Stand up med Dr. Bergland

Doktor Jonas Bergland har planer om å bryte taushetsplikten når han kommer med sitt stand up show til kultursalen lørdag kveld.

Lege og komiker Jonas Kinge Bergland er for tiden ute på turné for å trimme magemusklene i det ganske land, og på lørdag kommer han hit til byen. Showet heter Dr. Bergland bryter taushetsplikten, og jaggu solgte ikke komikeren ut første forestilling før vi var i gang med september. En ekstraforestilling ble prompte planlagt, og dermed skal Bergland være morsom i to omganger på kultursalen lørdag kveld.

KanDusi fikk en kjapp prat med doktoren sjøl per telefon mandag ettermiddag.

Hva skal du snakke om på lørdag?

-Jeg kommer til å fortelle noen historier fra min legehverdag, og noen fra mitt privatliv. Og så kommer det noen meningsytringer. Det handler om å bryte taushetsplikten, i både direkte og overført betydning. I direkte betydning med tanke på å snakke om pasienter og deler av helsevesenet, og i overført betydning ved å være ærlig på aspekter ved eget liv og snakke fritt om hva man mener om helsevesenet og helseatferd.

Skal du innom noen tabuer?

-Jeg tar nok litt tak i noen tabuer. Noen opplever noe av materialet mitt som utfordrende, og jeg har opplevd at folk blir ganske provosert. Men veldig mange av de som kommer for å se mine show er allerede enig med meg i mye, så det blir litt preaching to the choir. Men jeg er ikke ute på noe misjonsoppdrag heller, dette er jo ment som underholdning.

Til tross for at han ikke er ute og vil omvende folk med synspunktene sine vil Bergland gjerne være en stemme i debatten.

-Jeg snakker jo fritt om de tingene jeg er opptatt av innenfor helsevesenet. Jeg snakker litt om dietter, og om hvordan media vinkler helsebudskapet sitt for eksempel. Det er jo ikke uten grunn at jeg tar opp sånne type temaer i showet. Dette er jo en kjempefin plattform å komme med mine synspunkter, og det jeg mener er sunt folkevett og folkeopplysning. Det er mer effektivt å gjøre dette via et show enn å skrive en kronikk i Aftenposten. Det som blir utfordringen er selvfølgelig å destillere et tema ned til én eller to setninger, man må jo generalisere litt.

Doktor Bergland blir også personlig i showet sitt.

Er det bare tull, eller også litt alvor?

-Hehe, det er litt alvor i det også faktisk, jeg har jo opplevd underveis mens jeg har spilt dette showet at life imitates art på en måte. Plutselig tenker jeg, shit, dette er mer sant enn jeg hadde tenkt i utgangspunktet. Ting jeg sier i showet er jo ting jeg har tenkt, og ting jeg føler er morsomme fordi de gjelder meg selv. Jeg er jo litt sær. Og så har jeg vært oppe i vanskelige perioder mens jeg har gjort dette showet, og følt det har vært enda mer aktuelt med de partiene i showet. Det har nesten vært litt skummelt.

Litt skummelt altså, men mest for legen sjøl. For oss blir det bare gøy trur jeg. Og les her hva Aftenposten mente om showet, hvis du ikke var overbevist fra før.

Dr. Bergland bryter taushetsplikten altså, på Brygga Kultursal lørdag klokken 21.00. Billetter finner du her.

Del artikkelen:

Kommentarer

kommentarer