Tenoranes Il Trovatore

Tenorane og Steffen Horn er på skoleturné med en kortversjon av Verdis Il Trovatore i disse dager, en kondensert utgave av forestillingen som settes opp på festningen neste uke til glede for fylkets skoleungdom.

Heldige er de, elever fra ungdomsskoler og videregående skoler over det ganske fylke som har fått billetter til Il Trovatores generalprøve. Men handlingen i den vakre operaen er komplisert, og det synges på italiensk. Kanskje greit å være forberedt? Her kommer Steffen Horn og Tenorane inn. De har tatt på seg oppgaven med å varme opp Østfold-ungdommene før de i samlet flokk går og ser generalprøven til Il Trovatore neste uke. Onsdag morgen var det Rødsberg-elevenes tur til å få en liten innføring i Il Trovatores verden.

En noe morgentrøtt ungdomskoleflokk tyter inn i Rødsberg skoles musikkrom onsdag morgen, under moderat skravling finner elevene hver sin plass. Oppe ved tavla venter tenorane Henrik Hundsnes, David Fielder og Aasmund Kaldestad bak en diger, svart tavle. Pianovirtuos Steffen Horn tar plass ved pianoet, og vi er i gang.

Først må handlingen til Il Trovatore forklares i korte ordelag. Tenorane gjør et forsøk:

Et komplisert handlingsforløp blir forklart fort og gæli av Henrik, David og Aasmund. Foto: Ellen Midtfjeld.

Steffen setter en stopper for kakofoniet ved tavla.

-Jeg får vondt i hodet av det her, det er jo umulig å henge med på! Vi må ta det fra begynnelsen, og én ting om gangen!

Steffen forteller. Om Grev Luna, som er forelsket i den vakre Leonora. Aasmund henter frem en Leonora-pappfigur fra bak pianoet, og fester den til tavla. Så spinner han videre på hvem Leonora er. Han finner opp en halt hund, og påstår at hun var interessert i bøker. Ikke bare det, han har med egne figurer også. Hjemmelagede. Han klistrer dem opp på tavla.

Et par bortelagede figurer, og noen hjemmelagede.

-Dette er operafaglig veldig svakt Aasmund, innvender Steffen. De figurene ser ut som noe du har laget hjemme på rommet ditt. Dette er veldig veldig flaut.

-Ja, ganske flaut, stemmer Henrik i.

Aasmund må plukke vekk figurene sine. Fortellingen fortsetter. Vi har altså Grev Luna, som er forelsket i Leonora. Leonora i sin tur, er forelsket i trubaduren Manrico.

Grev Luna, Leonora og Manrico. Et trekantdrama!

-Nå må vi synge! sier Steffen.

Og det gjør de. Det er intenst, det er vakkert og det er bevegende.

Grev Luna utfordrer Manrico til duell. Manrico ligger godt an, men klarer ikke å sette nådestøtet på sin rival. Hvorfor? Han vet noe som Grev Luna ikke vet. Her kompliseres historien ytterligere, og det foregår kort fortalt slik:

Grev Lunas far, Gamlegreven, anklaget i sin tid bestemoren til Manrico for å ha kastet en forbannelse over den ene av hans to babysønner. Sigøynerbestemoren blir brent på bålet som straff. I raseri, sorg og hevnlyst kaster Manricos mor Azucena det hun tror er Gamlegrevens sønn på det samme bålet. Men til sin skrekk oppdager hun at hun har kastet sin egen sønn på bålet, Gamlegrevens sønn er fremdeles sprell levende! Azucena røver med seg Gamlegrevens baby og oppdrar ham som sin egen sønn. Azucena forteller Manrico til slutt at hun ikke er hans ekte mor, og at hans erkefiende Grev Luna er hans bror! Dermed kan ikke Manrico drepe sin egen bror, for sånn gjør man jo bare ikke.

Etter hvert går det så snørr og tårer renner hos meg på første rad. Når folk kaster egne unger på bålet blir det for mye for meg, og jammen kan Tenorane dette med formidling! Jeg snur meg litt til siden for å lodde stemninga på andre siden av midtgangen. Oppmerksomme blikk, på rekke og rad.

Folk følger med.
Duell mellom Manrico (David) og Grev Luna (Aasmund).

Det hele ender med død og elendighet selvfølgelig, Leonora tar sitt eget liv, Manrico blir henrettet av Grev Luna og Grev Luna på sin side får vite at han akkurat har drept sin egen bror. Uffda. Men det er jammen vakkert, til tross for at det stort sett bare er elendighet hele veien. De dyktige Tenorane har publikummet med seg hele veien, og lager en gripende kortforestilling som kaster oss nådeløst inn i de mest intense og følelsesladde scenene i operaen.

Nå begynner jeg virkelig å glede meg til opera på festningen!

Tenorane og Steffen Horn reiser rundt hele Østfold sin vakre kortforestilling av Il Trovatore for alle skoleelever som har fått billetter til generalprøven. Hele 16 skoler skal besøkes før turnéen er over. Prosjektet er et samarbeid mellom Tenorane og Steffen Horn, Den kulturelle skolesekken og Opera Østfold. Tomas Glans fra Halden har regi, og Andreas Birger Johansen står for manus.

Har du ikke kjøpt billetter til Il Trovatore ennå? Forestillingen har premiere onsdag 12. juni, og spilles siden fredag 13. og lørdag 14. juni.

Du finner billetter her.

Kommentarer

kommentarer