Swingtime på Kulturhuset

Fredag 25. mars blir det gjenhør med den lokale radioslageren Swingtime! Da tar Jan Wille og Tom Børresen med seg platene sine og lager Swingtime-aften på Kulturhuset.

Det begynte på Radio Halden på slutten av åttitallet. Bjørn Egil Rosenberg Christiansen og Tom Børresen syntes det var en god idé å lage et radioprogram med musikk fra 40-åra.

– Den musikken vi er oppvokst med stammer jo fra 1940-årene og oppover, forteller Tom. Swingtime er jo en avgrening av swingmusikken, og swingepoken er klart definert fra 1935 til 1945.

Programmet opparbeidet seg raskt en stor lytterskare. Tom og Bjørn ønsket seg en gjesteprogramleder som kunne snakke om Sinatra. Jan Erling Wille var deres mann.

– Det er få som har den kunnskapen og kjennskapen til Frank Sinatra som Jan, forteller Tom. Og han har en nær komplett Sinatrasamling.

– Vel, jeg bruker å si at har det jeg vil ha, pluss litt til, skyter Jan inn.

Jan ble hanket inn som gjest og spesialist på Sinatra, men da Bjørn måtte trekke seg fra programmet, ble Jan snart fast programleder sammen med Tom.

Over 1100 programmer har det blitt gjennom årene. Radiostasjonene har kommet og gått, men Swingtime har bestått. Programmet har hatt hjemhavn hos Radio Halden, Radio Nordsjø, Halden Nærradio og Radio Prime. Registeret viser at Swingtime spilte over 15 000 låter i løpet av programmets levetid.

– Det har vært nok å ta av hele veien, forteller Jan. Vi har vært innom alt som er av store stjerner.

– Alle storband for eksempel, legger Tom til. Glenn Miller, Count Basie, og ikke minst Ella Fitzgerald. Mange unge amerikanerinner.

– Det var min oppgave å finne unge sangerinner som sang i den sjangeren vi var interessert i, forteller Jan. Girls of Swingtime, kalte vi det.

En av favorittene var Doris Day.

– Hun sang utrolig fint, sier Tom. Klar fin stemme, og fin vibrato. Men filmen tok henne.

– Hvilket vi har beklaget mange ganger, skyter Jan inn.

Har dere noen favoritter innen sjangeren?

–  For meg har jo Frank Sinatra vært en stor favoritt hele veien, sier Jan. Men jeg har lært meg å like mange andre musikere gjennom Bjørn og Tom. Og det vi andre forbinder med Tom, må jo være Benny Goodman.

Tom nikker.

– Benny Goodman står i en særstilling, bekrefter Tom. Og han hadde en enestående evne til å plukke gode musikere.

For ti år siden bestemte Jan og Tom seg for å legge ned Swingtime. De ville gi seg på topp. Er det noen der ute som har savnet Swingtime kanskje? Nå kan du få oppleve det live! Fredag 25. mars børster Jan og Tom støv av platene, rensker stemmen og gjør seg klar til prek og plater foran publikum i kafeen på Kulturhuset.

– Vi skal lage en aften omtrent som vi gjorde radioprogram den gangen, forteller Jan. Det blir en drøy time. Vi skal velge en ti tolv låter – av femten tusen – det blir ikke lett.

Blir dere uenige om låtvalg da kanskje?

– Det har vi aldri vært faktisk, sier Tom. Så det skal gå bra.

Fredag 25. mars altså dere! Arrangementet starter klokka 18.

 

Kommentarer

kommentarer