunen om driftsmidler sånn at de kan fortsette med tilbudet sitt.

På en god dag kan det være så mye som 100 ungdommer innom samtidig i ungdomsklubben på Samfundet. Mikaela Røstadli Dahl og Michael Andersen Lundsveen synes det er veldig hyggelig at så mange ungdommer bruker klubben.

-Vi opplever at ungdommene føler seg trygge her, sier Mikaela, dette er et fristed. Vi finner på koselige ting for ungdommene, og det jobbes hard for å forhindre mobbing. Vi har nulltoleranse for sånt og jobber kontinuerlig med dette og tar tak i alle situasjoner som oppstår.

Men ungdommene har blitt mange. Veldig mange. Og til tross for at Michael og Mikaela synes det er veldig stas at ungdommene bruker klubben mye har de begynt å innse at plassen de har leid er for liten. De trenger mer plass. Men plass koster penger.

-Vi skulle gjerne hatt penger til å leie en større andel av huset, sier Michael. I tillegg bør vi ha noen deltidsansatte til for å lette børen for Mikaela litt. Hun er jo den eneste ansatte i dette her, nå baserer vi oss kun på frivillige. Det hadde vært fint hvis hun kunne få hjelp. Derfor har vi søkt kommunen om driftsmidler til videre drift.

Mikaela og Michael ser verdien i å ha en klubb der ungdommene kan tilbringe fritiden sin. Men jobben deres vokser seg ut av Samfundet og ut på gata også.

-Vi føler ansvar for ungdommene som holder til her, sier Mikaela, også når de forlater bygget her. Det går nesten ikke en dag uten at vi er nede ved Tista senter eller på skateparken for å løse noen konflikter mellom ungdommene som vi har fått høre om. De føler seg trygge på oss, og sender tekstmelding til oss hvis det foregår noe. Da stikker vi ned og ordner opp. Men jeg får ikke hjulpet dem hvis jeg står her på klubben alene. Jeg kan jo ikke gå fra de ungdommene som er her!

Ungdommene henvender seg ofte til Michael og Mikaela med problemer og bekymringer. Dette i så stor grad at de ønsker å begynne med oppsøkende virksomhet i tillegg til klubben.

Det er mange ungdommer innom klubben på åpningsdagene. Nå ønsker Mikaela og Michael å utvide åpningstidene.

-Vi kunne tenke oss å kjøre rundt og snakke med ungdommene der de er, sier Michael, og være tilgjengelig rundt omkring i byen og på skolene på lørdagskveldene for eksempel. Vi vet jo at ungdommene holder til i skolegården på Strupe for eksempel. Vi tror det er nyttig hvis vi kommer innom og slår av en prat med dem. Mange av dem kjenner oss godt, og vi har en god dialog.

Håper på videre drift

Michael og Mikaela håper på fortsatt drift i årene som kommer.

-Vi har penger til drift ut 2019, men da er det også slutt, forteller Mikaela. Så vi håper vi får støtte til å drive videre. Vi skulle gjerne ha utvidet åpningstidene våre litt også, vi ser at det er behov for det, spesielt er behovet stort i helgene.

Er du nysgjerrig på hva Ungdomssamfundet driver med? Ta en tur på facebooksiden deres og les. I tillegg til å drive ungdomsklubb arrangerer de turer for ungdom i feriene, drar på utflukter, og har mange morsomme arrangementer. Dessuten kan du leie lokalene i Samfundet til barnebursdag for en rimelig penge, visste du det?

Del artikkelen:

Kommentarer

kommentarer