To bøker på to uker

Gunn Helene Arsky og ektemannen Juha Rossi satt av to høstuker til å skrive hver sin bok. Resultatet ble en bok om yoga og mat, og en bok om likkledet i Torino!

Det startet med en podcast.

– Jeg følger en amerikansk podcast som heter By the book, forteller Gunn Helene, den er laget av to amerikanske komikere som går hardt til verks i selvhjelpshyllene i bokhandelen. De tar for seg selvhjelpsbøker, og lever slavisk etter dem i to uker. De tar for seg det alt fra meditasjonsbøker til den store si jaboken, til hvordan du skal brette tøyet dittboken.

I én av episodene tok damene fra USA for seg en bok som handlet om hvordan man skulle skrive en e-bok på syv til fjorten dager – og bli rik som resultat.

–De lo jo litt av konseptet, forteller Gunn Helene, men de skulle altså prøve å skrive en bok på fjorten dager. De forsøkte å følge trinnene i boka, som var noe ullent forklart. Jeg synes det var et morsomt konsept.

Podcasten By the book, med Jolenta Greenberg og Kristen Meinzer:

På en kjøretur fortalte Gunn Helene ektemannen Juha om podcasten. Hva om de skulle prøve seg på det samme? Juha tente på idéen. Han hadde faktisk en bokidé i bakhodet som han gjerne skulle satt ut i livet.

Juha er har aldri skrevet en bok før, men Gunn Helene har utstrakt erfaring med å skrive bøker.

– Jeg har forfattet ti bøker om ernæring, forteller Gunn Helene, og så har jeg vært medforfatter på en hærskare andre.

I høst debuterte Gunn Helene sågar som romanforfatter! Tidligere i høst slapp nemlig Gunn Helene romanen Ellas tilstedeværelse! Den kan du lese mer om her:

Romandebuterer med bok fra Halden

To uker i skrivehulen

Juha og Gunn Helene ryddet unna plass i kalenderen. To uker ble satt av til å skrive, alt annet ble satt på pause. Hver dag mellom ni og fire satt de ekteparet bøyd over hver sin pc. I lunsjen gikk de tur. Etter middag skulle de egentlig være ferdige med dagens skriveøkt, men det ble ikke alltid sånn.

– Mens vi gjorde yoga etter middag begynte plutselig tankene å gå, forteller Juha, så måtte vi bort til pc’en og gjøre noen endringer eller skrive ned noen tanker allikevel. Det ble flere sene kvelder, fordi vi ble så engasjerte i prosjektene våre begge to.

Gunn Helene unnagjorde sin bok på en skarve uke. Da var den klar til å publiseres på Amazon. Juha brukte litt av uke nummer to også, før hans bok var klar for å sendes ut i verden.

Juha og Gunn Helene i sofaen hjemme i Haslundvei.

Likkledet i Torino 

Juha var ikke i tvil om hva boken hans skulle handle om.

– Det første som slo meg var at jeg skulle ta tak i dette med likkledet i Torino.

Likkledet i Torino?

Juha ler.

– Vel, jeg tenker slik: Alle som forsøker å bevise eller motbevise likkledet i Torinos autentisitet går veldig avansert til verks. Det snakkes om fiberanalyser og karbondatering. I stedet for å gå så detaljert inn i det ville jeg bare se på likkledet med øynene, og si til meg selv hva er det du ser?

Juha Rossi på skriveplassen sin. Foto: privat.

Likkledet i Torino er et fire meter langt tøystykke av lin som av mange hevdes å være Jesu likklede. På likkledet skal man angivelig kunne se avtrykket av Jesu’ kropp. Autentisiteten til likkledet har vært gjenstand for en årelang debatt, og mange har satt seg som mål å bevise eller motbevise likkledets ekthet. Likkledet ligger i Johannes Døperens katedral i Torino i Italia.

– I boken min hevder jeg at det er enkelt å bevise at likkledet er en forfalskning, sier Juha. Stoffets bredde stemmer rett og slett ikke med avtrykkene av kroppen. Dessuten er likkledet fire meter langt! Jesus er beskrevet i mange sammenhenger i bibelen, alt fra hår til øyefarge er nevnt. Ikke noe sted står det at han var to meter høy. Det er noe underlig at man ikke noe sted  i skriften skulle nevne at Jesus faktisk var en kjempe.

