Tango på Knardal gård

Søndag kveld åpnet Knardal gård dørene for en betagende kammerkonsert i husets vakre havestue.

For den som aldri har gjestet Knardal gård før, og bare beundret den på avstand, er det en opplevelse å bli invitert inn til kammerkonsert i det flotte huset. Solen har alt begynt å synke når jeg rusler opp den smale grusveien frem til huset søndag kveld. På tunet står en smilende Knut Henriksen og tar imot. 

-Gå gjennom huset og ut i hagen, sier han og slenger ut en hånd for å vise vei.

Knut er kammerfestgeneral, og konserten på gården er en slags åpning av Kammerfest i Østfold 2018. Jeg gjør som Knut sier: Jeg går inn i huset, gjennom havestuen- som er kveldens konsertrom, og videre ut på loggiaen. En formidabel utsikt ned mot havna og fjorden åpenbarer seg. På en brosteinsbelagt plass en steintrapp ned fra huset finner jeg resten av kveldens publikummere, med forfriskninger i hånd.

Utsikten fra loggiaen.

Knardal gård

Det konverseres i all hovedsak om oppussing og hus, utsikt og have. Så står plutselig Knut på trappa, han klapper i hendene og ber oss finne en plass i havestuen. Når alle har satt seg ned, og summingen har roet seg, tar Knut ordet og ønsker velkommen til kammerkonsert.

Knut Henriksen er kammerfestgeneral under Kammerfest i Østfold. Her ønsker han velkommen til søndagens konsert.

Men før musikerne slipper til skal vi få høre litt om Knardal gård. Huseier Øyvind Høyem tar ordet. Sammen med samboeren Jon Harald Thorsås har han lagt ned mye tid og energi på restaureringen av huset, og begge er brennende engasjert i plassens historie. Vi får høre om husets historie, arkitektur, restaurering og hageanlegg.

Øyvind Høyem foredrar om Knardal gård.

-Vi bor oss sakte inn, forteller Øyvind, vi graver i kilder og får masse hjelp. Sverre Stang har hjulpet oss fantastisk mye ved at vi har fått låne fotoalbum med gamle bilder. Vi er i ferd med å tilbakeføre hageanlegget, så vi trenger så mange bilder som mulig.

Sverre Stang vokste opp på Knardal gård, og har vært til stor støtte for de nye huseierne i prosessen med å tilbakeføre hus og hage til opprinnelig stand.

Tango med trøkk

Så inntar musikerne sine plasser. Gitarist Sven Lundestad og fløytist Christine Møklegaard åpner konserten, og vi kastes rett inn i tangoens verden via en feiende flott Bordell 1900, av Astor PiazzollaStandarden er satt! 

Etter den flotte introen begynner Christine å fortelle. Om tangoens opprinnelse, og om hvordan den på slutten av 1800-tallet var en musikkart som ble spilt i de mer lugubre strøkene av byen. For eksempel på bordellene. Komponist, arrangør og musiker Astor Piazolla utviklet sin egen tangostil, nemlig nuoevo tango.

Nå entrer Signe Sannem Lund scenen med trekkspillet på magen, og ensemblet er fulltallig. Nå får vi deilig vokal også, i tillegg til fantastisk gitarspill og lekre fløytetoner. Trioen fortsetter med tangooperaen Marià de Buenos Airos.

Tangotrio! Sven Lundestad, Signe Sannem Lund og Christine Møklegaard.

Trubbel med twist

Vi får en rekke imponerende fremførelser i Knardals havestue søndag kveld, men det som setter mest spor hos undertegnede er nok trioens tolkning av Olle Adolphsons Trubbel, med tangotvist og dramatikk. Spør du meg er dette Trubbel slik Trubbel alltid skulle ha vært fremført!

Det er en flott opplevelse å sitte i den fine havestuen og høre tango og tangohistorie. Mot konsertens slutt blir havestuen badet i sollys fra en rød og vakker solnedgang over fjorden, muligens spesialbestilt av vertskapet i anledning konserten.

Solen ga havestuen en ekstra glød søndag kveld. Noen har snakket med noen.

Over all forventning

Musikerne fikk ikke gå uten å by på et ekstranummer, og til manges store glede var det Evert Taubes Fritjof och Carmencita som fikk avslutte kveldens kammerkonsert.

Sverre Stang hadde det veldig fint på kammerkonsert i sitt barndomshjem. 

-Jeg har vært her mange ganger etter at Øyvind og Jon Harald tok over huset, forteller Sverre, og jeg er veldig glad for at det ble nettopp dem som kjøpte huset. De har sansen. Deres ønske er jo å gjenskape Knardal gård slik det en gang sto. De gjør dette skikkelig, de legger sjelen og pengene i stedet. 

Vertskapet selv stråler etter endt konsert.

Jon Harald Thorsås og Øyvind Høyem på hver sin side av Sverre Stang.

Hvordan var det å åpne dørene og være vertskap for deres første kammerkonsert på Knardal gård?

-Det gikk over all forventning, sier Jon Harald, det var magisk. Jeg var litt smårørt flere ganger under konserten, over at så mange hadde funnet veien hit i dag. Det var fylt til randen, vi måtte sette opp ekstra stoler! Den energien som fylte havestuen i dag var helt spesiell.

Kammerkonsert i havestuen frister til gjentagelse for både Jon Harald og Øyvind. De lover flere musikalske opplevelser på ærverdige Knardal gård i årene som kommer.

Foretrekker huskonserter

Jeg møter en glad Signe Sandem Lund på loggiaen etter konserten. Sopranen Signe har studert sang ved Barrat Due og Statens Operahøgskole, og ble årets debutant i 2006. Nå er hun fast medlem i Kabaretgruppa Stilett, og har eget band som spiller tango og fade.

Hvordan var det å spille her i havestuen i dag?

-Det var veldig hyggelig! Det var stemningsfylt, og veldig fin akustikk. Jeg driver med huskonserter til vanlig, jeg er veldig fan av det. Jeg elsker det! Huskonserter og kafékonserter er absolutt å foretrekke.

Signe Sannem Lund sang Piazzolla, Evert Taube og Olle Adolphson på Knardal gård.

Knardal gård har vist seg som et glimrende kulturåsted i Halden by, det er bare å glede seg til fortsettelsen. Jeg gleder meg allerede til neste konsert her!

 

Kommentarer

kommentarer