Takk for maten

Høst. Smak på ordet. Hva assosierer du med ordet høst? Mørk, trist, forfall, død…? Vel, noe av det stemmer vel, men for oss bønder er høsten mye mer.

Høsten er tiden på året vi ser resultatene av jobben vi gjorde i vår og sommer. Kornet vaier i vinden og pene dager brukes til skurtresking. Råvarer til mange millioner brød kjøres i hus, og fôr til høns, griser, kuer og andre dyr sikres. Utvalget av grønnsaker bugner. Fulle av smak, vitaminer og sunnhet. Og frukt og bær høstes. Saftig eplekake, plommegrøt til søndagsmiddagen, eller hva med frukt tappet på flaske, friske moster som tilbehør til vinterens måltider. For ikke å snakke om årets ferske lam. Nam! Høsten i Norge byr på så mye godt. Råvarer som er grunnlaget for måltidene våre opp til et år fram i tid.

Tar du alt dette som en selvfølge? Det er ganske fantastisk å tenke på hvordan naturen disker opp med alt dette for oss. Tar du deg tid til en refleksjon over hvor heldige vi er som har den frodige naturen rundt oss med på laget? Burde vi bli mer takknemlige og sette mer pris på vår frodige natur? Erik Bye (1926-2004) har skrevet salmen «Blå salme». Han takker for «grøden som ble min». Noe vi nok burde bli flinkere til.

Enten man er troende eller ikke burde vi bli flinkere til å sette pris på det vi har rundt oss. Mange steder er det tradisjon for at Bygdekvinnelaget pynter kirken med grønnsaker, frukt og blomster om høsten. Som en takk for grøden vi har fått. Også denne høsten vil kirkene bli fylt med markens grøde på høsttakke gudstjenester. Det er en hyggelig tradisjon som er verdt et besøk. Om man ønsker å takke Gud eller naturen selv får være opp til enhver. Men ta ikke alt for gitt. Ta deg tid til å sette pris på hvor heldige vi er. God høst, og godt måltid.

***

En gang i måneden vil Jon Stumberg skrive et innlegg på www.kandusi.no
Han driver Nybøle gård på Ør sammen med kona Nadja, og vil fortelle om livet som bonde og ytre mange spennende meninger.

Vil du se mer av hva de driver med, kan du like Nybøle gård på facebook.

Kommentarer

kommentarer