Suksessterte i Påsken

Når det kommer en gul, fantastisk suksessterte på bordet, er det virkelig Påske. Denne er veldig enkel å lage, men det å lage toppingen krever litt tålmodighet. Du kan jo høre på en påskekrim på lydbok mens du rører i gryten!

En klassisk suksessterte har mandelbunn, det har også min. Det er egentlig ikke så mye sprell du kan få gjort med denne kaken, så ok, det er en guilty pleasure. Men jeg nekter å føle meg skyldig når jeg baker den – til det er livet for kort. Man må nyte det som nytes skal!

Denne oppskriften har vært med meg i mange år, og da min beste venninne nylig fylte 50 år, bakte jeg denne til henne da hun kom på besøk her i Halden – for det var i sin tid den hun ønsket seg til bryllupet sitt.

Og her er altså oppskriften. Bak den, nyt den og gi meg gjerne tilbakemelding om hva du syns! Og til dere som er opptatt av det sunne i kaker (det er jeg også, altså!) – så er mandler supre fordi de er fylt av kalsium for skjelettet, og mykt fett for hjertet. Så det, så. Ingen skyldfølelse her i gården!

Suksessterte

12 porsjoner

Påskekaken fremfor noen – med den knallgule fargen, da gitt! Og glutenfri, så den passer for de fleste.

Ingredienser

Bunn:

4 eggehviter

150 g melis

150 g mandler, malte

Krem:

4 eggeplommer

1 dl kremfløte

125 g sukker

3 ts vaniljesukker (min hemmelighet…!)

150 g usaltet smør, myknet på benken

1 klype salt

 

Slik gjør du

Forvarm stekeovnen til 160 grader. Smør en springform på 22 cm i diameter, og legg bakekpapir i bunnen.

Stivpisk eggehvitene og rør inn melis og mandler, bruk slikkepott. Ikke rør for mye, bare så det blander seg akkurat.

Ha røren i formen og stek nede i ovnen i 30-35 minutter. La den avkjøles helt før du pynter den.

Ha eggeplommer, fløte, sukker og vaniljesukker i en gryte. Varm sakte opp på svak varme til blandingen tykner – dette tar tid. Det er her det kan lønne seg å ha en lydbok for hånden!

Når kremen tykner, setter du den til avkjøling.

Når den er kald, kan du røre inn det romtempererte smøret, rør til alt er jevnt.

La kremen få et opphold i kjøleskapet før du har den over på kakebunnen (som er kald).

Bruk kniv og spre kremen jevnt utover, lag mønster med gaffel.

Tips: Jeg bruker alltid egg med ekstra gul plomme til denne kaken. Da er du sikker på å få den fine fargen!

Foto: Gunn Helene Arsky.

Av ernæringsfysiolog Gunn Helene Arsky – www.gunnhelenearsky.no

 

Kommentarer

kommentarer