Tommy lærer haldenserne å gi f*en

Tommy Steine har gjort det til en kunst å lage standup om alvorlige temaer. Sist han var på veien snakket han åpenhjertig om vond barndom, og denne gangen åpner han seg om å møte veggen som voksen. Lørdag gjestet han Brygga kultursal.

Tittelen på forestillingen er lett å stille seg bak. Gi litt mer faen. Selvfølgelig burde vi gi mer faen. Men hvordan? Tommy snakker om hvordan han kom til erkjennelsen om at han burde gjøre akkurat det. Gi mer faen. Det starter med et seriøst angstanfall. Klokken 05.03 en morgen i 2017 bråvåkner Tommy av at angsten har festet sitt grep. Det er vanskelig å puste, hjertet går bananas, huden brenner og det føles som en kjempe sitter på brystkassa.

Tommy går til lege. Han går til psykolog. Men Tommy vil ikke ta medisiner for å dempe angsten, og psykologbesøkene får ham til å føle seg verre.

-Når psykologen spør meg om hvordan det går så er jeg ærlig og sier; det går ikke så bra egentlig. Etter at jeg har vært hos deg føler jeg meg verre. Det er bra! sier psykologen da, det et tegn på at det virker! Bra??? Man går vel ikke på Grethe Roede-kurs og kommer tilbake feitere?

Psykolog var altså heller ikke løsningen på Tommys problemer. En sen kveld tyr komikeren til Google, den siste mulige løsningen for en desperat mann. Kan Google ha svaret? «Hvordan kan jeg gi litt mer faen» googler Tommy. Og som man googler får man svar. Svaret ligger jo der, ute på verdensveven. Ett av Google-treffene blir nemlig psykiatrisk sykepleier Geir Wigtils bok Hvordan gi litt mer f*en. Tommy kjøper boka, laster den ned, og leser den ferdig før neste dag.

Vi får hele historien. Om hvordan Tommy sendte Geir Wigtil en mail, om hvordan boken ble til standup i samarbeid med forfatteren. Men selv om vi har et seriøst tema på tapetet betyr det ikke at vi ikke skal le denne kvelden. For det gjør vi. Tommy er jo Tommy. I kjent stil  jangler han med folk på første rad, med folk som går på en øl-runde. Paradisedeltagere får også gjennomgå. Men Tommy bjuder på seg sjøl også, i bøtter og spann. Karen til høyre for meg rister av latter i setet sitt, det er så hele stolrader hopper. Så vi ler. Vi ler mye.

Tommy slår av en prat med de som har kjøpt billett til første rad. Foto: Ellen Midtfjeld.

Men så blir det plutselig seriøst, og salen faller stille. Og det blir virkelig stille i kultursalen når Tommy er i seriøst modus denne kvelden. Og et er nettopp det som er så innmari fint. At det går an å snakke seriøst om disse tingene, men også koste på seg å le litt mellom slaga. I tillegg får vi sang! Kveldens store musikalske overraskelse er Tommys datter Hedda, som plutselig dukker opp fra kulissene for å synge en låt. Hedda har i sannhet en nydelig stemme, hun slekter på sin far.

Tommys datter Hedda er med på turné. Men skal hun være med må hun bidra, og Hedda synger. Hun synger så fint! Foto: Ellen Midtfjeld.
Applaus og latter i kultursalen lørdag kveld. Foto: Ellen Midtfjeld.

Etter forestillingen står Tommy sammen med forfatter Geir Wigtil i foajeen, som selger bøker og signerer.

-Jeg er utrolig fornøyd med kvelden, sier Tommy, det ble så bra som forventet. Og med det så mener jeg ikke at jeg alltid forventer at det skal bli bra. Men når jeg kommer hit til Halden er jeg ganske trygg på at det blir en fin kveld. Det er ingen selvfølge. Men jeg føler at jeg får noe gratis av publikum her i byen. Det er sikkert tufta på at jeg er godt kjent med folk her i byen, og at jeg har en ekstra forkjærlighet for kulturlivet i Halden. Og så er det jo noe med hvordan jeg blir tatt i mot her i kultursalen av alle som jobber her på huset, vi blir møtt på en utrolig fin måte! Jeg føler at vi alle jobber sammen, og at vi alle har like viktige jobber. Det har jeg nok blitt flinkere til å se og sette pris på etter at jeg ble voksen.

Og når var det?

-Forrige torsdag. Neida. Det var nok mye som skjedde i 2017 på den fronten.

Hva er det du vil med denne forestillingen?

-Det jeg vil med både forestillingen og podcasten er å normalisere det å gå på en smell, ved å fortelle om da det skjedde med meg. I tillegg er det viktig for meg å fortelle om hva jeg gjorde for å komme meg videre, for det er det ikke så mange som har gjort. Hvis det er én person som ved å se dette showet kan få det bedre så er jeg veldig fornøyd.

Tommy opplever at mange kommer bort til ham i etterkant av showene og vil slå av en prat.

Skjedde det også i kveld?

-Ja, det var et par stykker som kom bort for å fortelle. Det er innmari fint, det setter jeg stor pris på. Det som er rart er at det er mange flere mannfolk som kommer bort etter forestillingen nå enn etter andre show jeg har hatt. Det er kanskje fordi jeg deler mine egne erfaringer, og normaliserer det. Noe av det verste med å gå på veggen på den måten jeg gjorde er at man tror man er helt alene. At det bare skjer med deg. Men sånn er det jo ikke.

 

Del artikkelen:

Kommentarer

kommentarer