To spennende turer

På søndag kan du gå to spennende turer med TFL. Du kan velge mellom å traske en familietur til Skriverøya med Barnas Turlag, eller gå en spennende vennskapstur i Vestfjella med Svein Syversen som historieforteller.

Turen til Vestfjella og Degernesfjella er et samarbeid mellom Tistedalen Friluftslag, Den Norske Turistforening Indre Østfold og Rakkestad Turlag. Turen blir en vennskapstur gjennom tre kommuner; Rakkestad, Aremark og Halden. Hovedmålet er Fjell i Vestfjella i Aremark. Her får turgåerne høre om hvordan krigsflyktningene samlet seg på Fjell før ferden gikk videre til det frie Sverige.

-Underveis på fotturen passerer vi flere gamle setre, forteller Ann-Kristin Dahl Fosby i TFL, og Halvard Berg vil fortelle kort om krigshistorien her. Vi passerer også den mystiske Hjemmefronthytta i Halden kommune, den hellige kilde fra middelalderen; Bolsbota, trekommunerøysa, og Setebergrøs.

Kvernfossen i Ørvannsbekken. Dette blir åsted for søndagens hovedrast. Foto: Svein Syversen.

-Svein Syversen gir oss fortsettelsen på historien fra de to krigshistoriske turene i fjor, forteller Ann-Kristin, følg med, følg med! Turen byr på flott østfoldnatur, spennende historie og ikke minst en mulighet for å treffe våre DNT-venner fra indre Østfold.

Turen til Vestfjella blir en heldagsaffære, TFL regner med at de blir borte i syv timer.

Familietur til Skriverøya

Har du noen familiemedlemmer av den yngre typen, som verken henger med på sjutimersturer eller historietimer? Da kan du bli med på familietur til Skriverøya i stedet. Barnas Turlag og Turgruppa TFL har planer om å gå en familietur til Skriverøya på søndag og se på rester etter stenhoggervirksomheten. 

-Vi ser blant annet på grunnmuren etter Skriverøybrakka, forteller Ann-Kristin. Vi ser også spor etter en utskipningsbrygge og en kran. Etter hvert kommer vi til Redutten, en vold bygd i 1718. Høyest på Skriverøya ligger det også to bronsealderrøyser vi skal se på.

Fra Skriverøya går turfølget veien opp til kommunens badeplass, og her tar de frem matpakka. Her vil det også bli mulighet for å grille.

-Turen er på ca. 1,5 time i rolig tempo, forteller Ann-Kristin. Det er fine stier å gå på. Alle er velkomne på tur!

Praktisk informasjon om turene:

Familietur til Skriverøya: Oppmøte ved p-plassen i enden av Skriverøveien klokken 11.00, innenfor p-plassen til velforeningen, det er skiltet fra RV 22. Turledere er Eileen Lindh Hansen (993 68 743) og Ann-Kristin Dahl Fosby (928 03 195)

Vennskapstur til Degernesfjella: Oppmøte klokken 09.00 ved Kiwi på Brødløs for samkjøring til felles oppmøte ved Sandbekk mølle. Turen tar om lag syv timer, og blir en rolig vandring langs skogstier i pent terreng. (TFL gjør oppmerksom på at oppmøtet er endret i forhold til det opprinnelige programmet).

Mer informasjon finner du selvfølgelig på TFLs hjemmeside.

 

Kommentarer

kommentarer