Tom Russell: En genuin amerikansk stemme

Tirsdag gjester legenden Tom Russell Bryggerhuset Syd for å spille fra sin rikholdige låtkatalog.

Vise- og countrysanger, historieforteller, forfatter, kunstner og låtskriver Tom Russell har i løpet av sin tid som musiker gitt ut en bråta kritikerroste skiver i countrysjangeren. Cowboylivet har vært den store inspirasjon bak Russells musikk, og han var tidlig influert av både Merle Haggard og Buck Owens. Tom Russell er et kjent navn for haldenserne, han har tross alt ferdes i denne byen i snart førti år. Det var naturligvis Tom Skjeklesæther som introduserte amerikaneren for Halden, og han har selvfølgelig en finger med i spillet når Russell svinger innom for å spille på Bryggerhuset tirsdag kveld. Tom S er klar i sin tale:

-Dette vil dere ikke gå glipp av. I tillegg til å være en eminent låtskriver er Tom Russel en historieforteller av rang. Hvis du ikke har hørt ham live før er det så og si obligatorisk å ta en tur på tirsdag. I tillegg til at det er en musikalsk opplevelse er det er her en litterær greie, det er storytelling på høyt nivå. Han er smekk full av anekdoter, det er jævlig morsomt. Og nådeløst. Russell er en av verdens beste låtskrivere, etter min mening.

Tom ble kjent med Russell på åttitallet, da han dumpa innom en konsert i Oslo der den amerikanske countryartisten sto og spilte Gram Parsons, en av Toms store helter. Tom Russell kom tilbake til Norge allerede året etterpå, og et snart førti år langt vennskap hadde begynt.

-Tom er en multikunstner. Han er jo en habil forfatter og maler også. Han skriver en slags skittenrealisme, det er på en måte krim, bare mer grotesk. Det får Jo Nesbø til å fremstå som en barnehageonkel. Men han er jo egentlig utdanna kriminolog. Tom har en omfattende bakgrunn, han har jobba i Biafra for eksempel. Han har gjort utrolig mye rart.

Tom Russells har med seg noe av kunsten sin på turné, så sju av bildene hans blir å se på Bryggerhuset tirsdag.

Hør Tom Russel fortelle om den siste plata si og se noe av kunsten hans her: 

HER kan du sjekke ut mer av Tom Russells kunst. 

Folk Hotel på Spotify:

Tom Russell altså dere, på Bryggerhuset tirsdag 10. mars klokken 20. Billetter finner dere HER. 

«It´s dark in here, can’t see the sky/
But I look at this blue wing and I close my eyes/
And I fly away beyond these walls/
Up above the clouds where the rain don’t fall/
On a poor man’s dream.»

Fra sangen «Blue Wing», om r&b-sangeren Little Willie John, som døde i fengsel 1968.

 

Kommentarer

kommentarer