Tilbake til åttitallet

En gang i uka setter Remi Rusten seg ned i sitt lille kjellerstudio i huset i Bøklevene og lager radioprogram om retro popkultur sammen med to trøndere. Podcasten Retrotimen har flere hundre tusen lyttere rundt i Norge.

Det hele begynte med en spillsamling. Nintendo. For drøyt ti år siden dro Remi Rusten hjem til barndomshjemmet sitt og hentet den gamle Nintendoen sin. Han hadde alltid vært en samler, men før hadde det vært mynter og frimerker. Og oljelamper! Men da Nintentoen kom i hus begynte han å kjøpe gamle spill. Først ville han bare kjøpe de spillene han husket fra barndommen, for nostalgiens skyld.

-Så begynte jeg å kjøpe det jeg husket at jeg aldri fikk, men ønsket meg da jeg var liten, forteller Remi. Og derfra bare rullet det på. Jeg ville ha det komplett. Så gikk jeg videre fra Nintendo til Commodore 64 og Atari. I tillegg begynte jeg å samle på He Man-figurer.

Remi har flere hyllemeter med spill i samlerommet sitt i kjelleren. Datteren Emmeline (3) blir kanskje også en samler? Hun har allerede samlet fire PEZ-pakker, så vi får se hvordan det går!

Samlermiljø

Remi leter etter ting til samlingene sine på nettet. Tidligere gikk det an å finne ting på loppemarkeder og bruktbutikker, men så ble det plutselig mange som var ute og søkte etter spill og leker fra åttitallet. Remi oppsøkte fora på nettet for å finne det han manglet, og sånn stiftet han bekjentskap med andre samlere.

-Man havner jo i et samlemiljø, forteller Remi, til slutt kjenner alle alle. Vi vet hva de andre leter etter, og sier ifra hvis vi kommer over noe folk mangler i samlingene sine. Det er et fint system.

I have the power! Remi samler på He Man-figurer og stiller dem ut i montre i samleavdelivngen i huset.

Retrotimen

Gjennom samlermiljøet på nettet oppdaget Remi radioprogrammet og podcasten Retrotimen. Retrotimen startet som en ren spillpodcast i 2014, men utviklet seg mer og mer til å handle om alt mulig innen retro populærkultur. Remi var først lytter til programmet, så ble han invitert som gjest. For ett år siden ble Remi spurt om å være med som fast prater i podcasten.

Klikk på bildet og besøk Retrotimens hjemmeside.

-Podcasten handler om popkultur fra syttitallet og frem til i dag, forteller Remi. Vi snakker om film, spill, leker og alt mulig. Det er mye nostalgi. Veldig ofte prater vi om en film, som for eksempel Tilbake til fremtiden. Da snakker vi også gjerne om spillene som kom i kjølvannet av filmen, sånn at vi får en slags rød tråd gjennom programmet. Og så har vi en spalte der vi snakker litt om oss sjøl, og hva vi har gjort siden sist. Vi har en god tone i podcasten, vi mobber hverandre litt og byr på oss sjøl. Det kan ikke være bare fakta og dønn seriøst hele tiden, vi må spe på med litt humor.

Verdal, Ongdal og Bøklevene

Det er tre pratende mannfolk i Retrotimen, men de sitter faktisk aldri i samme rom. Programleder Lars Øyvind Helden bor i Verdal, og podcastmedlem nummer tre Otto Gregersen er bonde i Ongdal. Og så har vi Remi da. I Bøklevene. Retrotimen har mange lyttere oppover i Norge.

-Vi er på tre radiokanaler i Trondheim, forteller Remi. Trøndelag radio og radio Trondheim, og Nea Radio. Vi sendes åtte ganger i uka på tre forskjellige kanaler, så jeg er på lufta i Trøndelag hver dag faktisk. Vi kan potensielt nå 850 000 på fm og dab.

Egen samleavdeling i kjelleren

Remi har fått sin egen podcast- og samleavdeling i kjelleren i huset i Bøklevene. Her sitter han når han lager podcast sammen med trønderne, og her har han samlet alt stæsjet sitt. Spill, VHS-kassetter, Gameboy-spill, He Man-figurer og mye annet rart står utstilt på hyller og i montere.

Men Remi har ikke bare spill og spillkonsoller. Han har arkademaskiner også. Det er bra han har god plass. Og en forståelsesfull og støttende kone.

-Jeg er ingen samler, sier kona Lene, men jeg synes jo dette her er veldig morsomt. Det er fint at vi kan ha det her i kjelleren, for det hadde jo blitt litt trangt oppe i stua med alt det her!

Lene, Remi og Emmeline foran Emmelines knipsekasse, som Remi egenhendig fikset.

-Knipsekassa er Emmeline sin, forteller Remi. Jeg fikk den av pappa, mot at jeg ikke skulle selge den. Det var masse feil med den, så det gikk ikke an å bruke den da jeg fikk den. Jeg brukte lang tid på å reparere, og til slutt fikk jeg den til å virke. Da jeg hadde fått den til å virke sprang jeg opp til Lene og ropte Jeg fikk den til, jeg fikk den til!

Emmeline begynner å bli god på spillene i pappas samling.

Samlende handyman

Remi er altså en handymann, og det er jo praktisk, for det er jo ikke alt som er å få kjøpt. Noe må man faktisk lage sjøl. For eksempel et spillkonsollbord som det går an å bruke til å spille med også. Remi brukte tre måneder på bordet.

Emmeline tester ut pappas hjemmelagede spillkonsollbord. Det er laget av tre, men er koblet elektrisk sånn at det kan brukes til å spille med (!).

Når man ikke skal spille med bordet legger Remi en glassplate oppå sånn at det fungerer som et ordentlig bord.

En annen ting som du ikke bare kan løpe i butikken å kjøpe er en proton pack á la Ghostbusters:

Who you gonna call? Remi har laget sin egen proton pack. Når man skrur den på spiller den Ghostbusters-sangen. Men KAN den fange spøkelser?

Remi skrur på proton packen, og Ghostbuster-sangen fyller rommet.

-Jeg og sjefen så Ghostbusters sammen, forteller Remi, sjefen har nemlig kino i kjellern sin. Da bestemte vi at vi skulle lage hver vår proton pack. Det brukte vi åtte måneder på.

-Det var da du høvla av deg fingeren, sier Lene.

-Jepp, jeg tok tuppen av fingeren med en elektrisk høvel!

Remi har en Ghostbuster-drakt også han.
Ghostbuster-stæsj fra Remis samling.

Hundre tusen nedlastninger

Remi er utdannet hjelpepleier, men for tiden jobber han som IT-tekniker for Monsternett. Lene er truckfører på Fresenius Kabi. Hun lytter til ektemannens podcaster i hodetelefoner på jobb.

-Det er litt rart å tenke på at det er så mange andre som hører på det, sier Lene, Remi er jo mye på lufta. Og podcasten blir jo også lasta ned mye.

-Vi har rundet hundre tusen nedlastninger, skyter Remi inn, så det begynner jo å bli litt.

Når jeg går skal Remi fortsette å forberede seg til ukas innspilling. De skal snakke om Hitchcock i dette programmet, og har invitert inn en filmviter som ekspertpanel. Vil du høre på Retrotimen? Podcasten ligger på Soundcloud.

Har du lyst til å lese mer om Retrotimen kan du lese på nettsiden deres, eller følge dem på Facebook.

I tillegg kan du følge med på KanDusi, som kommer til å legge Retrotimens podcaster på nettsiden fremover!

Siste episode ligger her:

 

Del artikkelen:

Kommentarer

kommentarer