To uker med sommerlig danseglede

I to sommerferieuker til ende har heldige Haldenbarn fått fylle dagene med dans, kreativitet og lek på Dansecamp ved Halden danseskole. 

Halden danseskole tar aldri helt sommerfri etter sommeravslutningen i juni, hånei! Èn uke i juni og én uke i august får mange danseglade Haldenbarn fylle dagene med dans og lek på dansecamp på Risum, under kyndig ledelse av danseskolens mange dyktige dansepedagoger. Fredag skal barna få vise frem hva de har lært for foreldrene i blackboxen på Risum.

Det er hett i gangene på Risum når jeg går trappene ned til dansesalen på skolen, og nede i gangen finner jeg Sara Stang Møller; ny sjef på danseskolen. Daglig leder og eier av danseskolen Sverre har fått en større stilling på Halden videregående skole i år, og trengte at Sara steppet opp enda et hakk. Hun har vært administrativ leder på danseskolen før, men i år har hun fått full stilling på danseskolen. Det er Sara som har organisert og arrangert årets dansecamp.

Sara Stang Møller; administrativ sjef på Halden danseskole.

Sara er fornøyd med årets dansecamp. Totalt har over hundre barn deltatt i år!

– Jeg vil gjerne si tusen takk til alle som har bidratt til gjennomføringen av prosjektet, sier Sara;  både dansere, pedagoger, elever, SFO og foreldreforeningen. Hele 16 dansere/pedagoger har vært i sving i løpet av de to ukene, og vi er virkelig heldige som får så dyktige folk hit til Halden.

Dansepedagog Marie Engen Wang-Hansen har jobbet på Halden danseskole før, hun underviste i hiphop ved skolen tidligere og har blitt hanket inn som pedagog til moderne dans på dansecampen flere år på rad.

– Det er så koselig å komme tilbake hit og treffe elevene ved danseskolen igjen på sommeren, forteller Marie. Jeg trives veldig godt her.

Marie har danset helt siden hun var liten, hun har i grunnen danset hele livet.

– Det tok ikke lang tid før jeg skjønte at jeg ville leve av dansen, forteller Marie. Jeg var innom turn en liten periode, men jeg skjønte fort at det var dans som var min greie.

Marie danset seg gjennom videregående på Kirkeparken i Moss. Da ble det helt klart for henne at dans var veien å gå. Siden ble det noen år på Norges dansehøgskole, og i dag driver hun dansestudio i Askim med en venninne; Ruby studio. Marie er også med i dansekompaniene Ruby Crew og Festina Lente. I sommer har Marie undervist tre grupper i moderne dans.

Marie med Ruby Crew på Dansens dag i Halden for to år siden.

Hva har dere gjort denne uka på dansecamp?

– Jeg har jobbet en del med gulvarbeid, forteller Marie, og introdusert en del ulike moderne begreper og teknikker. I tillegg har jeg jobbet mye kreativt med alle gruppene mine. Jeg liker å gi barna muligheten til å reflektere over trinnene vi har jobbet med, sånn at de kan lage sin egne små kreative kombinasjoner ut fra det.

Er det viktig for deg at barna er medskapende i dansen?

– Ja. Jeg liker veldig godt at barna er medskapende, da får de mye større eierskap til dansen de skal fremføre. I stedet for å bare servere dem en koreografi får de skape noe selv. Spesielt hos de yngre barna er det viktig å få lov til å utfolde seg og være delaktige.

Fra årets danseforestilling.

Hva er den store forskjellen på å undervise barn og voksne i dans?

– Barna trenger ny input oftere enn voksne. Voksne kan stå og terpe på noen få trinn i flere timer, mens hos barn er det viktig med progresjon. Spesielt i moderne dans. Det er veldig spennende å undervise barn i moderne dans. Det er et annerledes uttrykk i dansen i forhold til hiphop for eksempel, moderne dans er en veldig scenisk dans. Man må jobbe mye med uttrykk og fremførelse, og det er uvant for barna. Og man får gjort veldig mye på en uke sommercamp! Da får jeg treffe barna hver dag i en hel uke, og man får tid til å bli godt kjent med alle sammen. Det er utrolig imponerende hvor mye informasjon og koreografi og materiale disse barna får inn på en liten uke. Og det er jo ikke bare mine dansetimer de har, de skal jo innom hiphop og jazz hver dag også.

Fra danseforestillingen!

Hver dag kommer det inn en ny ekstern pedagog inn på dansecampen, en slags gjestelærer som kommer med nye triks og byr på et innslag som faller utenom det elevene skal øve på mot forestillingen.

