Teaterskole for voksne

På bildet; Maren Eikli Hiorth.

Halden Teaterskole utvider nå kurstilbudet sitt og lager en teatergruppe for voksne. -Kurset blir lekent og ufarlig, sier styreleder og medeier ved Halden Teaterskole Sverre Magnus Heidenberg.

Halden Teaterskole ønsker å gi teaterlivet i Halden ny næring, og samtidig opprettholde teatertradisjonen som allerede lever og ånder i Halden. Teaterskolen har arrangert teaterkurs for barn og unge i ærverdige Konservativen i et drøyt år nå. I dét ballongene går til vers for skolens ettårsdag lanserer de altså sitt aller første voksenkurs.

-Baktanken med kurset er først og fremst å gi voksne et teatertilbud, sier en av kursets pedagoger, Maren Eikli Hiorth. På lik linje med at barn og ungdom får gå på kulturskole, synes vi også at voksne skal få den muligheten. Kurset vil ta for seg forskjellige metoder og innganger til skuespillerkunsten.

Maren er utdannet teaterpedagog, og jobber som både regissør og skuespiller.

-Dette er et tilbud som bygger oppunder et miljø som står sterkt her i byen, sier dansepedagog ved Halden Teaterskole Sara Stang Møller. Det finnes jo ingen teaterkurs for voksne i Halden i dag. Det er veldig mange teaterentusiaster i Halden, og det er gøy med et tilbud som ikke kun er periodebasert. Her kan man få et jevnlig tilbud, og utvikle seg som skuespiller over tid.

Ikke bare for skuespillere

Det å tilby dramaundervisning for voksne har vært en drøm siden Halden Teaterskole ble startet for et år siden. Teaterskolens primus motor mener man kan dra nytte av kurset selv om man ikke er vordende skuespiller.

–  Det handler om å utvikle seg som person, sier daglig leder og medeier av teaterskolen, Liv Renate Elnes Hovengen. Kurset vil sette i gang kreative prosesser som du kan få utbytte av nesten uansett hvilken jobb du har til daglig. Formidlingsteknikk er også en viktig del av kurset, og det har alle yrkesgrupper godt av å lære seg mer om. Og så skal det være gøy! Her får man lov til å være barnslig og kreativ i frie former.

Daglig leder og medeier av Halden Teaterskole, Liv Renate Elnes Hovengen.

Liv Renate skal bidra som sangpedagog i undervisningsopplegget på kurset.

Ja til idéer

På kurset skal det jobbes med gruppedynamikk, skuespillerteknikk og tekstarbeid. Underveis står mestring og prosess i fokus. Og ikke minst teaterglede.

-En viktig ting vi lærer alle elevene på teaterskolen er å si ja til idéer, forteller Liv Renate. Når man sier ja til idéer åpner man opp for enda flere nye idéer og den dermed er den kreative prosessen i gang.

Den kreative prosessen står høyt hos ildsjelene bak teaterskolen. Metode er også viktig, det er faget teater som skal læres bort, og læringsmetodene er ikke tilfeldige.

-Vi er noen pedagogiske nerder altså, forteller Sverre. Vi vil at kursdeltakernes ‘jeg’ skal få boltre seg og utvikle seg fritt. Du kan ikke gjøre noen feil i teater. Dette blir kanskje mer som en teatertrupp enn en ren skole, og noe av det første vi gjør på kurset er å jobbe med gruppedynamikken.

Forestilling i Rosenlundsalen 

I juni skal den nye teatergruppa sette opp en forestilling på Rosenlundsalen, men hvilket stykke som settes opp forblir en hemmelighet inntil videre. I tillegg til Maren kommer Charlotte Fjell Lindman inn som pedagog på skolen. Charlotte jobber som teaterpedagog og skuespiller i Oslo, og er utdannet innen teater og drama.

Charlotte Fjell Lindman er ny pedagog ved Halden Teaterskole.

Kurset går over 14 ganger, og hver kurskveld varer 90 minutter. Det kreves ingen forkunnskaper, og den nedre aldersgrensen er tjue år. Prisen for et semester er 1900. En prøvetime koster imidlertid ingen ting:

-Det er gratis å komme og teste ut kurset, så det er bare å møte opp tirsdag i uke 4, sier Sverre. Da skjønner du fort hva du skal holde på med på tirsdagene fremover.

Halden Teaterskoles barne- og ungdomsgrupper vil fortsette som før.

Mer informasjon finner du på Halden Teaterskoles hjemmesider.

Del artikkelen:

Kommentarer

kommentarer