– Tenk om noen hadde en elgstek!

Isebakke barnehage tar på største alvor at de skal bli en helsefremmende barnehage. I et års tid har de jobbet strategisk med matglede i barnehagen og resultatene er motiverende og positive. 

I desember hadde Samarbeidsutvalget i Isebakke barnehage møte og der diskuterte de erfaringene fra arbeidet med å bli helsefremmende barnehage.
– I barnehagen ser vi at veldig mange barn er opptatt av maten som skal lages og mer opptatt av maten som settes på bordet enn tidligere, skriver de.

Wenche Tysse-Hostad er styrer i barnehagen og vi ber henne forklare hvordan de jobber med matglede og hvilke resultater hun ser.
– En av de grunnleggende målene vi har for arbeidet vårt er å utjevne sosiale forskjeller blant barna. Vi syns det fungerer svært godt å lage mat og jobbe praktisk med det som et av virkemidlene for å utjevne forskjellene. Det har selvfølgelig mye å si for et barns hverdag hva barnet spiser i løpet av en dag, forklarer hun.
Det er ingen tvil om at engasjementet er stort rundt tema matglede og hun snakker varmt om hvordan personalet og barna fungerer i samspill rundt måltidene i barnehagen. De har fire måltider hver dag med varierende innhold.
– Det er som regel noe havrebasert til frokost og knekkebrød eller smoothie til formiddagsmat. Til lunsj har vi varmmat et par ganger hver uke, de dagene det ikke er det spiser vi brød og pålegg. På ettermiddagene er det gjerne frukt eller rester, sier Wenche. De har fokus på restene etter måltidene slik at barna skal lære seg at maten bør brukes opp.
– Ofte blir det ”magiske retter” med overraskende kombinasjoner og barna syns det er spennende!

De involverer barna i matlagingen og alle sanser tas i bruk under måltidene. Selvfølgelig kan det være en utfordring å få ideer og ressurser til å strekke til, men tilbakemeldingen fra barn og foreldre tilsier at det skjer en positiv utvikling. I Samarbeidsutvalget diskuterte de hvordan innholdet i kostholdet kan knyttes sammen med det andre barnehagen gjør.
– Vi forsøker å legge til rette for mye variasjon i maten i forhold til årstider og tradisjoner. Tenk om noen hadde en elgstek!

12924358_1516967528611702_1876252932093102684_n

Wenche er tydelig på at de fremmer et normalt sunt og variert kosthold i barnehagen.
– Alle barna får det samme næringsgrunnlaget til å utvikle kroppen sin og det er et godt utgangspunkt for energinivået som trengs gjennom en barnehagedag. Vi snakker med barna om normal mat og har ikke noe utpreget fokus på at det skal være sunt, forklarer hun.
– Vi ønsker ikke å følge trenden i samfunnet med et hysterisk fokus på sunn mat. Presset med at det skal være sunt, at man skal være tynn og med mødre som stadig går på nye dietter får barna fra andre steder i samfunnet, så det bør de få slippe i barnehagen.

På møtet i Samarbeidsutvalget ble det snakket om foreldre som melder til barnehagen at barna er mer opplagte etter barnehagedagen. Det gjør at også foreldrene kan få en mer hyggelig tid sammen med barna på ettermiddagen i stedet for å måtte stresse med middag med en gang på grunn av sultne barn med lavt blodsukker.
– Det blir også snakket om mindre fravær blant barna. Kan det gode kostholdet ha bidratt til mindre sykdom hos barna, undres de i Isebakke barnehage.

Men det gjør seg ikke selv med et variert kosthold i barnehagen og Wenche innrømmer at det krever mye ressurser.
– Jeg er kjempeimponert over alle ansatte i Isebakke barnehage som klarer å gjøre så mye ut av matbudsjettet som vi gjør. De ansatte er veldig engasjerte og det engasjementet smitter naturligvis også over på barna som viser matglede!
De ønsker seg selvfølgelig mer ressurser til å utvikle arbeidet med mat og kosthold i barnehagen videre. Wenche håper at politikerne som bevilger budsjettene en dag ser sammenhengen mellom utjevning av sosiale forskjeller og kosthold.
– Jeg er 100 % sikker på at det arbeidet vi gjør nå henger sammen med barnas utvikling senere i livet. Alt henger sammen med alt, sier hun.

12993382_1518515861790202_1196735692538149005_n

Kommentarer

kommentarer