Uke 6 med Dennis og Celine

Hele uke 6 har Dennis og Celine stått i auditoriet på Porsnes holdt foredrag om ulike viktige temaer rundt sex, og strømmet det ut til medelever på skolen.

Celine Sva Gøperød og Dennis Karlsen er grepa folk. Når det ikke går an å arrangere en fysisk temauke rundt temaet sex stiller de seg ublygt opp foran et kamera og strømmer foredrag i stedet. Hver dag i en hel uke. Jeg ankommer auditoriet på Porsnes på dag 3,  det er like før foredraget skal begynne. Mygger er hekta på, kameraet er skrudd på, og foredragsholderne gjør seg klare.

– Vi tar opp mange temaer denne uka, forteller programleder og leder for elevrådet Celine, og det er et nytt tema hver dag. Vi er blant annet innom grensesetting, legning, kjønnssykdommer og tilbudet ved Halden helsestasjon.

– Og prevensjon, legger medprogramleder Dennis Karlsen til.

Det regner kondomer! Celine og Dennis bruker en uke på å snakke om sex foran flere hundre medelever. Foto: privat.

Elevrådet ved Porsnes var enige om at det skorta litt på seksualundervisninga i norsk skole. Prevansjonsalternativene alene er jo en jungel, det er ikke så lett å orientere seg! Rådet ble enige om å lage et kurs på egen hånd. En komité ble nedsatt, Celine og Dennis ble valgt som programledere, og en rekke temaer ble bestemt.

– I tillegg til hovedtemaene bestemte vi oss for å sette oss noen delmål, forteller Celine. Bli kvitt «homo» som skjellsord for eksempel. Litt holdningsskapende arbeid rett og slett. Og så skal vi snakke litt om grensesetting, det er jo aktuelt for oss tredjeklassinger som går inn i russetida nå.

Hver dag inviteres en fagperson inn for å snakke rundt de ulike temaene.

– På tirsdag hadde vi for eksempel besøk av Aleks Gosto fra Skeiv Verden, forteller Dennis, han snakka om interseksualitet.

Prevensjon og kjønnssykdommer er dagens tema. Celine og Dennis hjelper helsesykepleier Linda Skauge Antonsen å gjøre seg klar. Linda skal presentere ulike typer prevensjon, snakke litt om kjønnsykdommer og fortelle om det eksisterende tilbudet for ungdom ved Halden helsestasjon.

Er det rart å stå foran et tomt auditorium og snakke til et kamera?

– Heldigvis hadde vi en klasse i salen den første dagen, forteller Dennis. Det hjalp litt. Men de andre dagene har det ikke vært folk i salen. Men vi vet jo at mange sitter og ser på.

Alfred Minge er teknisk ansvarlig for sendinga.

Videregående har vært på rødt nivå i flere uker, så noen av elevene sitter i klasserom og ser – mens andre sitter hjemme og ser på egne skjermer.

Har dere fått noen tilbakemeldinger?

– Ja, vi har fått en del faktisk, sier Celine, folk synes vi er fint at vi tør å stå og snakke foran så mange om disse temaene.

Uka oppsummeres av spesialist innen sexologisk rådgivning, Solveig Nordlund Mørdre. Solveig skal svare på spørsmål som har dukka opp gjennom uka.

– Målet er at ingen skal sitte igjen med spørsmål etter denne uka, sier Celine.

Det er klart for foredrag, flere hundre elever sitter klare og venter på at Dennis og Celine skal starte sendinga.

Er det kleint?

– Litt, sier Dennis.

– Ja, det er litt kleint, sier Celine. Men vi tar en for laget.

Dennis og Celine tar en for laget.

Linda begynner å snakke om kondomer og hormonspiraler. Spredt rundt i klasserom, eller hjemme på rommet, sitter en bråta med ungdommer og følger med. Kanskje er det mindre kleint å se dette her på skjerm enn i et lite klasserom? Uansett er det et bra tiltak. Jeg lister meg ut, foredraget fortsetter i auditoriet. Unge folk i Halden er flinke, tenker jeg når jeg går ut gjennom skyvedørene på Porsnes. Sånn tenker jeg ofte når jeg går ut gjennom skyvedørene på Porsnes.

Parallelt med Uke 6 arrangerer de flinke folka på Halden videregående innsamling til inntekt for hjertesyke barn. Bare sånn at det er sagt også.

 

Kommentarer

kommentarer