The Boogietraps på Søndagsskole

Jeg har sett mange gode (og en del dårlige) konserter i min tid. Men den antageligvis mest BETYDNINGSFULLE konserten jeg noen gang har sett, fant sted på Rio i Svenskegata i Halden fredag 24. mai 1991.

Jeg husker det sto ei lita notis i Halden Arbeiderblad i forkant om at det skulle være konsert med et punkband fra New York City som het “The Devil Dogs”. Det var vel knapt noen i Halden (sikkert med unntak av Thrond Asker) som hadde hørt bandet, men vi var en hel “generasjon” som hadde sittet hjemme på gutterommet i flere år og hørt på Ramones (mens de noen år eldre enn oss hadde tilbragt 80-tallet med å spille i dårlige metalband), så vi var veldig nysgjerrige på det her.

Jeg og kara hadde starta opp et band vi kalte The Basement Brats noen måneder tidligere. Bandnavnet hadde vi tatt fra to Ramones-låter (“I Don’t Wanna Go Down to the Basement” og “Beat on the Brat”), men musikalsk sett hadde vi ikke helt funnet vår egen stil ennå. Vi spilte vel et par Ramones-låter, men ellers litt Motorhead, litt AC/DC, litt Rolling Stones, litt diverse, og våre egne låter var litt seige rockelåter.

Vi spilte faktisk konsert sjøl denne kvelden, på det rusfrie, fri aldergrense-etablissementet “Café Marilyn” litt lenger nede i samme gate (der Feelgood holder til i dag). Etter konserten trakk vi opp mot Rio.

Bassist Ulf og jeg var gamle nok til å komme inn. Resten av bandet, og flere andre interesserte, var under 18. Men på utsida kom vi i prat med et par av dem som var med på å organisere The Devil Dogs’ Norgesbesøk denne våren, Morten Henriksen (fra The Cosmic Dropouts) og John “Martin” Martinsen – sammen med denne litt merkelige Halden-karakteren vi hadde sett rundt omkring, Thrond Asker. De godsnakka med Rio-eier Tom Jørgensen, og han gikk med på å slippe inn også de som var under 18.

For Halden-rocken på nittitallet står denne konserten som et vannskille omtrent på linje med Sex Pistols’ konsert på Pingvin Club i 1977: Det ble nærmest starten på en hel bevegelse.

For vårt eget vedkommende i The Basement Brats, så kan jeg ikke huske at vi gjorde noen bevisst beslutning, men på neste øving kom vår daværende lead-gitarist og primære låtskriver Frank Kåre Larsen med vår første “surf punk”-låt (“Su!mmer Rock”, forøvrig spilt inn på vår første studiosession i september samme år og senere utgitt som et bonusspor på CDen “Curse of the Brats” fra japanske 1+2 Records i 1996). Resten er historie.

Fast-forward til høsten 2017, og Siste Reis Pub har begynt en serie med noe de kaller “Søndagsskole”, hvor lokale band én søndag i måneden skal covre et album eller band som har vært viktig for dem og som de gjerne vil bringe videre. I mitt nåværende band, The Boogietraps, er vi tre kæll fra The Basement Brats, og vi fant fort ut at vi ville reservere The Devil Dogs for oss sjæl. Så vi satte i gang med å øve inn et par gode håndfuller med Devil Dogs-låter.

(En liten digresjon: I forbindelse med dette prosjektet, har vi alle i bandet hørt mer intensivt på Devil Dogs enn vi har gjort på flere år. Min egen første refleksjon var “Fy faen for et band det var!”. Min andre var å konstatere hvor mye fra The Devil Dogs vi faktisk rappa i The Basement Brats).

På øving en kveld sent i oktober kom brodern med en gedigen overraskelse. Han hadde vært på ei gruppe på Facebook og mimra om konserten, og plutselig hadde det vist seg at Terje Kristoffersen fra Fredrikstad også hadde vært på konserten på Rio i 1991… og hadde spilt den inn på en walkman med mikrofon!

Brodern hadde med CDen på øving.

Lyden er upåklagelig. Stemninga er stor. Konserten er minst like fantastisk som jeg husker den. Og at jeg faktisk – mer enn 26 år etter – skulle få oppleve akkurat DENNE konserten igjen, er intet annet enn pur magi.

Jeg har sikkert vært på enda “bedre” (etter et eller annet kriterium) konserter, og det er mange jeg kunne tenkt meg å ha hatt muligheten til å høre om igjen. Men jeg har ikke vært på NOEN konserter som har vært VIKTIGERE for meg, som har hatt større “konsekvenser”. Så denne var egentlig “The Holy Grail”.

Vi vil gjerne få lov å invitere alle til søndagsskole på Siste Reis 25. mars 2018. Vi skal gjøre vårt beste for å yte The Devil Dogs rettferdighet.

Tekst: Ole “Magnum” Olsen fra The Boogietraps.

Del artikkelen:

Kommentarer

kommentarer