Tar med Elling-bloggen til Halden

Den første boka om Elling ble sluppet tidlig på 90-tallet. 20 år senere er figuren nordmenn trykket til sitt bryst tilbake i rampelyset, denne gangen som blogger.

Førstkommende søndag kommer forfatteren bak Elling, Ingvar Ambjørnsen, til Brygga Kultursal. Ambjørnsen er en av Norges største forfattere med sine titalls utgivelser og mange suksesser. Han har blant annet gitt ut Pelle og Proffen-serien, bøkene om Elling og romaner som Den siste Revejakta, Stalins øyne og Ut av ilden.

For 16 år siden erklærte Ambjørnsen at han var ferdig med Elling. Da hadde han gitt ut fire bøker om Elling og det ble også laget tre filmer som trakk fulle hus.
Så hvordan dukket Elling opp igjen?
– Dette var noe jeg begynte med i 2013. Jeg ble spurt av et nettsted om jeg ville begynne å blogge for dem, men så sa jeg nei siden jeg allerede skrev for forlaget og Dagsavisen. Men etter noen samtaler var det en som spurte om ikke Elling kunne tenke seg å blogge, forteller Ambjørnsen. Han klarte ikke helt å slippe den ideen.
Da hadde jeg vært borte fra Elling i 16 år så jeg var veldig spent på om vi fant frem til kjemien igjen.

Ambjørnsen fant fort ”tonen” med Elling igjen og det har resultert i side på side med bloggmateriale. Hvor i livet er Elling nå?
– Elling følger meg på alderen så han er omtrent 60 år. Han bor i en kjellerleilighet på Grefsen som han leier av en enke. Ensomheten er fortsatt veldig sentral i Ellings verden, men han skriver om stort og smått, forklarer Ambjørnsen. Det er naturlig å spørre om Ellings blogg skal komme i bok-versjon, men der må Ambjørnsen skuffe de som håper på det.
– Bloggen til Elling er med meg ut på turne. Jeg skal snakke om Elling og tilblivelsen hans og hvordan han vendte tilbake til meg. Så skal jeg lese en del av bloggene hans, det er både ting han har sagt før og noe helt nytt.

I bøkene om Elling blir leserne kjent med en sammensatt fyr som lever i sin egen verden der det ofte er svart/hvitt.
– Det er mye av det han sier og tenker som er ganske morsomt, men han er ingen klovn. Bloggen er en fortelling om en mann som sliter psykisk. I løpet av alle sidene som bøkene om han utgjør er han psykotisk, det er en alvorlig undertone.
Det er ting som kommer frem i bloggene, både den morsomme Elling og det er en sår undertone. Det handler i stor grad om ensomhet.
Det er nok det som gjør at man kan forstå eller identifisere seg med deler av han.

I løpet av praten forteller Ambjørnsen at bloggen har gjort at han nå sitter med mye nytt Elling-materiale. Hva betyr det, skriver du på en ny bok?
– Ja, jeg gjør vel i grunnen det!  Hvis alt går etter planen kommer det en ny bok neste år.

Ambjørnsen sier at han trives svært godt med å ta med seg Elling og bloggen ut på turne.
– Det er givende å få lese fra bloggen hans og høre reaksjonene fra leserne. Det er et helt nytt format for meg å jobbe i og jeg liker godt å ha samtaler med publikum, sier han. Han legger ikke skjul på at det er utfordrende å være forfatter i 2016.
– Forfatter- og bokbransjen har forandret seg dramatisk de siste årene. Jeg har holdt på i 35 år og har fått muligheten til å være med på mye. Men bokens levetid blir stadig kortere. Det at jeg reiser rundt med Elling-bloggen er et svar til bransjen på at bokens levetid er så kort at jeg må gjøre det annerledes. Elling har en så unik posisjon hos folk at blogg-konseptet funker og det er en velsignelse at jeg har det flotte publikummet etter alle disse årene, forklarer han.
– Jeg begynte å turnere i en alder av 60 år. Det gjorde jeg ikke de årene jeg solgte så mange bøker som jeg gjorde. Jeg har funnet ut at jeg liker kontakten med publikum veldig godt.

Søndag 13.november kl. 18 kommer Ingvar Ambjørnsen til Brygga Kultursal. Arrangementet er i samarbeid med Halden litteraturforening.
Billetter kan kjøpes her. 

Del artikkelen:

Kommentarer

kommentarer