Thale slipper plate

Nytt svartmetallband i Halden! Thale er: Andreas Buckholm, Marius Andreassen og Henrik Staal. Nå har de sluppet sin første EP, med fem mørke låter.

Først bare hørte de på black metal. Annenhver mandag, lenge før korona.

– Vi satt oppe hos Marius og hørte på metal og drakk øl, forteller Andreas. Allerede da hadde vi begynt å snakke om å lage band. Men mest på tull.

En dag før jul i fjor var det plutselig ikke tull allikevel. En sen lørdagsnatt våkna Andreas av at Marius ringte. Fra Reis. Vi må starte svartmetallband, sa Marius på telefonen.

– Han var veldig bestemt, forteller Andreas. Det var ikke noe valg inne i bildet, vi måtte bare starte svartmetallband. Jeg hadde sovna på sofaen, og før jeg sovna sto filmen Thale på. Så jeg foreslo at bandet kunne hete Thale.

Marius var enig. Han husker ikke så mye fra akkurat den samtalen, men han var enig. Og det ble band. De begynte å øve i Andreas’ undergrunnstudio i gågata. Marius og Andreas spiller i Mallrats sammen, så de har banderfaring fra før –  vel og merke i en helt annen sjanger. Men Henrik har aldri spilt i band før, han begynte å spille bass for bare to år siden. Brått ble det seriøst. Nå spiller han plutselig bass i black metal-band.

Thale er Andreas Buckholm, Marius Andreassen og Henrik Staal.

– Alt skulle bare være for moro skyld, forteller Andreas. Vi måtte jo først teste ut om vi klarte å spille black metal sammen. Vi har jo aldri spilt så fort på trommer og gitar. Målet var bare å få det til å låte nogenlunde som black metal.

– Det ble en brå læringskurve, sier Marius. Det er jo mye blast beats og sånne ting, det har jeg aldri gjort før. Men det er jo bare å prøve seg frem. Og det gikk faktisk bra.

Bandet bestemte seg for at første utgivelse skulle bli en EP. I januar ble den første låta spilt inn. Andreas på gitar, Henrik på bass og Marius på trommer og vokal.

Låt det bra med en gang?

– Overraskende bra, ler Henrik.

De andre nikker. De synes også det ble bra.

Gutta går ikke med liksminke på butikken. Svartmetallen er ikke en livsstil.

– Vi tenkte at vi bare skulle putte musikken vår ut i verden først, sier Andreas, før folk fikk se bilder av oss. Vi er jo sjukt vanlige folk, kanskje det ble litt mye for folk der ute å ta inn. Black metal er jo en livsstil for mange som driver med det, og vi er jo ikke akkurat satanistiske yppersterprester.

– Vi er jo ikke true, norsk black metal, legger Marius til. Men vi mener at det må gå an å kunne høre på svartmetall og sånn type musikk, og samtidig like eller spille andre ting. Men jeg har jo tenkt på det: At vi spiller black metal, men ikke ser sånn ut. Men samtidig er det ikke ren, rå svartmetall vi spiller, det er inspirert av mye rart. Nyere musikk også.

Tre fyrer i strikkagensere foran et skummelt hus = Thale.

Det er ikke så tilfeldig som det høres ut at bandet heter Thale, det ligger faktisk mer bak.

Filmen Thale handler om huldra.

– Mange av tekstene er inspirert av gamle, norske folkeeventyr. Bildene til Kittelsen er også en inspirasjon. Det er litt troll og hulder i låtene. Nøkken kommer vel etter hvert også?

– Det gjør han sikkert, sier Andreas.

Thale laget en egen instakonto. Etter hvert som låtene ble spilt inn la de ut små smakebiter på insta. Marius sendte noen mailer til små labels, og fikk plutselig napp på et amerikansk undergrunnslabel; BCH Records. Fredag forrige uke kom EPen på Spotify, og til sommeren kommer CDene.

Estetikken er rimelig svart. Som seg hør og bør.

For fire måneder siden hadde Andreas, Henrik og Marius aldri spilt svartmetall før. Ingen av dem hadde skrevet svartmetallmusikk før. Nå er de signert med et plateselskap, og et fullengders album er underveis.

– Det blir nesten litt tullete, sier Marius. Vi starta hele greia uten noen som helst forhåpninger, og så er vi plutselig signa. Det er moro.

– Jeg tror alle gutter som driver med musikk har en drøm om å spille black metal, sier Andreas. Så det her er på mange måter en guttedrøm. Det er utrolig fett.

Det skal bli konsert også, men hvem vet når det blir aktuelt. Thale vil helst ha en konsert i det lille studioet under bakken bak Vannvogna, men det går ikke an å trøkke masse folk nedi der akkurat nå. Dessuten må de ha en vokalist, en som kan synge black metal. På EPen er det nemlig Marius som synger. Alle tre tok en tørn foran mikrofonen, og de landa på at Marius var det beste valget.

– Det ble meg. Men jeg spiller jo trommer, så det går ikke. Jeg står jo der og skriker. Jeg har aldri sunget noe i hele mitt liv, og så debuterer jeg med svartmetall. Det er ganske sjukt. Så den største utfordringa vår nå er egentlig å finne noen her i byen som klarer å synge svartemetall.

Kjenner du noen? Eller kan du det sjøl? Ta kontakt på insta da vel.

Mens vi venter på en konsert kan vi høre på Thale på Spotify. Her ligger EPen:

Kommentarer

kommentarer