Ti år med Martin

For nøyaktig ti år siden i dag tok Martin Gundersen over som daglig leder for Brygga kultursal. Nå ser han tilbake på ti år med hard jobbing, opp- og nedturer, og mange spennende artistbesøk.

Året 2023 rommer faktisk to jubileer for Brygga kultursal og Martin Gundersen. Ikke bare er det ti år siden Martin tok jobben som daglig leder for kultursalen, men Brygga kultursal fyller faktisk femten år i år!

– Vi skal arrangere et jubileum for Brygga i desember, forteller Martin, det er under planlegging nå. Det blir et bra opplegg.

Martin bruker mye av sin arbeidstid på å programmere kultursalen og snakker med agenter og management. Martin har klokketro på at dette arbeidet er avgjørende når det kommer til å få artister hit til byen.

– Man må snakke med folk ansikt til ansikt, sånn er det bare. Det er da ting løsner og det er lettere å få til misjonen om store navn her. Å ha et stort og godt nettverk er helt avgjørende.

Arbeidet med å skape nettverk høster frukter på flere måter.

– Nå opplever vi jeg at managementene og agentene tar kontakt med meg for å høre om muligheten til å komme hit. Brygga er langt mer påtenkt nå i forhold til før. Vi har klart å vise at vi har en god kultursal med god kapasitet, bra teknisk utstyr og en god stab.

Ambisjonen på sikt er å holde åpent også på sommeren.

– Det har jo skjedd noe med Halden som sommerby, det skjer mye mer her på sommeren nå. Kanskje er det Allsang-effekten, kanskje er det Tons of Rock. Men folk har også blitt flinkere til å gå ut og benytte seg av byens tilbud. Jeg håper jo at Brygga også kan bli et sommertilbud på sikt. Vi kan vise til gode tall på sommershowene vi har hatt tidligere, og vi jobber nå med muligheten for å sette opp i sommer.

Sommershowet på Brygga kultursal sommeren 2016.

Brygga kultursal skal være en allmenn kulturarena.

– Brygga er en allmenn kulturarena med et bredt spekter av sjangre for alle aldersgrupper og interesser. Vi huser Blåseensemblet og kan by på alt fra foredrag til dans, teater og konserter. Jeg mener at Brygga leverer godt i henhold til dette. Det er også viktig å få frem at Brygga er mer enn bare Brygga. Vi drifter også Black box, og til høsten holder vi i teknikken og bookingen i konseptet Kulturkirken Immanuel. Det er også slik at alle vi på Brygga benyttes til andre oppgaver i andre enheter når det er behov for eksempelvis lydanlegg, design og annet.

Hva slags utfordringer har du møtt underveis?

– Utfordringen hele veien har vært økonomien. Man lever fra hånd til munn. Det hadde vært fint å ha en million på konto, som buffer. Jeg vet jo aldri hvor mange billetter vi selger. Det er kun tidligere erfaring å benytte, men den er jo ikke alltid malen for suksess selv om det var det forrige gang for en artist. I tillegg har vi hatt et litt lite budsjett for markedsføring, noe som gjør jobben min vanskelig til tider. Synlighet er jo alfa og omega for å få solgt billetter. Disse problemstillingene går jo hånd i hånd.

Brygga kultursal får heldigvis litt hjelp med PR-biten.

– Vi har et tett og fint samarbeid med Høgskolen i Østfold, bachelorstudentene der er med og bistår oss i PR-arbeidet. Nå har akkurat Ine, Rebekka og Sirwan sluttet for å ta eksamen og de har levert gull! Nye studenter kommer i januar. Vi samarbeider også med Porsnes, elever der bruker Brygga som arena for å lage filmer og så videre.

Nå blir Brygga også lærlingbedrift.

– Vi skal ta inn to – tre lærlinger årlig, både på teknisk, og med PR. Det blir spennende. En av dem starter allerede denne uken.

I løpet av ti år har Martin opplevd både oppturer og nedturer. Heldigvis har det vært mest av det første. Pandemien orker han ikke å snakke så mye om, det er et tilbakelagt stadium. Men han er veldig fornøyd med publikumstallene så langt i år.

– Salgstallene i år har vært veldig gode på nesten alt vi har. Det har definitivt blitt en endring etter pandemien, men akkurat nå er det godt salg på Brygga. Det er jeg veldig glad for. 2023 er også et helt eksepsjonelt år hva gjelder artistbooking med flere superhelger med de største navnene. Og høsten byr på enda flere.

Hva er målet til Brygga kultursal?

– Vi har én misjon, og det er å selge billetter og underholde folk i byen. Vi skal være et fritidsalternativ for hele byen, derfor er bredden så viktig. Det er viktig å være samlende for byen. Når det er godt besøkt her, så drypper det også på alle de andre aktørene rundt oss. Når Vassendgutane og WigWam kommer hit til byen, så merkes det godt på utestedene her nede med 1500 besøkende som fyller byen.

Wigwam spilte på kultursalen i april.

I løpet av ti år er det mange artister som har opptrådt på Brygga kultursal. Alt fra lokale barneteater til verdensstjerner har vært innom kultursalen på bryggekanten.

