Trollbandt kultursalen

The Real Group bød på virtuose vokalprestasjoner uten sidestykke for en nær fullsatt kultursal i går kveld.

Det fineste instrument i verden er stemmen, og verdens fineste stemmer tilhører The Real Group. Vi trenger ikke instrumenter mer, la oss kaste dem alle og heller lytte til The Real Group. Lydbildet på scenen er nemlig komplett når denne kvintetten setter i gang.

Stemmeprakt satt i system

I bunnen ligger latvieren Janis uanstrengt med sin klangfulle bass, så dyp at man nærmest kjenner det dirre i brystkassa. Tenor Anders og baryton Morthen besørger klangen på det midtre nivå, og Lisa fyller ut lydbildet ytterligere med sin varme alt-stemme. På toppen, som stjernen i juletreet, finner vi den sjarmerende Emma Nilsdotter med sin vakre og klare sopranrøst.

Stjernen i juletreet, sopran Emma Nilsdotter.

Femstemt perfeksjon

The Real Group beviser nok en gang at det er de som kan a capella best. Det er vakkert, klangfullt, samstemt og imponerende presist. Arrangementene er som vanlig spennende og komplekse, med tette harmonier og overraskende sprang. Vokalgruppa har som alltid full kontroll på alt fra beat boxing til de øverste krystallklare soprantonene.

Humor og høystemthet

The Real Group veksler elegant mellom humor og høystemthet gjennom forestillingen.  I det ene øyeblikket lager kvintetten en sang ut av den klassiske vitsen «to tomater gikk over en vei», med publikumskapte navn og til mye latter fra salen. I det neste øyeblikket kommer gruppa med et dønn seriøst innlegg i miljødebatten. Sistnevnte er den vakre julesangen The World for Christmas, skrevet av tenor Anders Edenroth. Sangen er sunget fra et nyfødt barns ståsted, og alt hun ønsker seg til jul er en jordklode som virker. Hun trenger ikke alskens materielle goder, hun vil bare ha verden til jul.

The World for Christmas.
To tomater gikk over en vei, og vitsen ble til en sang. I blomstrete kjole; Emma Nilsdotter. Til høyre i rødt; Lisa Östergren.

Nytt materiale og vannflaskeblåsing

Den jazzete Since you’ve been gone var en av de nye låtene som ble fremført i går, låten hører hjemme på det nylig slupne albumet Elements. Den vakre låta Water er også hentet fra gruppas nye album, her akkompagnerte vokalgruppa sangen med flaskeblåsing. På vannflasker selvfølgelig.

Fra første strofe og konserten ut har The Real Group publikum i sin hule hånd. Et mer oppmerksomt og lydhørt publikum har jeg sjelden opplevd. The Real Group fortjener forøvrig et slikt publikum, for å få full uttelling for det sammensatte lydbildet og presisjonsnivået i fremføringene.

Lisa Östergren og Anders Edenroth blåser i flasker.
The Real Group fremfører sangen Water, akkompagnert av flaskeblåsing,

-Det var virkelig et fantastisk publikum, sier sopran Emma Nilsdotter etter konserten, jeg vet det er sånt man bruker å si, men det var virkelig en spesielt fin stemning her i dag. Og det er så fint å komme til arenaer som dette, i mindre byer, og oppleve å fylle salen. Vi trenger sånne scener som dette.

Del artikkelen:

Kommentarer

kommentarer