Tap-step på Låby

Barna på Låby skole har steppet seg gjennom mars og april sammen med kulturskolens Mona Baekken.

Ute regner det sidelengs, og vinden blåser kaldt mellom byggene på Låby skole. Nede i gymsalen skinner imidlertid sola, og den sola heter Mona Baekken. Alltid like blid er hun, og dessuten i ferd med å teipe klikk-klakkete tåjern på helt vanlige gymsko.

Danselærer Mona og assistent Jackson gjør seg klare til å lære sjuendeklasse på Låby kunsten å steppe. Og da snakker vi ikke om stepping opp og ned på en sånn liten boks for å stramme opp rumpe og lår, vi snakker om tradisjonell stepping; a la Fred Astaire og Ginger Rogers!

Når alle gymsko er klikkeklare er det tid for første leksjon. Hele musikkrommet fylles av klikk-klakk-klikk-klakk fra vegg til tak, metallhælene er helt umulig å stå stille på!

-Lag en ring, roper Mona.

Klikk klikk klikk, så har det blitt en slags ring.

-Først skal dere stampe, sier Mona, og demonstrer stamp.

Ungene stamper i takt med Mona. Flere steg følger. Stomp er neste steg etter stamp. Allerede nå er det nok steg til en liten dans. Men før de går videre vil Mona fortelle litt om hvor steppingen kommer fra.

-Har dere hørt om slavene i USA, spør Mona.

Ungene nikker.

-Slavene syntes det var lettere å komme seg gjennom dagen med musikk, forteller Mona, derfor var det alltid noen som satt og spilte trommer. Da fikk man rytme, noen sang med, og det harde arbeidet gikk bittelitt lettere. Men så gikk plantasjeeierne inn og tok trommene fra slavene, de ville ikke bruke opp sin verdifulle arbeidskraft på tromming. Få det vekk! Plutselig hadde ikke slavene musikken sin en gang. Da var det noen luringer som fant ut at de kunne lage rytmer med treskoene sine i stedet! Føttene deres ble de nye trommene.

Etter den lille historiepraten er det tid for neste steg: Shuffle! Og sånn fortsetter det. Til slutt setter Mona det sammen til en liten dans. Ungene gliser, de får fort taket på dansen. Men det gjelder å holde tunga rett i munnen! Stomp, stamp, shuffle, stamp!

Shuffle!
Shuffle, stamp, stamp. Tunga rett i munnen!

Mona jobber som pedagog og instruktør ved Halden kulturskole, og reiser rundt for å vise frem kulturskolens tilbud på Haldens skoler. Et av kursene Mona underviser i på Halden kulturskole er nettopp tap-step, et kurs for både barn og voksne.

-Låby er den første skolen jeg er på, forteller Mona, og så skal jeg videre til nye skoler til høsten. Jeg skal også besøke ungdomsskoler med tap step-kurset. Målet er å komme innom alle barne- og ungdomsskolene i byen.

Foruten å undervise i tap-stepdans ved Halden kulturskole, underviser Mona i Musikal, som er dans, teater, sang og musikk bakt inn i ett kurs. Mona underviser også i Dansekompani øvet, og Sceneverksted.

-Det er mange gutter som tar tap-stepkurset, og det er jo gøy, sier Mona.

Vil du lese mer om tilbudet på Halden kulturskole? Besøk hjemmesiden deres da vel, og få oversikten!

Mona sammen med sjuendetrinn på Låby!
Del artikkelen:

Kommentarer

kommentarer