Kan du trekke frem noen opplevelser som har vært ekstra stas?

– Det er mange. Men hvis jeg skal velge meg ut noen, blir det nok Aurora. Det var kult fordi hun kickstartet hele muligheten for å få inn alle de andre store navnene. Det er jo stas å stå på plakaten med San Fransisco, LA, Oslo, Bergen og Halden!  Og ikke minst Karpe, som har vært her tre ganger. Sondre Justad. Astrid S. Og ikke minst Chris Holsten som har publikumsrekorden hos oss. Og snart kommer Madrugada hit. Alle de store navna vi har fått til er resultatet av hard jobbing. En av favorittene, og den mest finurlige tilblivelsen, var The Hooters. Det måtte en tur til Koster til for å lande avtalen. To år etter sto de på scenen som eneste sted i Norge.

For Martin er det viktig å være fremme i skoa.

– Det bør ikke være noen grenser for hva vi kan få til. Vi må tørre å tenke utenfor boksen, tørre å ta kontakt, og tørre å spørre.

Er du aldri redd for å få nei?

– Nei. Det er jeg faktisk ikke i det hele tatt. Hvis jeg ikke spør, får jeg jo ingen ting. Hvis man får nei, så får man bare jobbe videre.

Er det en morsom jobb?

– Ja, veldig morsom. Jeg koser meg hver dag på jobb!

Ungdom og unge voksne er et smått vanskelig publikum å få inn i kulturhusene rundt i Norge. Martin har gjort seg noen tanker rundt det.

– Jeg snakker mye med ungdom, og spør hva de ønsker å gå ut på, men de vet jo nesten ikke svaret selv. Trendene endrer så fort! Jeg føler at Brygga kan være en motvekt til TikTok og all den skjermbaserte underholdningen de velger å bruke tid på.

Hva gjør kultursalen for å lure dette alderssegmentet ut på konsert?

– Det her jobber jeg mye med. Det er ikke lett. Men sånn som nå, når Ramon og Emma Steinbakken kommer, så har vi vergeordning sånn at foreldre kan ta med seg barna sine på konserten. Barna er jo de fremtidige kulturnyterne i byen vår. Og da kan familien få en fin opplevelse sammen. Jeg ser at noen familier velger å dra på de konsertene vi har vergeordninger på, det er veldig hyggelig.

Emma Steinbakken gjestet kultursalen fredag 28. april.

I tillegg har Brygga et samarbeid med ungdomsappen Bizzy og med en ungdomsgruppe fra Porsnes. Denne skal utvikles videre.

– Bizzy er en app som er utviklet av Viken fylkeskommune, via den kan ungdom kjøpe rabatterte billetter til utvalgte konserter. Det er et flott tilbud.

Martin ser at underholdningstilbudet har endret seg drastisk de siste årene.

– Verden går jo videre. Det jeg synes er spennende er hva teknologien og AI-teknologien bringer oss fremover. Hvordan ser fremtiden ut for oss som konsertarena? Folk strømmer til digitale ABBA-konserter, eller samles for å danse silent disco med øreklokker der de danser på samme dansegulv uten å høre hva de andre danser til. Hva blir det neste? Det er åpenbart at den teknologien er kommet for å bli. Jeg er nysgjerrig på hva kultur 3.0 vil by på.

Kultursalen har oppgradert både salen og den tekniske utstyrsparken, og besitter en stor LED-skjerm som kan brukes på arrangementer.

– Vi har vært åpne for å utvikle oss på teknologifronten, vi har bra teknisk utstyr. Det er helt nødvendig i dagens samfunn. Vi kan ikke henge etter.

Den nye kultursjefen er en kjær sparringspartner og samarbeidspartner for Martin.

– I august er det to år siden Knut Olav starta i jobben, og han har vært en enorm støtte for meg og for kulturlivet i byen. Jeg har full tillit hos ham til å utvikle Brygga videre, han skjønner akkurat hva vi trenger. Vi ser veldig likt på ting, og vi tenker likt også. Han er veldig fin å ha som sparringspartner. Og det går begge veier. Knut Olav har tilført kulturkontoret i Halden utrolig mye, og har blitt veldig viktig for kulturen i Halden.

Knut Olav Brekklund Sæves er en viktig sparringspartner for Martin Gundersen.

Oppsummeringsvis: Hvordan har det vært å jobbe her i ti år?

– Det har vært utrolig gøy. Jeg brenner jo for kultur, så det er en perfekt jobb for meg. Det er en jobb med stort ansvar, jeg må jo levere. Men det har også vært svært lærerikt. Og jeg har fått lov til å utvikle dette her på egne premisser. For ting blir gjort på en litt annen måte når jeg får lov til å styre. Men det fungerer jo også! Jeg er stolt av det vi har fått til, og veldig glad i gutta på jobben. Vi er en bra gjeng som jobber veldig godt sammen.

Det å være frempå og henge med er viktig for Martin. Han vil sette seg mål, og gå for det.

– Det å være nysgjerrig er utrolig viktig for meg. Hashtag vær nysgjerrig#

 

 

 

 


 

 

 

 

Kommentarer

kommentarer