Tiril Schrøder stiller ut på Galleri Rød

Lørdag 26. november åpner en ny, spennende utstilling på Galleri Rød!

På Galleri Rød gjøres de avsluttende forberedelsene før årets siste jubileumsutstilling med Halden kunstforening fredag ettermiddag. Billedkunstner Tiril Schrøder er siste kunstner ut i jubileets år, og de fleste av bildene hennes henger allerede på galleriets vegger. Kunsten tar utgangspunkt i arbeider som ble laget på begynnelsen av 1800-tallet.
– Jeg har jobbet med en serie med skisser og akvareller som er laget av de første lærerne ved det som da het Den Kongelige Tegneskole, forteller Tiril.
Flintoe først Grosch, og siden Flintoe, ble ansatt ved Den Kongelige Tegneskole da den ble dannet i 1818. Kunstnerne fikk som andre i samtiden i oppdrag av Stortinget å dokumentere norsk natur og kultur.
– Det Flintoe  og Grosch gjorde, var at de reiste rundt i Norge og dokumenterte landskapene, og hvordan folk bodde og kledde seg. Flintoe er en av de første kunstnerne som laget norske fjellstudier, og tok for seg den norske fjellheimen.
Det var nasjonal identitetsbygging som sto på agendaen, og Flintoe og Grosch var med å prege måten vi ser for oss norsk natur den dag i dag.
– Vi opererer jo fremdeles med et sett med idealbilder av hva vi føler norsk natur skal være, og disse bildene har Grosch og Flintoe i stor grad vært med å danne. Idealbildene fra den gangen er forbausende like med de vi velger skal representere norsk natur i dag, det ser vi godt på for eksempel på sosiale medier. Dette er en del av det visuelle biblioteket som vi assosierer med det norske.
Tiril har dessuten benyttet seg av landskapskildringene til J.C Dahl.
– Dahl reiste jo også rundt i Norge og dokumenterte landskap, så tok han med seg skissene til Tyskland og laget landskapsmaleriene der. Jeg tegner alt om igjen, og så legger jeg til noen moderne elementer.
Hva vil du, når du legger til disse moderne elementene?
– Jeg liker å blande fortid og framtiden litt, å lage flytende overganger mellom datid og nåtid. Landskapet og naturen som sådan er jo grunnleggende likt, selv om vi har bygget ut en del.
Rød Herregård, med økt vannstand. Og en vannscooter.
Tirils bilder kommuniserer alltid noe, men kunstneren vil også at tilskueren gjør sine egne tanker i møte med bildene.
– Jeg prøver å lage bilder som er åpne for at folk kan legge inn egne tolkninger. Det er ikke noe som heter feiltolkning sånn sett. Jeg jobber bevisst figurativt og med gjenkjennbare ting for at det skal være plass til at folk skal kunne lese bildene, og forstå dem. Jeg opererer jo med bildereferanser som jeg regner med at de fleste av oss kjenner til her i landet.
Neste bilde vi stopper ved viser en gruppe unge bunadskledde mennesker, bak dem en norsk fjord. I fjorden; en oljeplattform. Etter at jeg har sett litt lenger på bildet oppdager jeg skjøteledningen.
Det gjør noen små spark her? Til hvordan vi lever?
– Ja, litt. Men uten å være så veldig moraliserende, det orker jeg ikke.
Du bruker humor?
– Det skal være litt humor. Folk må gjerne le litt. Ellers blir det kjedelig. Det kan gjerne være litt selvmotsigende også, jeg liker når ting ikke er helt entydig. Det absurde er morsomt. Det som ikke passer inn.
– Se hvordan denne fyren lener seg på hesten sin, sånn står han på originaltegningen også. Jeg har sett så mange menn som lener seg på bilen sin på akkurat samme måte! Sånn sto de den gangen også, når de skulle sjekke damer. Tenk at den posituren har holdt seg helt lik så lenge. Men hun damen er litt mer betenkt, ser du.
Tiril Schrøders bio
Som kunstner er Tiril Schrøder spesielt opptatt av tegning: Tegningen i rommet og tegning satt sammen til lengre fortellinger. Hun undersøker hvordan publikum beveger seg gjennom en utstilling og hvordan det oppstår en fortelling gjennom både tid og rom. Vesentlig for Schrøder er motsetningene mellom det autentiske og det ikke-autentiske, og hva som skjer når noe gir seg ut i fra å være noe det ikke er, synes. Hun er inspirert av populærkultur, særlig tegneserier, og fan-baserte subkulturer på nettet. I tillegg til tradisjonelle teknikker jobber hun også med digital tegning, og hun undersøker hva det sistnevnte er i vår tid og hva det kan bli fremover.
Tiril Schrøder er utdannet fra kunstakademiene i Hamburg, Oslo og København der hun først studerte maleri og tegning og deretter tok et hovedfag i kunstteori og formidling. Både her i Norge og utenlands har Schrøder gjort en rekke separat- og gruppeutstillinger, samt utsmykkingsarbeider. Hun har også erfaring som kurator for utstillinger og offentlige kunstprosjekt, og har skrevet et mangfold av tekster til magasiner ulike utstillingskataloger.
Kilde: Kunsthøgskolen
Tiril Schrøders utstilling åpner klokken 12 i morgen lørdag, og holder åpent til 16. Utstillingen er også åpen søndag mellom 12 og 16, og lørdag og søndag neste helg i samme tidsrom.
Les mer om Tiril Schrøder på hennes nettside.

Kommentarer

kommentarer