Takk for musikken

Fredag kveld fikk haldenserne en musikkgave av Det Norske Blåseensemble i Halden havn, og det var litt av en gave.

Vi manglet hårbørster så klart. Det skulle vi hatt alle mann. Men hvis to tusen publikummere hadde sunget med på hver ABBA-låt fredag kveld så hadde kanskje ikke konsertopplevelsen blitt helt den samme. Da er det kanskje greit som konsertleder Anders Eljas lett spøkende sa fra scenen:

-Det er greit om dere synger med, bare dere gjør det inni dere.

Det var lov å synge med altså. Men det var nok ikke så mange som gjorde det, og det er sikkert fordi de som sto på scenen sang så innmari bra. Når vokalprestasjonene er av et sånt kaliber glemmer man til og med å nynne, man bare sitter og lytter med åpen munn. Så vi sang kanskje ikke så mye – men vi rugget i takt med musikken, vi klappet, vi trampet takten med føtter og vi veivet med armer.

Vokalprestasjonene på fyrverkerikonserten var imponerende. Det var lov å synge med, men ikke nødvendig.

Dette er ABBA slik ABBA skal være, med velkjente melodier og fengende harmonier, et teppe av et lydbilde, synkoperte rytmer og digg vokal.

Komponist, arrangør og pianist Anders Eljas er en legende han, og han var med som fast pianist den gangen ABBA-eventyret virkelig tok av. På fredag var han her, i indre havn, og ledet blåseensemblet og sangerne på scenen med kyndig hånd gjennom en ABBA-hyllest vi sent vil glemme. Eljas er en fremragende pianist, og han har ABBA i blodet, fingrene leker seg over tangentene. Nå og da reiser han seg fra keyboardkrakken for å fortelle anekdoter.

Anders Eljas bød på historier fra sin tid med ABBA underveis i fyrverkerikonserten fredag kveld.

Verdensklasse

-Vi er euforiske alle sammen, sier Eljas etter showet, det har vært fantastisk! På den første prøven på mandag tenkte jeg; det her kommer til å bli så utrolig bra. Og det ble det.

Du har jobbet med profesjonelle musikere verden over, hvordan var det å spille med blåseensemblet her i dag?

-Det var helt utrolig, de er jo profesjonelle som få. Det er verdensklasse på disse her, det blir ikke bedre enn dette.

Forvalter ABBA-arven

Sangerne på scenen forvalter ABBA-arven med bravur. Håvard Gryting, Ingunn Dalland, Frode Vassel og Marianne Pentha gir ABBA-klassikerne luft under vingene og løfter dem til himmels i indre havn fredag kveld. Hva syntes sangerne om det å synge med ABBA-veteran Anders Eljas?

-Det er stort for oss, sier Håvard Gryting og Frode Vassel i kor.

-Det som gjør det ekstra flott, sier Håvard, er at Anders har med seg hele ABBA-historien. Han var med hele veien.

-Det var fantastisk her i dag, legger Marianne Pentha til, for et oppmøte også! Det var en opplevelse for oss.

Håvard Gryting, Marianne Pentha, Ingunn Dalland og Frode Vassel sammen med Anders Eljas etter konserten.

Blåseensemblet leverer

Det er ingen overraskelse at Det norske blåseensemble kan levere, men det gjør jo ikke prestasjonen noe mindre. Musikerne leverer et perfekt, tettvevd bakteppe for sangerne på scenen, som løfter vokalen opp og frem. Det er en fryd for øret.

Markeds- og kommunikasjonsrådgiver for blåseensemblet, Vigdis Wisur, gliser bredt etter konserten. Hun var overbevist om at det kom til å komme mange for å se fyrverkerikonserten, og det fikk hun rett i.

-Jeg synes ikke vi kjekker oss når vi sier oss fornøyde med dette, sier hun glad.

Det synes ikke vi hun gjør heller.

Før fyrverkeriet braket løs over indre havn avsluttet ensemblet på scenen sin ABBA-hyllest med klassikeren Thank you for the music. Da sier vi ganske enkelt:

Takk sjøl. For musikken altså.

Konserten fikk støtte av Sparebankstiftelsen og Berg Sparebank.

Forsidefoto: Nina Røsnæs.

Kommentarer

kommentarer