Tause øyeblikk på Galleri Rød

Glenn Marius Skibsted har malt i ett år for å samle nok arbeider til sin kommende utstilling Tause Øyeblikk på Galleri Rød. Utstillingen åpner lørdag klokken 12.

Nå henger de der, alle bildene til Glenn, på rad og rekke i Galleri Rød. Glenn er fornøyd. Det er gallerist Stein Willoch Mathisen også. Jeg møter dem begge på Galleri Rød, fire dager før den store åpningen. Nå er de ferdige med å flytte rundt på bildene, alt henger der det skal. Men malingen er ikke helt tørr ennå.

-Jeg har malt stort sett hver dag i et helt år, forteller Glenn. Jeg malte faktisk til klokka fire i går natt, de fikk maling på klærne da de bar bildene inn i galleriet i går. Det er sånn det er hver gang, jeg klarer ikke å slutte å male. Jeg må sette bildene vekk når de er ferdige, ellers bare fortsetter jeg.

Tause Øyeblikk

Kan du fortelle litt om hva du stiller ut her?

-Jeg føler at den tittelen vi har gitt utstillingen passer veldig bra, det slo meg først etter at vi hadde hengt opp. Tause Øyeblikk. Bildene er små blikk inn i hendelser. Du får små glimt av noe som skjer.

Men kunsten din er jo også et innlegg i debatten?

-Hmja, jo, den er jo det også. Ikke alt, men mye av det jeg maler viser jo mitt blikk på dagens samfunn. Jeg er en konfliktsky fyr, det er ikke min greie å stå og rope meningene mine på torget. Men det her kan være en måte for meg å si min mening på.

41 verker på veggen

Det virker som han har funnet seg sjøl. Det ser i hvert fall sånn ut når man betrakter veggene i Galleri Rød. Det er gallerist Stein Willoch Mathisen enig i. Han er glad i Glenns uttrykk, og liker tolkningsjobben som følger med.

Det henger sjukt mye fin kunst på veggene på Galleri Rød. På lørdag kan du også få se den.

-Du kan ikke bare gå fort forbi et bilde her, sier Stein, da får du ikke så mye ut av denne kunsten som du bør. Det er en mening bak de fleste av bildene her.

41 store og små bilder henger på Galleri Rød. Alle er malt i løpet av det siste året.

Du er veldig produktiv om dagen! Hvorfor det?

-Nå har jeg jo bygd ferdig atelieret mitt, og dette er den første utstillingen etter nytt atelier. Nå er det på tide å sette inn støtet sånn jeg ser det, nå må jeg kjøre på og produsere masse. Det kommer en del Oslo-gallerister på åpningen, nå må jeg vise at jeg kan male.

-Det er en del forventninger der ute, legger Stein til.

Blir du stressa når han sier sånn, Glenn?

-Ja, hehe, det er klart. Det har vært godt omløp på det jeg har laga frem til nå, og da blir jo forventningene tilsvarende de bildene som allerede er der ute. Jeg kan jo ikke bli dårligere, jeg må jo hele tiden spisse meg. 

Vi samler på ting i settekasser. Hvorfor? Glenn har malt settekasser med og uten soldater.

Tunge tak

Det skal ikke komme for lett. Hvis bildene kommer for lett må Glenn begynne på nytt.

– Jeg må jobbe skikkelig for et bilde, det er da jeg føler at jeg utvikler meg. Mange finner uttrykket sitt, og gjentar ett objekt i mange ulike variasjoner. Jeg kjenner jo litt på det når jeg står og knuger på et bilde i en hel måned. Det hadde jo vært deilig å tjent masse penger på å male det samme mange ganger, bare i forskjellige farger. Men sånn kommer jeg aldri til å male.

Glenn har hatt mange tunge øyeblikk i løpet av året som har gått. Ett år mo spik alene i atelieret tar på. Et par ganger har han vært nær ved å gi seg.

-Man blir veldig sliten når man tenker på bildene hele døgnet, jeg holder på å bli gæren innimellom. Men det er en del av prosessen. Jeg blir forbanna, jeg kan grine, det er mye følelser. Jeg har i hvert fall lært meg at jeg må la all den frustrasjonen bli ute i galleriet, og ikke ta den med meg inn i huset.

Hel ved og god kunst

De er et bra team, galleristen og kunstneren. Stein var den som «oppdaget» Glenn i sin tid, og siden den gang har de samarbeidet tett. Glenns bilder selger bra, noen av dem er knapt tørre før kjøperne forsvinner ut døren med dem. 

Du er glad i Glenns kunst, Stein?

-Ja det er jeg. Og dette selger godt. Og så er det noe med å representere folk som er hel ved, som Glenn. Det er hele pakka. Fyren er ålreit, han er god å samarbeide med, og han lager veldig fin kunst.

Kunstneren og galleristen.

 

Hvis du tar deg en tur på Galleri Rød på lørdag eller søndag, eller neste lørdag og søndag også for den saks skyld, så kan du få ta både kunstneren og kunsten i nærmere øyesyn. Glenn kommer nemlig til å være til stede under utstillingen. Ta deg en tur, det er faktisk mödan värd.

Utstillingen Tause Øyeblikk er åpen lørdag og søndag fra 12 til 16.

Alle foto: Ellen Midtfjeld

Kommentarer

kommentarer