Teaterlek for de minste på Veslefrikk Mini

Siden 2003 har Monia Berger arrangert teaterkurs for barn i Halden, og for første gang tilbyr hun nå et kurs for de aller minste teaterspirene i byen.  Kandusi var flue på veggen på Veslefrikks første teatertime for 2-4-åringer i Festningsgata 22. 

Småskummelt
Med skrekkblandet fryd entrer de små skuespillerne in spe Veslefrikks Teaterverksted i Festningsgata første kursdag. Mange holder ekstra godt fast i mamma eller pappa de første minuttene av kurset, for sikkerhets skyld. Men skrekken slipper litt etter litt, og etter den første allsangen begynner de fleste å bli noe varmere i trøya. 

Modige Monia
Monia Berger er jammen ikke skuddredd. Det er ikke alle som hadde tatt på seg oppgaven med å holde teaterkurs for barn helt ned i 2-årsalderen.  Heldigvis skal de små kursdeltagerne ha med seg en foresatt, for i denne aldersgruppa er det mange som må følges på do eller som mister fokus relativt raskt.
 – Jeg ble nesten litt nervøs før kurset, sier Monia, for jeg har jo aldri hatt med foreldrene på kurs før. Man får nesten litt prestasjonsangst!

Den erfarne teaterinstruktøren bærer imidlertid ikke preg av nervøsitet når timen starter, hun synger og danser og instruerer med største selvfølgelighet. Med som instruktør er Monias datter Ylva (19).

Spise sitron og gå på epleslang
Etter at alle har sunget seg varme tar Monia barna med seg inn i forestillingen og fantasiens verden. Nå skal vi late som! Hva slags ansiktsuttrykk får man for eksempel dersom man spiser en sitron? Eller hvordan ser man ut når man spiser en saftig fersken? Foreldrene er med og lager trutmunn og grimaser. 

Så skal teaterspirene gå på epleslang, og da må man først snike seg forsiktig frem til den aktuelle hagen – hysj – før man hopper over gjerdet og strekker seg laaaangt opp for et eple. Monia trenger ikke å be barna to ganger, de hopper rett inn i den fiktive scenen hun lager for dem og lever seg helt inn i handlingen.

Fugledans til glede
Barna synger og danser og leker seg gjennom timen. Til slutt blir det fugledans, til stor glede for mange av de små teateramatørene. De hiver seg entusiastisk med i dansen og glemmer helt hvor sjenerte de var for en liten halvtime siden. Foreldrene slipper ikke unna, og denne dansen kan alle så her finnes det ingen unnskyldning for å stå på sidelinjen og glo.

Kandusi snakker med Monia etter den første kurstimen.
Hvordan synes du det gikk?
– Kjempefint! Jeg var litt spent på å se hvor mottagelige de er siden de er så små, men dette gikk utrolig bra!

Ylva tar over
Ylva Berger Nyborg har vært med på teater siden hun lå i mammas mage. Hun var med i barneteater da hun var liten, og går Dramalinja på Risum. Nittenåringen har dermed lang fartstid i teatret og ser ut til å være et naturtalent når det kommer til å instruere små barn i teaterlek.
– Ylva skal ta over dette kurset etter hvert, forteller Monia. Jeg skal selvfølgelig være her, men bare i bakgrunnen. Ylva fikser dette fint.

Og Ylva fikser. Hun synger, går på epleslang og danser fugledansen med stor innlevelse, og hun klarer å lokke med seg en av de minste kursdeltagerne ut på dansegulvet for en liten svingom.

Populært tilbud
Det er tydelig at folk i Halden har savnet et teatertilbud for de aller minste, for det tok ikke lange tiden fra kurset ble annonsert til det var fylt opp.
– Vi måtte opprette en ekstra kursdag, forteller Monia, så vi kjører et kurs på fredagene også. Det viste seg å være populært det her!

Monia har ingen konkrete planer om noen teaterforestilling for Veslefrikk Mini etter endt kursløp. 
– Målet er først og fremst at barna skal få være kreative og leke og danse og synge. Så får vi se hva som skjer, sier hun.

Veslefrikk har teaterkurs for barn og ungdom i alle aldre, det kan du lese mer om her: http://www.veslefrikk.org

 

Del artikkelen:

Kommentarer

kommentarer