Tres synger romjula inn for siste gang

I fjorten år har Tres sunget romjula inn i Rokke kirke andre juledag. I år har den samstemte trioen bestemt seg for at årets konsert blir den siste julekonserten i kirken.

Det har blitt tradisjon for mange å dra i Rokke kirke og høre Tres synge med Arild Elnes og Jan Erik Nordheim i Rokke i romjula.

– Nå er det jo sånn at allting har sin ende, sier Gro Janet Haug Mo. Men da mener jeg ikke Tres altså, vi har tenkt til å fortsette å synge i mange år til! Men dette blir den femtende og siste konserten vi har i Rokke kirke i romjula.

Det hele startet med at Kristin Harboe sang en julekonsert i Rokke kirke jula 2005. Jan Erik Nordheim akkompagnerte på orgel.

– Etterpå kom Jan Erik til meg og lurte på om jeg kanskje ville være med neste gang, forteller Gro Janet. Senere kom Inger Marie til også. Vi hadde brukt henne som pianist, men så oppdaget vi at hun også er en veldig habil alt! Så fikk vi med oss Arild Elnes på saksofon også, det ble et kjempefint lydbilde.

Dermed var de blitt en trio.

Trioen Tres! Gro Janet Haug Mo, Inger Marie Vierli Vold og Kristin Harboe. Foto: Ellen Midtfjeld.

Den første konserten trioen Tres hadde i Rokke kirke på andredagen ga mersmak. Etter hvert som årene gikk med julekonserter ble det flere oppdrag for Tres. I 2014 kom kapellmester for Halden Storband Bjørn Ingvaldsen for å se Tres’ julekonsert.

– Vi gjorde en byttehandel, forteller Gro Janet. Jeg skulle komme på konsert med storbandet hvis han kom og så oss i kirken. Etterpå ville han ha med seg Tres på storbandkonsert. Da begynte ballen å rulle. Vi sang med Halden Storband, og etter det sang vi på en konsert med Tistedalsmusikken. Siden har vi vært med på mye rart. Man kan kanskje si det sånn at det var Jan Erik som tromma oss sammen, og Bjørn som tok oss med ut i den urbane Halden-natta.

Tres hadde blitt et helårsprosjekt. I 2018 tok damene endelig mot til seg og inviterte til en egen konsert i Fredrikshalds Teater. Med seg hadde de Arne Nygaard på flygel og Knut Henriksen på klarinett. Det ble trampeklapp og stående ovasjoner i teateret.

Tres holder sin første konsert alene i Fredrikshalds Teater i oktober 2020. Konserten var en braksuksess! Foto: Ellen Midtfjeld.

– Rokkefolket har vært flinke å komme for å høre på julekonsertene våre, forteller Gro Janet, men jammen kom de ikke inn til byen for å høre oss også! Og på den konserten var det faktisk flere vi ikke kjente i salen, det ble jo for rakkern fullt hus! Det var utrolig moro.

Femten år etter Tres’ spede begynnelse i 2005 har det blitt en kjær tradisjon for mange å gå i Rokke kirke 2. juledag for å høre trioen synge julesanger. I år har de gått allsidig til verks når det kommer til repertoaret.

– Siden det blir det siste året i Rokke kirke fant vi ut av vi skulle gjøre alle de sangene vi har mest lyst til selv, sier Gro Janet. Det blir litt jazza jul, noen klassiske julesanger, og litt pop. Vi har alltid med noen nye sanger på repertoaret, og i år blir det Maria Mena med Home for Christmas og Anne Grete Preus’ Når himmelen faller ned.

O Helga Natt er et must på Tres’ julekonsert.

– Det blir vemodig å synge den i år, sier Gro Janet. Kristin sa det her om dagen; Herregud, skal vi ikke synge O Helga Natt i Rokke kirke mer? Det blir jo veldig rart.

Arild Elnes og Jan Erik Nordheim har akkompagnert Tres i Rokke kirke i fjorten år. Foto: Gro Janet Haug Mo.

Vanligvis er det godt over hundre i Rokke kirke på Tres’ annendagskonsert. I år kan man naturligvis ikke fylle kirken med så mange.

– Vi får ikke inn mer enn tretti på konserten i år, forteller Gro Janet, så derfor tenkte vi at vi skulle holde konserten tre konserter. Det blir to konserter i Rokke kirke 2. juledag, og så blir den én konsert i Metodiskirken i byen 3. juledag. Der kan vi ha femti publikummere. Det blir koselig å synge der også!

Gro Janet tror det blir både fint og vemodig å synge julesanger for siste gang i Rokke kirke i år.

– Vi har jo hatt det utrolig moro med disse konsertene, og jeg tror publikum også har hatt det koselig. Men selv om det er hyggelig så er det mye jobb også, vi bruker veldig mye av førjulstiden vår på forberedelsene. Så nå tenker vi at det er greit. Man skal gi seg med ting, alt har sin tid.

I skrivende stund er det 12 plasser igjen på konsertene i Rokke kirke 2. juledag. Det er én konsert klokken 12 og én konsert klokken 14.

Plasser kan du reservere her.

Her kan du reservere plasser på konserten i Metodistkirken 3. juledag klokken 11.

Del artikkelen:

Kommentarer

kommentarer