Ung haldenkunstner stiller ut på Rød

Lørdag 1. september åpner en ny, spennende salgsutstilling på Galleri Rød. Den unge haldenkunstneren Per-André Nielsens vakre tegninger skal henge i galleriet de to første helgene i september.

Per-André Nielsen er en klassisk figurativ tegner, og har sin utdanning fra Kunsthøgskolen i Oslo, samt Norges Kreative Fagskole. Jeg møter ham på Galleri Rød idet han er i ferd med å bære bildene sine inn i galleriet. Det er tre dager til utstillingen åpner, og nå skal Per-André planlegge hvor bildene skal henge.

I tillegg til skoleutdanningen har Per-André gått i lære hos et par ganske så store kunstnernavn.

-I løpet av årene på Kunsthøgskolen fikk jeg praksisplass hos Sverre Malling, forteller Per-André. Han er et forbilde for meg, så det var ganske stort for meg å komme i kontakt med ham. Jeg var ett år i praksis hos ham, og nå deler vi faktisk studio.

Sverre Malling er maler og tegner, utdannet ved Statens Kunstakademi. Malling debuterte på Høstutstillingen allerede som 17-åring. Men Per-André har hatt praksis hos et enda større kunsternavn:

-Jeg var faktisk i praksis hos Odd Nerdrum i Helsingborg denne våren, forteller Per-André. Praksisen her gikk mer på å forberede lerret for ham, og stå modell, men han ga også tilbakemeldinger på mine arbeider. Det var skummelt. Men jeg ble tatt godt i mot, og jeg tror jeg kommer til å dra tilbake dit en senere gang.

Nå er Per-André klar for å stille ut i egen hjemby. Vernissasjen er på lørdag klokken 12. Veien mot utstillingen har vært relativt heftig.

-Jeg har jobbet natt og dag for å få nok arbeider til utstillingen, sier Per-André. Det har vært noen intense måneder.

Det er estetikken som står i fokus i Per-Andrés arbeider.

-Form har alltid vært viktigere enn innhold i bildene mine, forteller Per-André. Hvis man ser på kunsthistorien har det faktisk vært form før innhold veldig lenge, men den uavhengige kunsten eksisterer nesten ikke lenger. Alt skal være en reaksjon eller en kommentar til noe. Jeg vil bare lage noe som er vakkert.

Dette vakre Per-André Nielsen- bildet kan du få se på Galleri Rød de to første helgene i september.

-Jeg savner den tradisjonen der kunstneren er forteller, og forteller en egen historie, uavhengig av hva som står i avisene. Jeg søker meg tilbake til den tradisjonen.

Kan det her bli en ny kunsttrend?

-Jeg håper det. Jeg har fått høre at jeg er både overflatisk og uinteressant, men når jeg ser for eksempel Mona Lisa så tenker ikke jeg at det først og fremst er innholdet som er interessant – men det gjenkjennelige, og det gode håndverket som taler til folk.

Per-André Nielsens utstilling Vemod, åpner altså på Galleri Rød lørdag klokken 12. Utstillingen er også åpen søndag mellom 12 og 16, og påfølgende helg både lørdag og søndag mellom 12 og 16. Herregårdskaféen er åpen under utstillingen.

Det Halden Kunstforening som er arrangør. Les mer om kunstforeningen på deres hjemmesider!

Kommentarer

kommentarer