Julie Drønen Ekornes er en av dem. I juni var hun på plass som dansepedagog med gruppeundervisning hele uka, men denne siste sommefcamp-uka har hun vært gjestelærer. Akkurat nå står hun midt i en barneflokk i dansesalen og gir beskjeder. Det øves på utganger og innganger før forestillingen, det er en egen kunst å entre og forlate dansesalen når man skal i en forestilling. Alt skal gå smooth.

Julie snakker med barna før forestillingen.

Julie har vokst opp med Halden danseskole.

– Jeg startet på Carolines ballettskole da jeg var tre, forteller Julie, og der ble jeg helt til videregående. Så jeg har vokst opp her på danseskolen. Det er veldig fint å komme tilbake hit og undervise.

Etter videregående flyttet Julie til Oslo for å gå på Kunsthøgskolen, hun har en bachelor i samtidsdans derfra. Etter endt utdanning har Julie jobbet som frilans, og de siste ti årene har hun jobbet i Panta Rei danseselskap i Oslo og reist verden rundt med dem. Rett som det er samarbeider hun med Halden danseskole.

– Elevene ved Halden danseskole er veldig heldige, sier Julie, de får mye input fra andre steder siden de henter inn mange pedagoger utenfra. Det har stor betydning for elevene, spesielt for de som har lyst til å snuse litt på det å gå videre med dans. De får se litt av hva som skjer der ute. For meg var det en stor kontrast å komme til Oslo herfra, mens disse elevene blir jo litt kjent med det som skjer på dansefronten ute i verden.

Fra danseforestillingen.

I juni underviste Julie i moderne dans på dansecampen en hel uke.

– Jeg liker å jobbe med det som skjer nede på gulvet, forteller Julie, og prøve litt småakrobatiske ting. Det er ganske fysisk krevende. Det blir mye blåmerker og brannsår i starten, men det er kjempegøy, og elevene synes også det er morsomt.

Denne uka er Julie inne som gjestepedagog og overraskelses-innslag for elevene på sommercampen.

– I går jobbet vi litt med kreativ dans, der barna er med å skape selv. I dag er jeg her for å lage en fellesdans som alle elevene skal danse sammen på forestillingen for foreldrene i dag.

Fra danseforestillingen.

For Julie er danseglede viktig.

– Det har jeg tatt med meg fra mine år her på danseskolen. Det skal være gøy med dans, her var det alltid fokus på å føle seg trygg og ha det gøy. Jeg fikk en enorm danseglede herfra. Selv om det kan være beinhardt arbeid skal dans være gøy samtidig, og det er viktig å bygge opp dansegleden fra barna er små.

Danse-SFO

For de minste barna på sommercampen er det SFO-tilbud på morgenen og på ettermiddagene, sånn at ikke dansedagene skal bli for lange. Hit kommer barna innom før dansedagen starte på morgenen, og hit kommer de etter dansedagen er over. Det er Ronja Dørdal som tar i mot de små dansebarna på SFO, og forer dem med kald drikke, is, smoothie og frukt i sommervarmen.

– Vi har jo klart å treffe de eneste to ukene med finvær i sommer på begge sommercampene, ler Ronja, så det blir mye is og smoothie og sånt. Det er utrolig varmt! Men ungene er bemerkelsesverdige aktive på slutten av dagen, selv om det har vært varmt og de har danset i flere timer har de fremdeles mer å gå på.

Ronja er leder for foreldregruppa på danseskolen, og har organisert samarbeid rundt kakesalg, kioskvakter og diverse andre dugnadsaktiviteter i mange år.

– Jeg hjelper til å organisere alt det praktiske rundt dansen, forteller Ronja, det er jo mange barn og mye som skal på plass.

Så er det tid for danseforestilling. Foreldrene sluses inn i blackboxen, og på koronamessig vis er det satt opp stoler med god avstand mellom. Alle hender sprites, og så begynner det.

Konferansierene Fiona, Olea, Cassandra og Melody ønsker oss velkommen:

Så følger mange fine numre fra de superflinke dansebarna!

Danselærere på årets dansecamp har vært:

Sara Stang Møller, Marie Engen Wang-Hansen, Christian Smith Johnsen, Ingrid S. Nyhus & Marte Golden. Denne ukas gjestelærere har vært Julie Drønen Ekornes, Live Skullerud, Sebastian Robert Solem og Carl André Johansson. Sara Stang Møller er produsent og inspisient for forestillingen.

Her kan du følge Halden danseskole på Facebook.

Kommentarer

kommentarer