Tommy Steine vil lære oss å gi litt mer f*en

Lørdag 7. mars kommer Tommy Steine til Brygga kultursal for å lære haldenserne å gi litt mer f*en. KanDusi tok en prat med Tommy for å høre litt om hans nye standup-show.

I 2017 hadde Tommy Steine en temmelig svart periode der livet ikke var så innmari kult. Så leste han en bok som endret alt.

-Jeg hadde en skikkelig nedtur, forteller Tommy, og den kom helt ut av det blå. Det gjorde meg redd. Jeg forsto ikke hvorfor jeg følte meg så deppa, og jeg klarte ikke å komme meg forbi det. Jeg var ikke så syk at jeg måtte legges inn på lukka avdeling med reimer og sånt, men jeg var utrolig nedstemt. Og jeg visste ikke hvem jeg skulle snakke med. Jeg tok en tur på legekontoret, der anbefalte de meg noen tabletter. Men jeg har aldri tatt tabletter for sånt, og jeg hadde ingen planer om å starte med det heller.

Tommy hadde opplevd det mange av oss går igjennom på et eller annet tidspunkt i løpet av livet. Livet butter imot, og ofte kjører vi bare på enda hardere. Til det ikke går mer.

-Mange av oss er sykt dårlige til å ta signalene, sier Tommy, vi bare fortsetter for full motor. Vi skal for enhver pris fremstå som vellykka og lykkelige. Men til slutt kan det stoppe av seg selv.

Tommy tok seg en tur til psykolog, men følte ikke helt at han traff spikeren helt på hodet der heller. Til slutt var det Google som ble løsningen. Tommy googlet Hvordan kan jeg gi litt mer faen? Da dukka det opp en bok som fanget Tommys interesse. Boka het nettopp Hvordan gi litt mer f*en. Forfatteren bak var psykiatrisk sykepleier og terapeut Geir Wigtil.

Geir Wigtil hadde i løpet av sin karriere fått mange mennesker inn døra som hadde gått på den berømte veggen. Men Geir hadde funnet en nøkkel som gjorde at mange av pasientene fort kom til hektene og ut i jobb igjen. Til slutt bestemte terapeuten seg for å nedfelle sin kunnskap i bokform, slik at flere kunne dra nytte av dem.

-Jeg leste boka til Geir fra perm til perm på én natt, forteller Tommy. Jeg så rett og slett lyset i tunnelen, og begynte å forstå ting. Det første jeg forsto var at jeg ikke var alene om å føle sånn som jeg gjorde. Det var nesten en litt sånn halleluja-stemning over det hele.

Dagen etter sendte Tommy en e-post til Geir Wigtil. For å takke. Og for å fortelle at han syntes boken burde bli en forestilling.

-Jeg trodde ikke at jeg skulle få noe svar, men det fikk jeg. Og høsten etter var vi i gang med å lage verdens første standup-bokshow. Altså en standup-forestilling som er basert på en bok.

I boka Hvordan gi litt mer f*en – Mindre overtenking, mer hverdagsmestring – tar Geir Wigtil for seg hvordan vi skal håndtere tankekjør, grubling, hverdagsstress, og sin indre kritiske stemme. Metakognitiv terapi kalles det.

-Den kognitive terapien handler om å skulle endre tankene og følelsene sine, forteller Tommy, man skal helst la være å tenke de negative tankene. Men forskning viser at dette ikke lar seg gjøre. Vi får et sted mellom 2500 og 70 000 tanker i hodet hver dag, det kan vi ikke gjøre noe mer. Men det vi kan gjøre noe med, er hvor mye tid vi vier til disse tankene, og Geir gir oss noen tips for hvordan vi kan øve oss på nettopp dette. Dette er metakognitiv terapi. Det er rett og slett en revolusjon innen psykologien, slik jeg ser det.

Tommy er opptatt av at vi må slutte å sykeliggjøre det som faller innenfor normalpsykologien. Alle føler seg nedstemt til tider, men det betyr ikke at man faktisk skal få diagnosen «deprimert».

-Det som skjer nå er utgliding av begreper, sier Tommy. Ungdom i dag snakker om at de har angst for eksamen for eksempel. Det er jo ikke angst i klinisk forstand. Jeg har selv hatt angstanfall, våknet opp på morgenen og trodd at jeg skulle dø. Huden brenner, trykket mot brystet er enormt og man føler seg helt nummen. Det er angst. Det å ha dårlige dager, eller være redd for enkelte situasjoner, må ikke sykeliggjøres. Denne boka peker på hvor mye som faktisk faller innafor normalspekteret når det kommer til psyken vår.

Nå høres dette kanskje mer ut som et dønn seriøst foredrag enn et standup-show. Men det er det ikke altså. Tommy stiller med lattergaranti!

-Det er jo masse humor å hente her, sier Tommy, det er ikke vanskelig å få dette materialet morsomt. Det er jo veldig høy gjenkjennelsesfaktor, og det er moro å sette ting på spissen for å belyse poengene. Det er dessuten utrolig godt for meg selv å få lov til å tulle med temaet, og det virker som om publikum også setter pris på det samme. Det er ganske befriende å kunne le av seg selv, å normalisere ting som jeg tidligere så på som tungt og farlig. Og det er viktig for meg å stå frem og fortelle om hva jeg har vært gjennom, og hvordan jeg kom ut av det. Det er ren terapi, det.

I tillegg til morsom preik om seriøse temaer blir det musikalske innslag på Tommys standup.

-Jeg kan jo ikke være i Halden uten å synge, sier Tommy. Jeg skal ikke synge så mye, men det kommer noen humorsanger, egenskrevne sanger. Og så synger jeg en seriøs sang, en omskrivning av en låt som er en hyllest til Jan Werner Danielsen.

I kjent Tommy Steine-stil henvender komikeren seg mye til publikum i løpet av forestillingen.

-Jeg har jo alltid kontakt med publikum på mine show, men nå blir det på en helt annen måte. Vi får en spesiell dialog, som jeg synes er helt fantastisk. Og det gjør inntrykk på folk, jeg har aldri opplevd en sånn pågang etter forestillingene. Det er uvanlig mange mannfolk som kommer bort til meg etter showet og har behov for å takke. Det er veldig fint.

Tommy Steine altså dere, han kommer til Halden med standup-showet Gi litt mer f*en lørdag 7. mars. Forfatter og terapeut Geir Wigtil er også med, han vil signere boka si sammen med Tommy etter forestillingen. Billetter finner dere her!

 

Kommentarer

kommentarer