Juha dro på Panduro for å kjøpe leire til skulpturen på bildet.

Gunn Helene har også engasjert seg i temaet. Både hun og Juha har lest flere bøker om temaet.

– I denne boken får Juha bevist at han er historieforteller også, sier hun. På slutten av boka har han diktet en liten historie om luringen som laget likkledet, slik Juha tenker det kan ha foregått. Den handler om en fyr som oppdager at relikvier drar inn mange kirkepenger til byer, og skjønner at det kan være penger å tjene her. Dermed lager han likkledet selv, og lurer folk til å tro at det er et relikvie.

Yoga and diet; The mindful connection

Gunn Helene er yogalærer og ernæringsfysiolog. I toukersboken sin ville hun se på sammenhengen mellom nettopp disse to disiplinene.

– Boken tar for seg mine erfaringer fra yoga, forteller hun. Når man praktiserer yoga blir man opplært til å kjenne etter hva som skjer i kroppen, hvordan det føles. Jeg mener det er nyttig å overføre dette til dietten vår, og stille seg spørsmålet: Hvordan føler jeg meg når jeg har spist dette? Det er det min bok handler om.

Gunn Helene på skriveplassen sin. Foto: privat.

Gunn Helen går gjennom ulike yogatradisjoner og ser på hva de har sagt om diett opp gjennom årene.

– Jeg ser eksempelvis på Ayurvedatradisjonen i India,  forteller Gunn Helene. Ayurveda og yoga har eksistert side om side i alle år, men Ayurveda tar først og fremst for seg diett. De har noe de kaller den yogiske dietten, som i deres tradisjon er den reneste dietten man kan ha. Den skal ikke bare være vegetarisk, den skal også være helt uten hvitløk og chili for eksempel. Grunnen til at man skal spise så rent er for ikke å forstyrre meditasjon og yoga med luft i magen eller urolig kropp. Men de færreste av oss lever som guruer som sitter i en hule og mediterer hele dagen.

Det vegetariske elementet i Ayurveda springer ut fra deres ikkevold-prinsipp, som står sterkt i tradisjonen. Gunn Helene mener at man kan få noe ut av den Ayurvediske dietten uten å gå så langt som den yogiske dietten gjør.

– Ikkevold-begrepet kan kanskje tolkes bredere, kanskje det kan bety at vi skal ta hensyn til oss selv? Min livssituasjon kan jo være sånn at jeg faktisk trenger den biffen fra tid til annen.

Juha nikker. Han har tydeligvis satt seg inn i debatten Gunn Helene fører i boken.

– Jeg så et intervju med Dalai Lama på TV en gang, forteller han. Der forteller han at han praktiserer vegetarianisme, men hvis legen hans er bekymret for at han får i seg for lite jern så går han hjem og spiser koteletter. Dalai Lama har et pragmatisk forhold til vegetarianismen sin.

Gunn Helene tar for seg flere ulike dietter, som kan passe til ulike personligheter og livsstiler.

– Poenget er at man skal velge mat ut fra hvordan kroppen kjennes, sier Gunn Helene. Og gi slipp på tanker om hva som er sunt og ikke sunt, ikke straff deg selv når du har spist sjokolade for eksempel. Hvis man sier til seg selv ikke spis sukker så blir jo suget kanskje større?

E-bok og print by demand

Juhas og Gunn Helenes bøker ligger nå tilgjengelig på Amazon. Begge er skrevet på engelsk, og kan potensielt leses av folk fra hele verden. Gunn Helenes bok kan endatil bestilles i pocketformat.

– Hvis man trykker «print» ved boken på Amazaon så trykker de ett eksemplar av boken. Da får du den i posten om noen dager.

I skrivende stund kan det hende folk over hele verden trykker «kjøp» på Gunn Helene og Juhas bøker.

– Det er det som er så morsomt, sier Gunn Helene. Nå har vi satt bøkene ut i verden, og hvem vet hva som skjer videre? Nå lever de sitt eget liv.

Blir dere rike nå da?

Juha og Gunn Helene ler.

– Jeg tror ikke jeg blir kjempemillionær, sier Juha. Men vi har hatt det veldig fint sammen, det har vært utrolig moro.

Her finner du Juhas bok på Amazon. 

Her finner du Gunn Helenes bok på Amazon.

Kommentarer

kommentarer