Udda-spillet er i kjømda

Styret for foreningen Udda-spillet er konstituert og i full gang med utviklingsarbeidet knyttet til oppsetting av Frithjof E. Byes romantrilogi om skogskjempen Alv Udda. Styret møttes den 5.8. sammen med andre samarbeidsparter, i Tistedalens Musikforenings lokaler, Borgfoss.

-En drøm blir til virkelighet, sier to av familiemedlemmene etter Frithjof E. Bye, Eva Narten Høberg og Ola Narten Svendsen, som jobber for å realisere Udda-spillet sammen med et slagkraftig styre.

Styret består av Ola Narten Svendsen, Grete Ludvigsen, Lena Karlsen, Jan-Erik de Vibe, Eva Narten Høberg, Grete Jørstad og Marita Kaldestad-Rognøy. Bisitter til styret er Jens-Petter Berget, Halden kommune. Kristin Søhoel er manusforfatter og Sigurd Skogum Riise komponist.


Fakta om Udda-spillet:

Forfatter Frithjof E. Bye (1900-1973) fra Tistedal, skrev på 1940-tallet en romantrilogi som handler om saugarbeiderne og folket omkring Femsjøen og Fredrikshald på 1600-tallet. Hovedpersonen i romanen er skogskjempen Alv Udda, som preger de fleste høydepunktene gjennom de tre bøkene Sør i landet – nord i sjøen, Fredløs ferd og Ættens makt.

Foreningen Udda-spillets målsetting er å revitalisere Byes romantrilogi.

Foreningen skal arbeide for å formidle til nye generasjoner den kunnskap som Bye samlet og tilegnet seg om samfunn og livsvilkår i tidligere tider. Natur- og kulturverdier knyttet til selvbergingshusholdets nøysomhet danner rammen omkring historien, og dette er viktig kunnskap i en verden der kompetanse og bevissthet om ressursforvaltning og miljøutfordringer er i fokus. Samtidig er industrialiseringen med saugbruksnæringens framvekst og folkelivsskildring i ulike samfunnslag et gjennomgangstema.  

Romanens mangesidige innhold skal formidles ved å gi et kunstnerisk tilbud til kommunens innbyggere gjennom medvirkning og samarbeid med andre organisasjoner.

Initiativtakerne som representerer Byes etterkommere, har høy fokus på lokal tilhørighet, og Tistedalens Musikforening er Udda-spillets orkester.

Udda-spillet har premiere 2021.


 

Del artikkelen:

Kommentarer

kommentarer