Tegn til kjærlighet – Jan Kjærstad

Juniboken er en Jan Kjærstad-roman som handler om skriftdesigneren Cecilia, som leter etter kjærligheten – og en magisk skrift.

Det er ikke tilfeldig at Dagh Casselbrant ved Halden bibliotek valgte akkurat Jan Kjærstad da han skulle velge seg en bok å anbefale for KanDusis lesere. Dagh er svensk, og flyttet hit til Halden for et halvt år siden. 

-Det er takket være Kjærstad at jeg begynte å lese bøker på norsk, forteller Dagh. Jeg leste trilogien om Jonas Wergeland, og så måtte jeg vente så lenge på neste bok fordi det tok så lang tid før den ble oversatt til svensk. På akkurat denne tiden kom de første nettbokhandlerne, så da bestilte jeg den på norsk i stedet for å vente på oversettelsen.

Siden har Dagh lest mer Kjærstad. Tegn til kjærlighet ble utgitt i 2002, og handler om den grafiske designeren Cecilia. Cecilia bor i Oslo og leter etter den magiske skrift. Hun har et svært nært forhold til bestefaren gjennom oppveksten. Bestefaren er gammel sjømann, men senere blir han steinhogger og hugger navn i gravstøtter.

-Bestefaren sier til Cecilia at det bare finnes én verdig oppgave her i livet, og det er å forsøke å gjøre det umulige. Og det er jo ingen liten oppgave.

Den umulige oppgaven til Cecilia blir å finne opp den perfekte skrifttypen – en skrifttype som kan gi en fortelling liv. Hun utdanner seg til grafisk designer og gyver løs på sin umulige oppgave. Samtidig leter hun etter den store kjærligheten. Cecilia følger tegnene for å finne den.

-En dag er Cecilia på trikken, forteller Dagh, og ser en mann med en ring som har bokstaven A på seg. Hun blir veldig fascinert av denne mannen, og begynner å lete etter ham. Han viser seg å være en baker, og en historieforteller. De innleder et forhold.

Tegnene er til stede gjennom hele historien, i form av ikoner og skrift, symboler og grafikk.

-Boken handler om Cecilias oppvekst og liv, forteller Dagh, men historien er lagt til nåtid. Kjærstad knytter nåtid og datid sammen gjennom ulike hendelser i handlingen. Så vi får ofte se hendelsen fra ulike perspektiver. Det er på mange måter en kjærlighetsroman, men det er mye magi her også. Man må bli med på forfatterens premisser fra starten av, og ‘tro på’ historien.

«En sommer hadde bestefar malt gulvet på verandaen og den utvendige trappen ned til hagen. Døren inn til stuen sto åpen. Ramses, katten, hadde kommet inn fra verandaen. Røde malingflekker, et nydelig potemønster, ledet over gulvet og inn mot kjøkkenet. Jeg fulgte sporene og endte ved komfyren, der et brett med skillingsboller sto til avkjøling. Jeg har alltid forestilt meg at skrift skal være slik: en rød tråd som fører til noe godt. 

Som til rommet med ham.»

Tegn til Kjærlighet 

 

Kommentarer

kommentarer