Tvillinger i kulissene

Pontus og Ola Berglund jobber fra tidlig morgen til sen kveld med å ferdigstille kulissene til teaterforestillingen Jeppe på Berget, som har premiere på Fredrikshald Teater fredag 13. oktober.

-Jeg er spesialist på hus, han der inne er best på skog, sier Ola Berglund, og nikker mot naborommet.

Ola står bøyd over en flere meter lang kulissvegg som er lagt på bukker, med pensel i hånd. I naborommet, omgitt av skogsscener står tvillingbroren Pontus og legger et grønnstrøk på en diger skogskuliss.

Tvillingene Berglund har egnet de siste månedene til kulissarbeid, deres oppgave er å skape rammene for Jeppe, Nille, baronen og de andre i 1700-tallskomedien Jeppe På Berget.

Ola er styreleder og kulissemaker i Fredrikshald Theaterselskab.

– Jeg er egentlig mer enn håndtverker enn en kunster, hevder Ola, det er brorsan som er kunstneren i familien. Han har hatt flere utstillinger og maler veldig fine akvareller.

Det er hyggelig å fremsnakke sin bror, men jeg tør nå påstå at Ola også er en kunstner.

Fra naborommet hører vi Bach, på cello. Det er lyden av Pontus, som kobler av fra kulissmalingen med litt cellospill.

Ola påstår at han er håndverker, og ikke kunstner. Men mange vil nok påstå at kulissen med skomakerens hus er ganske så kunstnerlig utført. Kulissen er tegnet og malt av Ola Berglund.
Scenograf og leder for Fredrikshald Theaterselskab, Ola Berglund at work.
Bach blant skogskulisser. Pontus Berglund har celloen liggende klar sånn at han kan koble av med musikk når det trengs.

Pontus har lagt ned celloen for å sette over kaffe. Brødrene Berglund var ikke sikre på at tiden ville holde for kulissprosjektet deres. Det vil si; Pontus var optimist.

– Jeg tenkte: det her slenger vi opp på et par uker, sier Pontus, men nå har det gått 34 dager. Du syntes synd på meg, men så begynte du å kjefte, sier han til broren.

Ola nikker der han står med nesa ned i en av baronens vegger.

-Er det du som kjefter mest, spør jeg Ola.

– Ja, svarer Pontus på brorens vegne.

Fredrikshald Theaterselskab

I februar 2016 ble Fredrikshald Theaterselskab dannet. Mogens Skovborg ønsket hjelp til å starte et teaterselskap som hadde som mål å sette opp klassiske teaterstykker i ærverdige Fredrikshald Teater. Eldre komedier er spesielt interessant, så Jeppe På Berget ble naturligvis fort et tema.

-Vi har et flott styre, sier Ola, det er bare bra folk. Og Halvor Nome som du hører oppe her, sier han og peker mot taket, han er et funn. Han er markedsansvarlig, og kan alt om billettsalg og markedsføring.

Jeg går opp trappa for å se hva Halvor holder på med. Halvor sitter bøyd ved siden av baronens seng i andre etasje, og maler sidene på sengen.

– Her sover baronen, sier han, ja og så Jeppe da selvfølgelig, for han tror jo han er baron etter hvert.

Halvor er kulissdreng denne dagen, han har kommet for å hjelpe brødrene Berglund å bli ferdige. Snart skal kulissene fraktes til teateret og settes opp. Etterpå blir det kostymeprøve i nymonterte kulisser.

Halvor Nome låner bort en hånd til kulissarbeidet, enda han strengt tatt holder på med design, web og publisering for Fredrikshald Theaterselskab.

Langsom herding og eggoljetempera

– Vi må være veldig forsiktige når vi monterer kulissene i teateret, forteller Ola, de vil ikke være ferdig herdet helt før det er gått nesten ett år.

Dersom kulissene håndteres vørsløst vil malingen lett kunne gnis utover og ødelegges. Grunnen til at kulissmalingen herder så langsomt er at det er eggoljetempera;  en maling laget av egg, linolje, kvae og vann. Og litt terpentin.

– Vi kan ikke bruke akrylmaling til kulisser til Fredrikshald Teater, det er jo plast i sånn maling, sier Ola engasjert. Vi snakker om et av Norges eldste barokkteater her, kulissene må være anpasset sitt miljø.

Det finnes ingen tilfeldigheter ved denne oppsetningen av Jeppe på Berget. Fredrikshald Theaterselskab presenterer et kostymedrama med 1700-tallskostymer, overdådig sminke og pudrede parykker. Musikken er også hentet fra 1700-tallet, fremført av en kvartett som har øvet mot dette i lang tid.

Pontus maler skogskulissene til Jeppe på Berget.

Tidkrevende dugnadsarbeid

Det blir lange dager for Berglundbrødrene, og alt i idealismen og dugnadens ånd. Det er for øvrig ingen i Fredrikshald Theaterselskab som får betalt, det er dugnadsarbeid over hele linja. Berglundbrødrene har knapt spist et skikkelig måltid på tre måneder, de tilbringer all sin tid over kulissene.

– Det går mest ut over familien, fruen får betale prisen, sier Ola, hun blir mye alene. Heldigvis synes hun det er en bra ting vi gjør her.

– Mine barn er også forståelsesfulle, sier Pontus, datteren min sier at jeg er verdens beste pappa.

– Er det ikke hun som juger så mye, kommer det tørt fra Ola.

Den stadige, tørrvittige replikkvekslingen mellom brødrene tyder på at de har stor glede av hverandre. Tvillingene trives utmerket i hverandres selskap.

– Jeg kommer til å savne denne tiden, sier Ola, selv om det har vært mye stress har det vært veldig artig.

Pontus Berglund (t.v.):  – Hvis jeg ikke liker det han holder på med så gir jeg ham et spark bak da vet du.
Halvor Nome og tvillingene Berglund tar en kopp kaffe.
«Du må gå og se på skogskulissene», oppfordrer Ola Berglund, «Pontus har til og med malt inn to grevlinger i skogen der. Han er så dyktig».
Brødrene Berglund laget aller først en liten modell av scenen på Fredrikshald Teater. Ola Berglund har malt de øvrige kulissene på teateret også, inkludert sceneteppet.

Billetter til Jeppe på Berget er lagt ut for salg på nettadressen fredrikshald.ticketco.no.
Billetter kan også kjøps «over disk» hos Euronics på «Høvleriet» – Walkersgt. 12, 1771 Halden
Ved å være tidlig ute, kan du velge blant de beste plassene

Kommentarer

kommentarer