Superhelter på Bryggerhuset

Søndag forrige uke var det fritt fram for alle superhelter på Bryggerhuset. Da hadde nemlig Halden Litteraturforening invitert forfatter og illustratør for bøkene Brune, Svartle og Blåse til et lite forfattermøte.

Det var nok en del superhelter som var opptatt, men de som kom til Bryggehuset denne søndagsettermiddagen fikk høre om Rune og vennene hans, om trehytta og om maling.

«Sånn ser en ekte forfatter ut og sånn ser en ekte illustratør ut».

Håkon Øvreås introduserer seg selv og Øyvind Torseter før de starter med å lese om Rune som har mistet bestefaren sin og lager trehytte sammen med Atle, og som blir superhelten Brune om natten. Vi får høre om hvordan Rune blir Brune og vi får møte vennen hans, Atle og Åse. Vi får også møte de store slemme gutta, og vi får høre om hevn.

«Var det en god idè?» spør Håkon når vi har fått høre om hvordan Brune har brukt brunmalingen sin for å ta hevn for Rune.

Øyvind Torseter tegner.

Våre lokale superhelter er ikke helt sikre, de kan jo hende at noen blir sinte! Vi får ikke greie på utfallet, det holdes hemmelig for de som ønsker å lese «Brune» selv.

Egentlig skulle det bare bli én bok, men så fikk Håkon se tegningene Øyvind hadde laget til første boka. Han likte tegningene av Atle og han tenkte at dette var jammen en person som fortjener en bok. Så skrev han «Svartle» som handler om Atle som blir superhelten Svartle som ønsker å gjøre gode gjerninger, som stjeler en høne, leverer henne tilbake. Svartle har spann med svart maling. Men, når Rune har egen bok og Atle har egen bok, da MÅ jo Åse også ha!

«Hun har masa på meg lenge, nå måtte jeg bare skrive ferdig boka til Åse» sier Håkon før han begynner å lese fra Blåse og superhelten som har et spann med blå maling.

Vi får høre om en samlet superhelt-tropp som med hvert sitt malingsspann skal ta hevn over pøblene. Men er det lurt? (Delte meninger blant de lokale superheltene) Er vi sikre på de slår til mot de rette tingene? Etter å ha lest om hevnaksjonen til Brune, Svartle og Blåse vet vi i alle fall at det kan være lurt å ikke gjøre noe forhastet.

Vi får også møte et nytt medlem til superheltklubben: Ulrikke. Er vi heldig maser hun like mye som Åse så det blir en bok til, om Gulrikke (gjett hvilken farge hun har på malingen sin?) Så får Øyvind slippe til med tegneblokk og tusj. Han tryller fram en superhelt etter instruksjoner fra publikum. Halden-superhelten har ovalt ansikt og masse muskler, han har bølgete nese og kappe, trekantede bein, pels på hodet og boomerang i jakkelomma.

Øyvind forteller at det er viktig å kjenne personen du skal tegne. Han leste derfor bøkene til Håkon mange ganger og ble kjent med Rune, Atle og Åse før han tegnet de første gang. Og siden man kommer til å tegne de MANGE ganger så må man også like personen man kommer fram til på tegneblokka.

Håkon og Øyvind signerer bøker på Bryggerhuset Syd.

Mens Øyvind tegner prikker min egen lille superhelt meg på skuldra og hvisker «kan vi kjøpe den boka??» Så etter vi har klappet for Håkon og Øyvind, kjøper vi med oss Brune, får den signert og tusler ut i vinterkulda. Søndag kveld stupte vi inn i Runes verden, rett inn til tapet av bestefar, trehytta og noen spann med brunmaling.

Tekst og foto: Hanne Bærkas-Buer.

Kommentarer

kommentarer