Takk for festen

Fire dager med fantastisk Fredrikshaldfest er nå over. Festivalgeneral Lillan Nyborg og hennes festivalteam kan nå lene seg godt tilbake og hvile på sine laurbær. Godt jobba!

Det er med et visst vemod jeg ser norske og svenske soldater rigge ned teltene sine når jeg rusler ned Slyngveien etter dagens krigerske underholdning på Fredriksten. Det har i sannhet vært fire fantastiske dager, med utrolig mye flott underholdning.

Allerede torsdag var festen i gang, markert ved langåpen utstilling på Fredriksten museum, samt med både foredrag og musikkteater på Fredrikshalds teater. KanDusi var på musikkteateret om transpersonen Maria Johansdotter, les mer om det her.

Fredag kom soldatene. Vi så teltene deres fra byen, en hel leir med soldater som skulle være med og feire Fredrikshaldfest. Dette var også dagen da festlighetene offsielt ble erklært åpnet på torget.

På Fredrikshalds teater var det musikkteater med Blåseensemblet, koret Mixdur og skuespiller Mikkel Niva fredag kveld. Mikkel Niva spør seg det mange av oss har lurt på før: Hvorfor har det aldri blitt laget en film om Karl XIIs fatale angrep på festningen? Se ham i prat med Hilde Kristin Gustavsen på Fredrikshalds teater her:

Senere på kvelden bød jaggu Blåseensemblet på musikkpub også, på Bryggerhuset.

Lørdag tok Fredrikshaldfest over Halden sentrum. Dagen startet i Busterudparken. Hit kom alle soldatene marsjerende, de skulle gå i samlet flott ned til sydsiden. Men først fikk vi barneleker og korpskonsert! Så flyttet festen seg ned til sydsiden. Soldatene gikk først, vi kom etter. På torget var det marked og underholdning. På den store scenen på torget skjedde det mye spennende i løpet av lørdagen. Dagens høydepunkt var det store torgslaget. Kruttrøyken lå tjukk over torget når svenskene inntok torget.

Soldatene marsjerte i samlet flokk fra Busterudparken og ned til torvet.
Kruttrøyken lå tjukk over torvet lørdag ettermiddag.

Senere bød jaggu Blåseensemblet på musikkpub også, på Bryggerhuset.

Også på lørdag var det en rekke teateropplevelser, samt musikkteater og konsert på torvet. Teater kunne du også få se på både Fredrikshalds teater og på Konservativen. KanDusi var på Cecilie Jørstads forestilling Elskede bror i Rosenlundsalen, les om det her.

På søndag var det klart den store finalen, Fredrikshaldfests store høydepunkt: nemlig gjenskapelsen av det svenske angrepet på Gyldenløve fort. Folk klatret oppover i fjellsidene rundt fortet for å få god utsikt til slaget, nærmere tusen publikummere hadde tatt turen til festningen denne formiddagen. Når slaget endelig begynte så begynte det med et smell!

Det var akkurat så gøy som vi trodde det skulle bli. Vi fikk endatil en liten bonusoppvisning på søndag, da svenskene gjenskapte øyeblikket da Karl XII falt:

Takk for festen

Det har vært en fantastisk helg. All ære til arrangørene, dette er et samarbeid som imponerer. Gjengen bak denne byfesten er Østfoldmuseene, Blåseensemblet, Fredrikshald Borgervæpning og Halden kommune. Men uten Berg Sparebank og Sparebankstiftelsen hadde det neppe gått, så de skal også ha sin takk. Fredriksten Festnings venner har også bidratt. Bidratt har også soldatene, som har reist fra fjern og nær for å være med og skape stemning i byen denne helgen.

Ja til historiske festivaler

En så stor suksess har Fredrikshaldfest vært, at vi ønsker den hjertelig velkommen tilbake en annen gang. Om ikke årlig, så i hvert fall før det har gått nye hundre år? Man kan minsanten håpe. Den historiske interessen i byen er stor, og byen har i sannhet en svært spennende historie å vise til også. Det kan ikke skade å feire den litt oftere, eller hva?

Vil du se bilder fra Fredrikshaldfest? Gå inn på KanDusis Facebookside og kikk, der ligger det flere bildeserier med Nina Røsnæs’ flotte bilder fra helgen!

Del artikkelen:

Kommentarer

kommentarer