Stiftelsesmøtet for Udda-spillet

I påska inviterte Foreningen for fremme av Frithjof E. Byes forfatterskap (FFFBF) til besøk på Lilleøya. Bakgrunnen for arrangementet var foreningens initiativ til utvikling av et spill basert på Byes romantrilogi, der et sentralt mål for dagen var å stifte foreningen Udda-spillet.

De inviterte fikk først orientering om Frithjof E. Bye og foreningens aktiviteter. Det ble også rundtur med turquiz på Lilleøya for å bli bede kjent i området der trilogien om Alv Udda har sitt utspring, og der Bye hentet inspirasjon til å skrive. Det ble også musikk, som seg hør og bør når både representanter fra Tistedalens Musikforening og andre musikere er samlet, og glade toner kunne høres fra øya, sør i landet – nord i sjøen.

Forfatter Frithjof E. Bye (1900-1973) fra Tistedal, skrev på 1940-tallet en romantrilogi som handler om saugarbeiderne og folket omkring Femsjøen og Fredrikshald på 1600-tallet. Hovedpersonen i romanen er skogskjempen Alv Udda, som preger de fleste høydepunktene gjennom de tre bøkene Sør i landet – nord i sjøen, Fredløs ferd og Ættens makt.

Foreningen for fremme av Frithjof E. Byes forfatterskap består av Byes etterkommere. Foreningen har tatt initiativ til å utvikle Udda-spillet, med premiere 2021. Arbeidsgruppa har bestått av Ola Narten Svendsen, Eva Narten Høberg, Jørn Høberg og manusforfatter Kristin Bielenberg Søhoel. Gruppa har gått bredt ut med invitasjon til alle interesserte som kunne tenke seg å være med i arbeidet, bl.a. for i første omgang å stifte en egen forening som skal utvikle og drifte Udda-spillet.

Foreningen Udda-spillet ble stiftet som en frivillig frittstående organisasjon, med målsetting om å revitalisere Frithjof E. Byes romantrilogi Sør i landet – nord i sjøen, Fredløs ferd og Ættens makt, som handler om saugarbeiderne og folket omkring Femsjøen og Fredrikshald på 1600-tallet. Hovedpersonen i romanen er skogskjempen Alv Udda.

Foreningen skal arbeide for å formidle til nye generasjoner den kunnskap som Bye samlet og tilegnet seg om samfunn og livsvilkår i tidligere tider. Natur- og kulturverdier knyttet til selvbergingshusholdets nøysomhet danner rammen omkring historien, og dette er viktig kunnskap i en verden der kompetanse og bevissthet om ressursforvaltning og miljøutfordringer er i fokus. Samtidig er industrialiseringen med saugbruksnæringens framvekst og folkelivsskildring i ulike samfunnslag et gjennomgangstema.

Romanens mangesidige innhold skal formidles ved å gi et kunstnerisk tilbud til kommunens innbyggere gjennom medvirkning og samarbeid med andre organisasjoner.

Styret ble sammensatt av Ola Narten Svendsen (leder), Grete Ludvigsen, Lena Karlsen, Grete Jørstad og Eva Narten Høberg. Initiativtakerne har høy fokus på lokal tilhørighet, og Tistedalens Musikforening er med dette selvskreven som Udda-spillets orkester. De øvrige roller i prosjektorganiseringen står nå for tur til å formaliseres, og det nyopprettede styret står klar til å starte på jobben.

Kommentarer

kommentarer