Uddaspillets lydspor

De flinke musikerne i Tistedalsmusikken skal sette stemningen med live musikk på Uddaspillet! Et nytt repertoar er øvet inn for anledningen, spesialkomponert for Alv Uddas verden.

Denne våren har Tistedalsmusikken øvd iherdig mot Uddaspillets premiere onsdag 8. juni. Musikken er splitter ny, og spesialskrevet til Uddaspillet.

Tistedalsmusikken øver på Borgfoss.

Det er Sigurd Skogum Rise som har komponert musikken.

– Dette er veldig hørbar musikk, forteller dirigent i Tistedalsmusikken Knut Henriksen. Det er veldig melodiøst, lett å fange i øret. Det er en del folkemusikk inni dette, og mye Østfold-musikk også. Dette skal jo beskrive Alv Uddas tid, og miljøet rundt ham. Sigurd har vært flink til å gå inn i selve teaterstoffet, og klart å formidle både sorg og glede og dramatikk gjennom musikken.

Preludiet!

– Det er først og fremst stemningsskapende musikk, forteller Knut, og dessuten mye beskrivende musikk. Det er en del karaktermusikk for eksempel, musikk som er skrevet til de ulike karakterene i stykket. Noe av musikken er fyllmasse i overgangene fra en scene til den neste.

Noen av musikkstykkene skal akkompagnere de store hendelsene i handlingen, som for eksempel Alv Uddas bryllup:

– Bryllupsmarsjen er helt klassisk, beskrivende musikk, sier Knut. Her kjenner man på høytideligheten i situasjonen, her kommer far gående med datteren sin opp kirkegulvet.

Og det er jo et ganske så spesielt bryllup denne musikken skal markere. Handlingen i Uddaspillet sentrerer seg rundt Alv Udda, som endelig får gifte seg med den vakre Kirsten Gustsdotter. Men Kirsten er forelsket i en Bernt Thorkeldssøn, og det er Bernts barn hun i hemmelighet bærer under hjertet når hun går opp kirkegulvet for å gifte seg med Alv. Et relativt dårlig utgangspunkt for et langt og lykkelig ekteskap, vil mange si.

Denne uka knepper alle aktørene i Uddaspillet til innsatsen et ekstra hakk. For Tistedalsmusikken betyr det å flytte øvingene fra Borgfoss og ut i et stort telt i Vadet.

Her ute i Vadet skal Tistedalsmusikerne sitte under et telt og akkompagnere Uddaspillet. Torsdag begynner de å øve sammen med ensemblet.

Det å akkompagnere teater er noe ganske annet enn å spille en vanlig konsert. Knut er godt vant med å spille teatermusikk, han var blant annet musikalsk leder på Juleselskapets oppsetning av Oliver i 2018.

– Det blir en helt ny arbeidsform for musikerne i Tistedalsmusikken, sier Knut. Når vi begynner å øve i Vadet blir det sikkert mye repetisjon, mye venting. Kanskje må vi kutte litt musikk her, eller utvide litt der.

Tistedalsmusikken øver!

Hele veien har Tistedalsmusikken jobbet tett med komponisten.

– Sigurd var her og hørte oss spille på en prøve forrige uke, og han var veldig fornøyd da han gikk herfra. Han har vært veldig fin å samarbeide med hele veien, det har fungert veldig bra. Han er både flink og hyggelig.

Knut ser frem til å komme i gang med øvingene i Vadet, han forventer kaos. Men Knut liker jo kaos, så det blir fint!

– Vi gleder oss alle sammen, sier Knut, det blir artig å være med på dette her! Det er masse flinke folk, så dette blir helt supert. Det her blir moro!

Premieren på Uddaspillet er onsdag 8. mai! Siden spilles forestillingen 9, 10, 11 og 12. mai.

Billetter finner du her!

 

Kommentarer

kommentarer